Salakblog - Rafael Nadal: A világelsőség súlyos ára
Rafael Nadal: A világelsőség súlyos ára
Fotó: Europress/AFP

Rafael Nadal: A világelsőség súlyos ára

Kálmán LaciKálmán Laci
2017/11/14 19:39

Vasárnap Rafael Nadal átvehette az év végi világelsőségért járó trófeát, ami most már csak amolyan vigaszdíjnak tűnik a számára.

A spanyol hősiesen küzdött, ám végül 5:7, 7:6, 4:6 arányú fájdalmas vereséget szenvedett David Goffintől a világbajnokság első csoportkörében. Nem sokkal később pedig bejelentette, hogy visszalép a torna hátralévő részétől. Ezzel a szezon véget ért a számára.

Felmerül a kérdés, vajon nem teniszezett-e túl sokat Rafa annak érdekében, hogy bebiztosítsa a világelsőséget? Miközben pont ez a 'túl sok' volt az, amit Roger Federer mindenképpen el akart kerülni.

Október végén a svájci úgy döntött, kihagyja a párizsi 1000-es versenyt annak érdekében, hogy kellően friss legyen a világbajnokságra. Nadal azonban ott állt az év végi világelsőség küszöbén, így úgy döntött rajthoz áll a tornán. Meg is nyerte a nyitómeccsét, ami elég volt ahhoz, hogy behozhatatlan előnyre tegyen szert a ranglistán. Ezért azonban súlyos árat kellett fizetnie. A harmadik mérkőzése előtt a térde miatt visszalépni kényszerült a folytatástól. A kemény borítás, ráadásul az évnek ebben a szakában úgy látszik, túl sok volt neki.

A szezonzáró vb-t hagyományosan kemény pályán játsszák. Rafa nincs is ezzel teljesen kibékülve.

"Úgy gondolom, nem fair, hogy egy olyan játékos, mint én, az ATP Finals-t sosem játszhattam egy számomra kedvezőbb borításon, salakon. Mindig a számomra legkevésbé előnyös körülmények között kellett teniszeznem" - nyilatkozta a vb előtt.

Ennek fényében még nehezebb érteni, miért is indult el Párizsban. Persze, tudjuk, a világelsőség volt a tét, de az is jól látszik, hogy a világbajnoki cím is fontos lett volna neki. Eddig nyolcszor indult, és egyszer sem sikerült megnyernie. Ha valami hiányzik a karrierjéből, akkor az pont a vb-győzelem.

Vannak, akik egyetértenek Nadal kifakadásával. A salak végül is a második leggyakoribb borítás, és ez a spanyol toronymagasan legerősebb terepe.

"Rafa panasza jogos" - nyilatkozta Brad Gilbert. "Csodálatos lenne, ha elvinnék a versenyt fedett salakra, vagy akár szabadtérre."

Azonban a dolog elég problémás lenne, ahogy arra Pat Cash is nemrégiben rámutatott. "Mégis hogy lehetne a fedett kemény pályás szezont Párizsban befejezni, majd a szezonzáró vb-t salakon megrendezni?"

Túl drasztikus váltás lenne túl rövid idő alatt.

"Fair? Nem vagyok benne biztos, hogy ez a megfelelő szó" - mondta Federer Nadal panaszára utalva. A svájci arra is emlékeztetett, hogy nincs füves 1000-es torna, és fedett pályás is csak egy. Ez meg az ő két kedvenc borítása.

rafa3

Fotó: Europress/AFP

Federer bizonyára szebben és eredményesebben zárja majd a szezont, mint riválisa. Az már biztos, hogy megőrizte idei makulátlan 4-0-ás mérlegét Nadallal szemben, ráadásul minden esélye megvan arra, hogy megszerezze hetedik világbajnoki címét.

Federer sakkozik, nem pedig dámázik. Egy okos, megfontolt programot rakott össze erre a szezonra. Olyat, amiben az egészségé volt az elsőbbség, nem pedig a ranglista pontoké. Beáldozott két 1000-es versenyt, Cincinnatit és Párizst annak érdekében, hogy ott lehessen az év utolsó, igazán fontos tornáján. Pontosan tudja, hogy egy újabb vb-cím tökéletes lezárása lenne ennek a már amúgy is varázslatos szezonnak.

"Volt egy romantikus vízióm arról, hogy ők ketten majd a világelsőségért játszanak Londonban" - mondta Paul Annacone, a Tennis Channel elemzője, Federer korábbi edzője. "Csodálatos befejezése lett volna a szezonnak. De Federer megmutatta, hogy az egészségét semmi pénzért nem tenné kockára."

A kísértés, a világelsőség kísértése azonban túl nagy volt Nadal számára.

(Peter Bodo írása nyomán)
Hozzászólások