Salakblog - Pokolian gyors, elképesztően érett és már most tudja, hogy minden fejben dől el
Pokolian gyors, elképesztően érett és már most tudja, hogy minden fejben dől el
Fotó: Europress/AFP

Pokolian gyors, elképesztően érett és már most tudja, hogy minden fejben dől el

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/10/02 17:31
Rengeteg fiatal tehetség hajtott végre komoly áttörést 2019-ben. Van köztük olyan is, aki a top 100-on kívülről érkezve vált komoly tényezővé az év során. Ilyen például Bianca Andreescu vagy Felix Auger-Aliassime.

Rajtuk kívül komoly sikertörténet Daniil Medvedevé és Matteo Berrettinié a férfiak oldalán, valamint Sofia Kenin, Amanda Anisimova, Coco Gauff és Iga Swiatek előretörése a női mezőnyben. A lista persze még hosszan folytatható lenne.

Arra mindenképp figyeljünk, hogy Alex de Minaurt le ne hagyjuk róla. 

A 'the DeMon' becenévre hallgató 20 éves ausztrál egyike annak a hat férfi teniszezőnek az idén, aki legalább három tornát meg tudott nyerni. Mindezt úgy, hogy közben hónapokig ágyéksérüléssel is bajlódott. 

Ha őszinték akarunk lenni, mondhatjuk, hogy az áttörés éve számára igazából 2018 volt, hisz a 200-on kívülről feljött a világranglista 31. helyére. Az, hogy innen előrelépett a top 20 küszöbére, első ránézésre nem is tűnik extrának. 

Tudjuk persze, hogy teniszben megismételni is iszonyú nehéz egy áttörést jelentő szezont a rákövetkező évben, nemhogy még túlszárnyalni azt. Olyan, korábban ismeretlen tényezőkkel kell szembenézni, mint a nyomás, az elvárások, és azt se feledjük, hogy hirtelen jóval több, testet és fejet igénybe vevő tour-szintű meccset kell játszani, mint korábban.

De Minaur 2018-ban még a 208. helyen nyitotta az évet úgy, hogy mindössze hét ATP-meccsen lépett pályára. Azóta pedig, az elmúlt szűk két szezonban lejátszott 94-et. Javára írható, hogy ezek közül elég sokat meg is nyert. Minden esélye megvan tehát arra, hogy fusson egy sikeres szezont jövőre a top 20-ban, sőt, ki tudja, akár a top 10-ben is. 

Legnagyobb erőssége talán a gyorsasága, az állóképessége és a szívóssága. Egész egyszerűen nem ismer elveszett pontot. Hiba volna azonban csupán ezen tulajdonságoknak betudni az eredményeit.

Ez a 20 éves srác fejben is nagyon rendben van.

Három éve dolgozik sportpszichológussal, aki rengeteget segít neki abban, hogy helyén tudja kezelni azt is, amikor jól mennek a dolgok, és azt is, amikor nem. 

"Úgy gondolom, a fej az egyik legfontosabb dolog a pályán" - mondta De Minaur Csuhajban, ahol végül tornát nyert. "A konditeremben és a pályán is igyekszem mentálisan is edzeni magam. Van egy pszichológusom, akivel minden nap beszélek, és ez rengeteget segít nekem."

"Egy spanyol szakemberről van szó, aki Alicantéban él, és már elég régóta dolgozik velem" - mondta az ausztrál még tavaly, Wimbledonban, amikor a pszichológusáról faggatták. "A nevét nem árulom el, mert vannak dolgok, amik nem tartoznak másra, ezeket meg is tartom magamnak. Manapság nehéz bármit is elrejteni a média elől, de az életemnek ezt a részét azért igyekszem."

Nem is a név a fontos, hanem az eredmények. Azok pedig De Minaurt igazolják, aki láthatóan mindent megtesz azért, hogy a lehető legjobb teniszező váljék belőle. A pályán mindig hihetetlenül nyugodt és összeszedett, de rendkívüli érettségről tett tanúbizonyságot akkor is, amikor a tavaszi ágyéksérüléséből elkezdett visszajönni. Öt hónap telt el úgy, hogy nem tudott egymás után minimum két meccset megnyerni. Ebben az életkorban, egy pályafutás ezen szakaszában egy ilyen időszak komoly megrázkódtatást jelenthet.

"A tenisz egy kőkemény sport. Egyedül vagy kinn a pályán, egyedül kell megküzdened a nyomással, az elvárásokkal, és azokkal a helyzetekkel is, amikor nem állnak jól a dolgaid. Így aztán, az, hogy van egy pszichológus a csapatomban, aki ilyenkor segít kitisztítani a fejem, és megerősít mentálisan, hihetetlenül sokat tesz hozzá a felkészülésemhez. Többek között a vele való közös munkának köszönhetően is tudtam fejlődni."

Talán ennek is köszönhető, hogy nem kezdett el kapkodni a sérülése után, hanem türelmes volt, és szépen lassan formába dolgozta magát. Aztán, amikor már érezte, hogy rendben van, rálépett a gázra és tövig nyomta azt. Úgy nyerte meg az atlantai tornát, hogy még bréklabdával sem kellett szembesülnie. 1991 óta ő mindössze a harmadik játékos, akinek ez sikerült ATP-versenyen. A másik kettő egyébként Tommy Haas és John isner, akik sokkal inkább a szerváikról emlékezetesek, semmint a védekező képességeikről, mint mondjuk De Minaur. 

Ezt követően a US Openen életében először megérte a második hetet egy Grand Slam-tornán. A harmadik körben Kei Nishikorit verte, ami karrierje első top 10-es ellen szerzett győzelme volt. 

alex2.jpg Fotó: Europress/AFP

"Úgy érzem odavaló a játékom. A GS-ek második hetére. Ott akarok lenni a végelszámolásnál, és a legjobbak ellen akarok küzdeni."

Ami kifejezetten extra vele kapcsolatban, hogy folyamatosan ott van fejben a pályán, nem ingadozik a koncentrációja.

"A legfontosabb dolog, hogy az ember harcoljon. Így próbálok hozzáállni minden meccshez, amikor pályára lépek. Kell, hogy végig pozitív maradjak, kell, hogy a küzdjek a végsőkig. Vannak jobb és rosszabb napjaim, de ha küzdök, néha még olyankor is képes vagyok meccseket nyerni, amikor nem igazán megy a játék."

TennisNow

Hozzászólások