Salakblog - Pont került a tenisz egyik legkínosabb ügyének végére
Pont került a tenisz egyik legkínosabb ügyének végére
Fotó: Europress/AFP

Pont került a tenisz egyik legkínosabb ügyének végére

Németh DánielNémeth Dániel
2019/05/01 20:08
Justin Gimelstob lemond az ATP bizottságában betöltött posztjáról, erről a korábbi párosspecialista beszélt a New York Timesnak. Az amerikai sportvezetőt nemrég a Los Angeles-i bíróság három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, amiért súlyosan bántalmazta egykori barátját, Randall Kaplant. Azóta több korábbi és jelenlegi játékos is szót emelt Gimelstob távozása mellett.

"Lemondok a posztomról, mert az a feladatom, hogy a sportág és a játék érdekében dolgozzak, az én helyzetem pedig túl sok zavart és problémát okozott. Teljes mértékben vállalom ezért a felelősséget, csakúgy mint azon a bizonyos halloweeni estén elkövetett hibákért" - nyilatkozta Justin Gimelstob, akit a New York Times telefonon keresztül ért el. Ezzel remélhetőleg pont került egy igen kényes, és a sportágra minden szempontból rossz fényt vető ügy végére.

Komoly botrányba keveredett a tenisz egyik legbefolyásosabb figurája | Hosszabbítás

Justin Gimelstob a férfi tenisz egyik legbefolyásosabb figurája. A játékosként vegyes párosban két Grand Slam-győzelemig jutó Gimelstob tagja az ATP hattagú bizottságának, és sokak szerint komoly eséllyel pályázhat az elnöki székre is. Ezen reményei azonban elszállni látszanak, ugyanis nagyon súlyos vádakkal kell szembenéznie az egykori teniszezőnek.

Gimelstobot novemberben vették őrizetbe a hatóságok, miután egy halloweeni bulin többször megütötte Randall Kaplant. Eredetileg ártatlannak vallotta magát, végül azonban a bíróság előtt nem vitatta a vádakat, lényegében lemondva ezzel a saját változatának ismertetéséről, ami az amerikai jogrendszer szerint egyenértékű a vádak elismerésével. Végül a bíróság három év felfüggesztett börtönre ítélte az amerikai sportvezetőt, akinek emellett egy évig dühterápiára kell járnia és 60 nap közmunka is vár rá.

"Mindig vállaltam a felelősségemet a történtekben betöltött szerepem miatt, és ez a továbbiakban is így lesz. Változatlanul úgy gondolom, az elmondottakhoz képest máshogy zajlottak az események, viszont a meghozott ítélet terhelő a sportág és azok számára, akik megbíztak azzal, hogy képviseljem őket" - írta Gimelstob egy szerdai közleményben.

A múlt heti ítélethozatal után több aktív játékos, így Andy Murray és Stan Wawrinka is aggodalmának adott hangot Gimelstob ATP-nél betöltött szerepe miatt. "Nem látom, hogy a történtek után hogyan lehetséges, hogy vezető pozícióban maradhatott az ATP-nél"nyilatkozta a Telegraphnak a skót. "Fel kell szólalniuk a játékosoknak. Justin Gimelstobot elítélték testi sértés miatt. Ezt a viselkedést nem lehet elnézni, vagy ami még rosszabb: támogatni" - írta Wawrinka.

Gimelstob a hírek szerint Spanyolországba repült, hogy személyesen közölje döntését az ATP játékosbizottságának elnökével, Novak Djokoviccsal, aki az egyik legfontosabb szövetségese volt az amerikainak. Többek között az ATP-elnök Chris Kermode leváltása érdekében is együttműködtek, sikerrel. Csak emlékeztetőül: az ATP játékosbizottsága megosztott volt ebben a kérdésben, így a döntést végül az ATP tanácsa hozta meg, amiben Gimelstob jelentős befolyással rendelkezett.

Az ATP-ben betöltött szerepe mellett Gimelstob edzőként és a Tennis Channel kommentátoraként is dolgozott. Utóbbiról szintén le kellett mondania a bírósági ügye miatt, azt azonban nem zárta ki, hogy más minőségben visszatérhet a teniszbe. "Remélem, hogy lesz még a jövőben lehetőségem, hogy valamilyen formában hozzájáruljak imádott sportágamhoz. Hiszem, hogy egyszer újra értékes lehetek" - mondta Gimelstob, hozzátéve, elsőként a magánéleti problémáit szeretné rendezni.

Gimelstob 2008 óta képviselte az amerikai teniszt az ATP bizottságában, szerdai bejelentésével azonban bizonyossá vált, hogy a május 14-én esedékes szavazáson új tagot választanak Rómában. A tennis.life úgy tudja, öten indulnak a bizottsági pozícióért, köztük Agassi korábbi edzője, Brad Gilbert, a korábbi világranglista-7. teniszező, Tim Mayotte, az eddigiekben főként színfalak mögött dolgozó Austin Nunn, illetve Grigor Dimitrov jelenlegi edzője, Dani Vallverdu.

via new york times

Hozzászólások