Salakblog - Rafael Nadal a megérdemelt világelső?
Rafael Nadal a megérdemelt világelső?
Fotó: Europress/AFP

Rafael Nadal a megérdemelt világelső?

Kálmán LaciKálmán Laci
2017/11/02 14:46

Az utóbbi hetekben, hónapokban folyik némi vita arról, vajon kinek volt jobb éve 2017-ben, Rafael Nadalnak vagy Roger Federernek. A két nagy bajnok rajongói, akik az utóbbi néhány évben - nagyjából Djokovic uralkodása idején - összezártak, az idén ismét csak szembekerültek egymással. Ha nem is olyan vehemensen, mint 6-8 éve, de azért mégis.

Ez persze egy teljesen normális szurkolói magatartás.

Ők ketten, kis túlzással, érinthetetlenek voltak az idén. Megosztoztak a négy Grand Slam-trófeán, megkérdőjelezhetetlen fölénnyel vezetik a világranglistát. Dominanciájukhoz kétség sem fér.

Miután azonban Nadal szerdán 7:5, 6:3 arányban legyőzte Hyeon Chungot Párizsban, eldőlt, ő lesz a világelső ennek az elképesztően kiszámíthatatlan szezonnak a végén.

Federer jó eséllyel indulhatott volna harcba az év legjobbja címért, hisz négyből négyszer legyőzte Rafát ebben a szezonban. Azonban, ha megnézzük az egész szezont, akkor igazán csak Nadal az, aki jogot formálhat az év végi világelsőségre.

Ez persze lehetett volna másként is. A svájci azonban úgy döntött, kihagyja a teljes salakszezont és az eheti Párizs Masterst. Cincinnatitől pedig hátsérülés miatt volt kénytelen visszalépni, valamint a US Openen sem volt teljesen egészséges. Ezek összességében - legalábbis, ha a pontokat nézzük - sokba kerültek neki.

Lehet, hogy Nadal több, mint kétszer annyi meccset vesztett a szezon során, és kevesebb tornát nyert, bár ez akár még meg is fordulhat. És lehet, hogy egyszer sem győzte le Federert 2017-ben, viszont ő mindig, mindenhol ott volt. Ő egész évben versenyzett. Egyedül Bázeltől lépett vissza, félig-meddig elővigyázatosságból.

Fotó: Europress/AFP

Persze egy szavunk nem lehet a svájcira sem, hisz bárhol, ahol elindult lenyűgöző teljesítményt nyújtott, ami az ő korában különösen tekintélyt parancsoló. Azonban az év legkiemelkedőbb játékosa egy olyan valaki kell legyen, aki mindvégig ott volt, minden nagy tornán mutatta magát, és minden borításon versenyzett.

Vajon Federer Nadal elleni 100%-os mérlege makulátlan lenne akkor is, ha a svájci versenyzett volna a salakszezonban is? Aligha.

Kevesebb, mint feleannyi veresége lenne, mint Rafának? Nem valószínű.

Világelső lenne, ha játszott volna salakon és a Párizs Mastersen is? Matematikailag szinte bizonyos. Azonban kérdés, hogy a salakos tornákon való igénybevétel befolyásolta volna-e a wimbledoni szereplését.

Nadal egész éven tartó menetelése, nem beszélve a három Grand Slam-döntőről, amit játszott, önmagában is lenyűgöző, hát, ha még hozzávesszük azt, hogy egész karrierje során mennyire sérülékeny volt. A témában korábban már méltattuk Carlos Moya szerepét.

Nadal: "Moya érkezése felért egy vérátömlesztéssel" | Hosszabbítás

Rafael Nadal arról beszélt egy spanyol lapnak adott interjúban, hogy Carlos Moya érkezése frissességet és pozitív energiát hozott a felkészülésébe. A korábban szintén világelső, Moya tavaly decemberben csatlakozott honfitársa csapatához azzal a céllal, hogy új lendületet adjon a pályafutásának. Azok után, hogy éveken át sérüléssel és formahanyatlással bajlódott, Nadal visszatért a világranglista első helyére.

Nem győzzük persze hangsúlyozni, hogy mindez Federer érdemeiből semmit nem von le. Brutálisan jó szezon van mögötte, tele temérdek elképesztően magas színvonalon lejátszott mérkőzéssel. Viszont ő maga is dicsérte Nadalt, és alátámasztotta állításunkat, miszerint a spanyol teljesen megérdemelt világelső.

"Amikor Rafa megnyerte a US Opent, egyértelművé vált számomra, hogy a világelsőség megszerzése iszonyatosan nehéz feladatnak ígérkezik. Bárcsak képes lettem volna jobban üldözni őt Cincinnatiben és a US Openen, csak ezt bánom. Kár érte, mindenesetre tény, Rafa teljes szezont játszott, úgyhogy megérdemli, hogy ő legyen a világelső. És ez teljesen rendben is van a számomra."

Federer az egészségét helyezte mindenek elé, és azt, hogy a legfontosabb pillanatokban a maximumot tudja magából kihozni. Ezt pedig tökéletesen megvalósította.

Világelső azonban csak egy lehet. És egy ilyen szezon után nem kérdés, hogy az az egy, az Rafael Nadal kell, hogy legyen.

(részben via)
Hozzászólások