Salakblog - „Rafa Nadal nem gondol bele, hogy ő Rafa Nadal”
„Rafa Nadal nem gondol bele, hogy ő Rafa Nadal”
Fotó: Europress/AFP

„Rafa Nadal nem gondol bele, hogy ő Rafa Nadal”

Soós PéterSoós Péter
2020/10/26 09:50
Francisco Roig 2005 óta edzi Rafael Nadalt, jelenleg Carlos Moyával közösen, de dolgozott együtt a teniszező nagybátyjával, Toni Nadallal is 1990 és 2017 között. A La Vanguardia katalán napilap terjedelmes interjút közölt a szakemberrel, aki 15 év alatt 20 Grand Slam-győzelemhez segítette a spanyol gigászt.

„Rafáról fogunk beszélgetni?”

Igen, és rólad, hiszen Francis Roig maga is nagy játékos volt a ’90-es években, egyéniben top 60-as, párosban top 20-as teniszező volt.

Nagyszerű generációnk volt, hatan voltunk a top 100-on belül spanyolok: Carlos Costa, Javier Sánchez, Pato Clavet, Tomás Carbonell, José Francisco Altur és én. Azért ez nem mindennapi.

Francis Roig (balra) 15 éve edzi Nadalt |Francis Roig (balra) 15 éve edzi Nadalt |Fotó: Europress/AFP

Így tudott fejlődni?

Akkoriban elég statikus volt a tenisz, nem voltak olyan erősek az ütések. Számos edzőm volt, és egyszer leültem gondolkozni a sportágról. Megértettem, hogy változik a játék. Ma már sokkal gyorsabb és a mozgásnak, a sebességnek legalább annyi szerepe van, mint az ütéseknek.

Nadal is eszerint teniszezik?

Mindig is más volt, mint a többiek. Emlékszem, amikor először láttam játszani: 12 éves volt, egy gyerektornán vett részt. Nemigen találkozni ilyen kölykökkel. Az az intenzitás, koncentrációs készség, bármelyik pont megjátszása… 7-8 évesen már legyőzte 17 éves ellenfeleit, csodagyerek volt.

Nadal koncentráltságára vágyik leginkább az idén ellenállhatatlanul játszó Rublev | Eurosport

Duplaannyi tornagyőzelem idén, mint az idei évig összesen, betörés a Top 10-be és részvételi esély a londoni világbajnokságon ─ címszavakban így lehetne összefoglalni Andrey Rublev pazar 2020-as évét, amely még további mérföldkövek elérését tartogathatja az orosz számára. A legutóbb hazájában versenyt nyerő fiatal teniszező arról vallott, ki az a játékos a mezőnyből, akire leginkább felnéz és amit a leginkább csodál benne.

Mégis, gondoltad volna, hogy idáig jut?

Nem! Elmesélek erről egy rövid történetet. Jordi Arrese, aki Barcelonában, szülővárosában nyert olimpiai ezüstöt 1992-ben, azt mondta akkoriban, ez a srác világelső lesz. Én erre azt feleltem, ne szaladjunk ennyire előre…

Hogy lettél az edzője?

2005-öt írtunk, Jordi Vilaróval akkoriban Feliciano Lópezt edzettük. Ausztráliában jártunk, amikor Toni Nadal megkeresett, hogy nincs elég ideje az unokaöccsét edzeni, nem tud mindig vele tartani a versenyekre. Segítséget kért és én rábólintottam, Jordi és Feliciano pedig megértette.

Nagy a harc a legtöbb Grand Slam-trófea eléréséért, ezt hogy élitek meg?

Nadal nem fél a visszavonulástól, de egyelőre hallani sem akar róla | Eurosport

Rafael Nadal egyelőre nem tervezi a visszavonulást, ugyanakkor nem fél attól, amikor eljön majd az idő, és ezt meg kell tennie. A Roland Garros tizenháromszoros bajnoka az el Periódico című spanyol lapnak adott interjújában beszélt erről. Nadal nem egész két héttel ezelőtt szerezte meg 20.

