Salakblog - Rafael Nadal elképesztő szezonjára
Rafael Nadal elképesztő szezonjára
Fotó: Europress/AFP

Rafael Nadal elképesztő szezonjára

Kálmán LaciKálmán Laci
2017/10/09 19:34

Nehéz érteni Rafael Nadalt. Mármint azt, hogy mitől ilyen jó. És főleg azt, hogy mitől ilyen jó tartósan az egész szezonban.

Persze, ha a kérdést nagyon le akarnánk egyszerűsíteni, akkor adhatnánk egy rövid, tömör, kétszavas választ is.

Carlos Moya

Ha ugyanis megnézzük Nadal egész szezonban elért eredményeit, és kizárjuk a véletlent, meg, hogy így alakult, akkor a 2017-es Rafa-jelenség mögött elég nehéz mást látni, mint a 41 éves mallorcai szakembert.

Persze egy ilyen szezonhoz, aminek ráadásul még koránt sincs vége, kellett Rafa klasszisa, kellettek bizonyos körülmények, ellenfelek sérülései, kellettek olyan változások, melyek előjelei már korábban is mutatkoztak, de az igazi áttörést, az igazi visszatérést mégis ez az év hozta meg. Ez az év, amelyre már úgy készült, hogy ott volt a csapatában Carlos Moya is.

Javult az adogatása

Fegyverré vált a játékának az az eleme, amivel korábban gondjai voltak. Sokkal hatékonyabb a szervája ebben a szezonban, mint eddig bármikor. Több direkt pontot szerez velük, valamint helyzetbe hozza magát, így rövidebb labdameneteket tud játszani adogatóként, amivel energiát tud spórolni.

"Dolgoznunk kellett az adogatáson" - mondta Moya egy, a The Telegraph-nak adott interjújában. "Növeltük a második szerva sebességét, és próbáltuk kevésbé kiszámíthatóvá tenni. Igyekeztünk elkerülni, hogy az ellenfelek irányítani tudják a pontokat Rafa második szerváiból."

Változott a tenyerese

Továbbra is nagy fegyver, de egy kicsit másként, mint korábban, alkalmazkodva a jelenlegi viszonyokhoz.

"Most máshogy nagy a tenyerese. Nem ugrik már olyan magasra, viszont növeltük a sebességet. Mások a labdák. Egy kicsit nehezebbek, úgyhogy másként próbálunk meg gondot okozni az ellenfeleknek."

rn

Fotó: Europress/AFP

Jobb lett a fonákja

Kiegyensúlyozottabb lett a két oldal. Persze eddig sem volt rossz a fonák, de az idén sokkal inkább tudta bántani az ellenfeleket arról az oldalról is, és ez komoly önbizalmat is adott neki.

"A fonák sokkal jobb, mint korábban volt" - hangsúlyozta Moya is.

Agresszívebb attitűd

Persze Rafa már rég nem az a Rafa, akit az előző évtized elején-közepén megismertünk. Már rég nem csak arról van szó, hogy lábbal ott van mindenhol, és visszaadja, amit ember visszaadhat. Sokkal támadóbb szellemű, mint korábban, amiben az adogatások is nagyban segítik. Gyakrabban tűnik fel a hálónál is, ahol ráadásul többnyire meg is nyeri a pontokat.

Megváltozott felkészülés

Ezt nyilván nem látjuk, viszont Moya elmondásából pontosan tudhatjuk.

"Megpróbáljuk lerövidíteni az edzéseket. Ez sokszor nehéz, mert Rafa hozzá volt szokva a hosszú tréningekhez. De én sokkal jobban szeretem a rövidebb, magas-intenzitású edzéseket. Másként kell készülni 16-7-8 évesen. Akkor sokkal inkább kell a mennyiség. Most fontos, hogy friss maradjon, ezért óvatosnak kell lennünk."

"Sokszor fontosabb, hogy mit csinálsz a pályán kívül, mint a pályán. A pihenés is az edzés része. Látni kell, amikor a kevesebb több. Én is voltam ebben a helyzetben, amiben most ő van, úgyhogy a tapasztalat segít."

rn2

Fotó: Europress/AFP

Újfajta étrend

Azt is láthatjuk, hogy Nadal fizikálisan is nagyon rendben van az idén. Ismét van jócskán izom rajta, utoljára tán csak akkor volt ennyi, mikor még ujjatlanban járta a Tour-t. Moya szavai elárulják, hogy ez a mértékű izomépítés nem a véletlen műve, nagyon is tudatos döntés eredménye.

"Igen, a táplálkozás nagyon nagy hatással van rá. Minél több izom van rajta, az ízületek annál nagyobb védelmet kapnak."

Egyértelmű tehát, hogy Moya a kulcs. És az is elég bizonyosnak látszik, hogy a Toni-módszer elfáradt. Kellett az új erő, az új látásmód, a korábbi élsportoló megannyi tapasztalata, az új módszerek, a sok apró ötlet.

Nadal pedig támadóbb lett és tele van önbizalommal. Ezt a magabiztosságot lehet, hogy már önmagában Moya megjelenése is generálta, ám a változtatások okozta eredményesség biztos, hogy csak még tovább fokozta.

És, ami a lényeg, Nadal az egész szezonban egészséges volt, amire kis túlzással emberemlékezet óta nem volt példa.

Hozzászólások