Salakblog - Pro és Kontra a Shot clock bevezetésével kapcsolatban
Pro és Kontra a Shot clock bevezetésével kapcsolatban
Fotó: Europress/AFP

Pro és Kontra a Shot clock bevezetésével kapcsolatban

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/04/17 10:32

A múlt hét folyamán a The New York Times arról számolt be, hogy az idei US Open lesz az első nagy verseny, ahol a főtáblán is bevezetésre kerül az ún. shot clock. Ez azt jelenti, hogy a játékosok adogatásai előtt minden alkalommal elindul majd egy 25 másodperces visszaszámláló óra. A cél a játék felgyorsítása.

Ez persze nem egy új dolog, a szabály ugyanis jelenleg is létezik, csak épp a betartás, a betartatás nem működik megfelelően. Most ugyanis nem mindegy ki vezeti a meccset, ahogy gyakran az sem, hogy ki játszik. 

A játékosoknak tehát 25 másodperc áll rendelkezésükre az előző pont befejezésétől a következő adogatás megkezdéséig. Aki ezt az időt túllépi, első körben figyelmeztetésben részesül, ezt követően pontlevonásban, majd az egész szervagém elvesztésében. 

Az viszont tényleges újítás, hogy minden meccs elején a bemelegítési periódus hét percnyi hosszúságú lesz. Egy perccel az után, hogy a két játékos pályára lép, meg kell, hogy történjen a pénzfeldobás. Ezt követi a tényleges bemelegítés, mely nem tarthat tovább, mint öt perc, a procedúra lezárásaként pedig jön újabb egy perc az adogatás megkezdéséig. A szabály megsértése bírságot, akár 20,000 dolláros pénzbüntetést von maga után.

A döntések nyomán jöttek is sorban a vélemények. Először Darren Cahill, Simona Halep edzője szólalt meg.

"Szép dolog a shot clock, de ezek a büntetések nevetségesek. Először figyelmeztetés, aztán pontvesztés, aztán az egész játék elvesztése. Nem kellene a figyelmeztetést követően először csak az első szervát elvenni? Ami pedig a meccs elejét illeti, ha valaki elrontja a pénzfeldobást, akkor mi történik? Újraindul az óra? Esetleg megy tovább, és ezáltal már a meccs elején belesodródnak a játékosok a szabályok megsértésébe?"

cahill.jpg Fotó: Europress/AFP

Ezután megszólalt Rafael Nadal, aki szerint, ha a shot clock bevezetésre kerül, akkor számolni kell a játék minőségének romlásával.

"Számomra ez nem a legjobb döntés, de ha a sport ebbe az irányba tart, akkor kénytelen vagyok elfogadni a változtatásokat. Az pozitívum, hogy így sokkal inkább lehet kontrollálni a labdamenetek közti időt, van azonban a dolognak egy másik oldala is." 

"Minél szebb, hosszabb és izgalmasabb pontokat játszol az ellenfeleddel, a közönség annál inkább bevonódik a meccsbe, annál lelkesebben szurkol, szinte megőrül. Ha például játszotok egy 56-ütéses pontot, mint egyszer én Noléval a 2013-as US Open döntőjében, utána nem lehet 25 másodpercen belül megütni a következő adogatást. Úgyhogy a show szempontjából a shot clock szerintem mindenképpen egy negatív dolog."

Mások sokkal pozitívabban állnak a változtatásokhoz. A tavalyi NexGen Finals idején Alexander Zverev üdvözölte a változtatást, noha ő maga nem vett részt a versenyen, ahol tesztelték az újítást.

"Szerintem a shot clock nem rossz dolog. Nyilván alkalmazkodni kell hozzá, meg kell szokni, de van benne lehetőség."

zverev.jpg Fotó: Europress/AFP

Maric Cilic, bár óvatosan, de szintén pozitívan áll a változtatáshoz.

"Én az IPTL-en tapasztaltam meg, milyen a shot clock mellett játszani. Nekünk ott 20 másodpercünk volt a labdamenetek között. Néha jól működött, néha nem, de összességében azt gondolom, hogy ez jót tehet a tenisznek."


Hozzászólások