Salakblog - Rafael Nadal és Novak Djokovic is egyesítené a Davis-kupát és az ATP-kupát
Rafael Nadal és Novak Djokovic is egyesítené a Davis-kupát és az ATP-kupát
Fotó: Europress/AFP

Rafael Nadal és Novak Djokovic is egyesítené a Davis-kupát és az ATP-kupát

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/11/22 09:49
Rafael Nadal egyértelműen kiáll Novak Djokovic mellett abban, hogy a két nagy férfi csapatversenyt egyesíteni kellene. Vajon a két nagy bajnok szavának lesz bármilyen hatása a szervezők döntésére?

Rafael Nadal arról beszélt, hogy nem igazán látja értelmét annak, hogy a jövőben a Davis-kupa és az ATP-kupa egymással párhuzamosan fussanak. Előbbi ilyenkor novemberben, utóbbi pedig januárban. A helyzetet bonyolítja, hogy a két versenyt két különböző szervezet támogatja. A DK-t a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF), míg az ATP-kupát, az Association of Tennis Professionals (ATP). 

"Nem látok más megoldást, mint, hogy a kettő egybeolvadjon" - monda Nadal. "Nem látom azt, hogy az egyik a szezon legvégén legyen, a másik pedig a következő legelején, egy hónappal később. Megvan a lehetőségünk arra, hogy a kettőből csináljunk egy nagyon jó versenyt."

Az ITF és az ATP korábban tárgyaltak már egymással a kérdésben, azonban nem jutottak eredményre. Mindkettőnek megvan a saját víziója, ráadásul az ITF kötött egy 25 évre szóló, 3 milliárd dolláros megállapodást a Gerard Piqué nevével fémjelzett Kosmos nevű vállalattal. A 2020-ban induló ATP-kupa pedig az egyetlen olyan csapatverseny lesz, mely ranglista-pontokat is tud majd adni a játékosoknak.

rafa.jpgFotó: Europress/AFP

"Fontos, hogy a két szervezet együttműködjön, együtt dolgozzon" - folytatta Nadal. "Ráadásul itt a Kosmos nevű cég, mely hajlandó dolgozni, és pénzt áldozni arra, hogy a csapatversenyt egy magasabb szintre emeljük. Nekem az a véleményem, hogy csak egy ilyen torna legyen. Felőlem a neve lehet ITF-kupa, ATP-kupa, Kosmos-kupa, Világkupa, Davis-kupa, mindegy, a név nem számít. Talán utóbbi lenne a legjobb, mert a Davis-kupa elnevezés már része sportágunk történelmének."

Ami az egyesítést illeti, hasonlóan gondolkodik Novak Djokovic is, azzal a különbséggel, hogy szerinte Szuper-kupa néven kellene elindítani a közös sorozatot szeptemberben. Ezzel kapcsolatban azonban az a bökkenő, hogy az így ütközne a Roger Federer által útjára indított, és hatalmas sikerrel futó Laver-kupával.

"Biztos vagyok abban, hogy a Davis-kupa szervezői mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez egy sikeres verseny legyen" - kezdte Djokovic. "Nagy a nyomás rajtuk, hisz ennek a versenynek komoly hagyományai vannak. Ami probléma az a Davis-kupa és az ATP-kupa helye a versenynaptárban. Véleményem szerint egyesíteni kellene a kettőt, és akkor nagy jövő állna a torna előtt."

djoko.jpgFotó: Europress/AFP

Gerard Piqué nem tulajdonított nagy jelentőséget a torna versenynaptárban elfoglalt helyének, noha jó néhány játékos felvetette, hogy gond van az időponttal.

"Nem ideális, mert a játékosok fáradtak év végére" - mondta Piqué. "Számomra van értelme annak, hogy a szezon végén játsszanak. Megpróbáljuk megtalálni a legjobb megoldást az ATP-vel, de mi most kényelmes helyzetben vagyunk."

A két tornát mindössze 40 nap választja el egymástól. 

ubitennis

Hozzászólások