Salakblog - Ha nincs Nadal, Federer talán már öt évvel ezelőtt abbahagyta volna a teniszt
Ha nincs Nadal, Federer talán már öt évvel ezelőtt abbahagyta volna a teniszt
Fotó: Europress/AFP

Ha nincs Nadal, Federer talán már öt évvel ezelőtt abbahagyta volna a teniszt

Németh DánielNémeth Dániel
2020/05/25 15:28
Az Eurosport Tennis Legends című podcastjében ezúttal a Rafael Nadalt felkészítő stáb két tagja, Carlos Moya és Francisco Roig volt a meghívott vendég. Természetesen a legfontosabb kérdések a 19-szeres Grand Slam-győztes klasszis kapcsán érkeztek, és az edzők el is mondták, milyen a munkakapcsolatuk Nadallal, mi motiválja a spanyolt és hogyan próbáltak fejleszteni a játékán.

Mi teszi Rafa Nadalt ennyire jó játékossá?

Carlos Moya: Az én szememben ő egy maximalista, aki mindig jól akar teljesíteni. Van egy gyakorlat edzéseken, amikor 40 labdát kap, hihetetlenül nehéz feladat. Az első hibájánál, látszik, hogy dühös. Azt szoktam neki mondani: meccs közben egyszer sem lesz ilyen szituáció, mert a labdamenetek nem 40 ütésből állnak, sokkal korábban le fogja zárni, így emiatt nem kell aggódnia. Ő már csak ilyen, mindig jobb szeretne lenni, valódi harcos. Sosem adja fel, és nagyon sokat követel magától. Ez az egyik fő oka annak, hogy ennyire jó játékos. Másfelől viszont ez rengeteg stresszel jár, mert neki nem csak a győzelem számít, az is fontos, hogy jól teniszezzen. Szereti azt érezni, hogy 100%-on nyújtott. Szeretne minden labdamenetben jól játszani, ami persze nem lehetséges. A mi feladatunk, hogy rávegyük a lazításra, megnyugtassuk egy kicsit, mert évente legfeljebb 10-15 olyan meccs van, amin szükség van a 100%-ra, a többinél a győzelem számít, és persze az, hogy jól dolgozz az edzéseken, formában maradj. Fontos mérkőzéseken meg lehet próbálni a 100%-ot is, de éves szinten 80 mérkőzést lehetetlen csúcsformában lejátszani.

nadal-moya-2-min.jpg Fotó: Europress/AFP

Milyen a Rafát felkészítő stáb egyik kulcsemberének lenni?

Carlos Moya: Nincs olyan, hogy valakivel mindenben egyetértesz, ez lehetetlen. Korábban már említettem, hogy az egész stábnak van egy világos elképzelése arról, mit várunk Rafától, és ezekben nagyjából 99%-os az egyetértés. Jó dolog, hogy van négy szem, két különböző hanggal, amellyel átadhatunk valamit Rafának. Sokat segít Carlos Costa is, aki most az ügynöke, de korábban ő is topjátékos volt. Neki is megvan a kellő tapasztalata, sokat is tud a teniszről, így nem csak ügynökként beszélhetünk vele. Nagyon jól illik a csapatba, sokat beszélünk, főleg a szerváknál eszközölt változtatásokról és egyéb dolgokról. Előfordul, hogy videóüzenetekben magyarázta el, hogy ő mit gondol. Ha egy ilyen szintű játékossal dolgozol, félre kell tenni az egódat, neki kell dolgoznod. Azt gondolom, hogy Francisco Roig a lehető legjobb partner és stábtag, akivel valaha dolgoztam, örülök, hogy velünk van, és elégedett vagyok a csapatunkkal.

Mi motiválja Rafát a karrierje mostani fázisában?

Carlos Moya: Azt hiszem, hogy a motivációja nagyon fontos lesz. Tavaly egy kicsit küszködött az év ezen szakaszában, még a salakpályás szezon előtt. De amint visszatért a motiváció, ami valahol Madrid környékén lehetett, azonnal emelt a színvonalon. Ha egészséges, jól mennek az edzések és a motivációja is rendben van, minden lehetséges módon küzdeni fog. Az ő szintjén álló emberek azonnal új forrásokat keresnek, amint azt érzik, hogy csökkent a motivációjuk. Teljesen mindegy, milyen játékról van szó, lehet az golf vagy Playstation, nyerni akar. Szóval egészen addig versenyképes marad és nyerni fog, amíg megvan a kellő motivációja.

Francisco Roig: Elképesztő az, amit ez a három srác, Novak, Roger és Rafa művelnek. Ez talán abból is fakad, hogy együtt mentek végig ezen az úton, egyik motiválja a másikat. Ha Rafa nem létezik, Roger talán már öt évvel ezelőtt abbahagyta volna a teniszt. Éppen ezért azt gondolom, hogy jobb játékossá teszik egymást. Óriási ambícióik vannak, Rafa például elképesztően boldog volt, miután megnyert egy 250-es tornát, pedig akkor már volt 12-13 Grand Slam-győzelme. Ennyire szeret nyerni. Szükég van erre az ambícióra, máskülönben nem lenne esélye ebben a korban nagy versenyeket nyerni. Rafának az elejétől fogva szüksége volt rá, mert a karrierje elején sokan mondták neki, hogy legfeljebb három-négy évet fog játszani. Hányszor kellett ezt végighallgatnunk? Rafa éppen ezért már nagyon korán változtatni akart a játékán. Egy olyan játékon, ami világelsővé tette. Nem mondhatjuk, hogy tévedett, máris sikerrel járt. Szeretné megváltoztatni azt, amit eddig nem sikerült, és mind a mai napig hallgat az emberekre. Szerintem ez az oka annak, hogy még mindig versenyképes.

francisco-roig-rafael-nadal-min.jpg Fotó: Europress/AFP

Hogyan lehet edzeni egy Rafa Nadal-kaliberű játékost?

Francisco Roig: Világos céllal vágtunk bele a munkába, mert tudtuk, hogy már inkább a pályafutása végéhez közeledik. Elég sok energiát fektettünk a karrierjébe. Az volt a fő célunk, hogy agresszívebb legyen, nem igazán a jobb szervákra összpontosítottunk, hanem az agresszivitásra. Ez volt a lényeg, és persze az, hogy mindketten egy irányba húzzunk, ami nem mindig egyszerű, de közel 90%-ban egyetértünk, és sokat is kommunikálunk. Ma már könnyebb a feladatunk a technológiának köszönhetően, Carlos pedig a mestere ennek, minden statisztikát ért. Ő a statisztikák királya. Ez nagy segítség. Emellett a kommunikációban is remek. Rafa pedig alapból olyan srác, aki mindent megkönnyít, mindenkivel remek a kapcsolata, és mivel gyűlöli a problémákat, hamar túllendül rajtuk.

Hozzászólások