Mindenkinek ez a célja, de nem sokat beszélünk erről. A statisztikákról például a sajtóból értesülünk. Így volt ez akkor is, amikor Rafa elérte a századik győzelmét a Roland Garroson. Pedig szép szám, ugye? Viszont, amikor ott vagy Párizsban a döntőben, nem arra gondolsz, hogy ez lehet a huszadik GS-győzelmed. Egyébként is, mi történik, ha Roger Federernek vagy Novak Djokovicnak több lesz? Frusztrált leszel? Akkor mikor leszel elégedett egyáltalán?

Ha megelégszel, akkor nem fogsz több nagy sikert elérni…

Rafa akkor is elégedett, ha egy 250-es tornát nyer meg, ezekkel is tovább halad és fejlődik.

 roig-nadal1.jpgFotó: Europress/AFP

Hány GS-győzelme lehetne, ha nincsen a két nagy riválisa? Hármójuk mellett szinte eltörpül Björn Borg, John McEnroe és André Agassi.

Egymást húzzák előre. Ha nem lennének egy korban mindhárman a pályán, talán megállnak tizenötnél. Amikor 21 évesen már három Grand Slam-sikernél járt Rafa, megkérdeztem tőle, mennyit tudsz szerinted még megnyerni? Azt válaszolta, bárcsak sikerülne 8-9-et. Akkor azt mondtam, 28 éves korára befejezi a teniszt.

Miért?

Elképzelni sem tudod, mennyi fizikai és mentális szenvedéssel jár a profi tenisz évről évre. Rendkívül intenzív hetek, mindig győzni kell, mégis, amikor a térdfájdalmai kínozták, azt mondta nekem: „operáljanak meg! Kész vagyok a nulláról újrakezdeni.”

Sosem voltak kétségeid?

Láttam, hogyan változik a játéka folyamatosan. Ő már nem az a srác, akit megismertem. Agresszív, a labdameneteket irányító játékossá vált. Aztán, amikor már más sebességet kívánt meg a tenisz, kicsit meghátrált. Még mindig keveset hibázott, de már nem irányított annyira. Manapság megint más teniszező, ez teszi különlegessé: a képesség és hajlandóság a változásra, amikor sikeres, akkor is.

Nadal oldalán 2009-ben, Montréalban, a Rogers Cupon Novak Djokovic és Dusan Vemic ellen |Nadal oldalán 2009-ben, Montréalban, a Rogers Cupon Novak Djokovic és Dusan Vemic ellen |Fotó: Europress/AFP

És a szervareformja?

Három éve dolgozik az adogatása fejlesztésén. Kijavítottuk a hibákat, és most már fegyverként tekint az adogatásra. Ha pedig így tekintesz rá, máris jobban használod.

Így lehet magas szinten tartani egy karriert?

Nem ezért csináljuk, hanem, hogy versenyképesek legyünk továbbra is. Persze már nem húsz éves ő sem. A tenyeresjátékára kell apellálnia, a fonákkal „megnyitnia a pályát” és bemennie a hálóhoz. Egyébként felelősségteljesebb is már így, 34 évesen, és jobban fél a kudarctól, de ez normális. Már egy órával a mérkőzések előtt ott van fejben, koncentrál, ráhangolódik. A rituáléin, rutinján viszont nem változtatott. A pályán kívül ugyanakkor nincsenek ilyen rigolyái, mint a palackok elhelyezésének módja, a nadrág igazgatása vagy az, hogy nem lép vonalra.

Te hogy érzed magad egy Mercedes kormánya mögött? Nem nagy a nyomás?

Ritkán jut eszembe. Rafa közel áll hozzám, spontán és őszinte ember. Biztosan sok hibát követtünk el az évek során, de sosem éreztette velem. Kerüli a problémázást, nagyon könnyű vele a mindennapi munka. Sok top játékos azt hiszi, kivételezett, de ő beszélgetős fajta, és meg is hallgat. Nem gondol bele, hogy ő Rafael Nadal. Nem hiszi, hogy több jár neki, fontosabb, mint más vagy, hogy több joga lenne. Persze a magánéletben vannak bizonyos kiváltságai, de emberileg ugyanolyan, mint amikor megismertem. Szerintem ebben nagy szerepe van a nagybátyjának is.

Hozzászólások