Salakblog - Pliskova és Muguruza győzelmével indult a vb
Pliskova és Muguruza győzelmével indult a vb
Fotó: Europress/AFP

Pliskova és Muguruza győzelmével indult a vb

Kálmán LaciKálmán Laci
2017/10/22 15:39

Ma elkezdődött Szingapúrban a női teniszezők szezonzáró világbajnoksága. A pénteken megtartott sorsolás értelmében a Fehér Csoportba kizárólag nagy ütők kerültek, Garbine Muguruza, Karolina Pliskova, Venus Williams és Jelena Ostapenko. A mai napon rajtuk volt a sor, hogy megadják a vb alaphangját.

Karolina Pliskova - Venus Williams 6:2, 6:2

Venus kezdte egy kicsit rozsdásabban, alacsonyabb intenzitással a mérkőzést, így rögtön az első szervagémjében bajba is került. Pliskovának break-labdái voltak, és végül el is vette ellenfele adogatását. A meccs elején a cseh lány irányított és ő volt a stabilabb, így rövidesen elhúzott 3:0-ra. Utána azonban jött néhány meglepő hiba, köztük egy kettős is break-labdánál Pliskovától, így Venus visszajött. Kiderült azonban, hogy ez csak egy kisiklás volt Karolina részéről, és végül simán húzta be a szettet a rengeteget hibázó Williams ellen.

A második játszma úgy indult, hogy akár a fordulat is benne volt a pakliban. Venus ugyanis előbb break-labdát hárított, majd ő maga is break-labdákhoz jutott, előnybe azonban nem sikerült kerülnie. És itt el is fogyott a tudománya. Valamelyest mintha élesedett volna a játéka, de összességében Pliskova dominált, és ő volt a pontosabb kettejük közül, így magabiztosan győzött.

Garbine Muguruza - Jelena Ostapenko 6:3, 6:4

Muguruza stabilan, megfontoltan kezdett, Ostapenko pedig hozta a szokásos, sok kockáztatással járó teniszét. A szett legelején a spanyol lány volt az eredményesebb, és break-előnybe került. Ezt követően a lett ugyan visszavette az elvesztett adogatójátékát, de aztán két kettős hibával ismét elvesztette a sajátját. 4:2-nél úgy tűnt, Muguruza 0-40-ről meg tud oldani egy pokolian nehéz szervagémet, hárított három break-labdát, utána azonban mégis elbukta az adogatását. Itt akár át is billenhetett volna a játszma Ostapenko javára, azonban Muguruza higgadt tudott maradni, és végül az ő akarata érvényesült a hektikusan játszó ellenfelével szemben.

A lett lány 'mindent vagy semmit' taktikája - ami az egyetlen taktika, amivel játszani szokott - a második játszma elején sem működött igazán, így hamar break-hátrányba került. Amiből ráadásul nem sokára dupla break-hátrány lett. Ezt követően Ostapenkónak volt némi esélye, hogy visszazárkózzon, Muguruza azonban rendkívül éretten és pontosan játszott, és a kulcspillanatokban kiválóan adogatott, és nem hibázott.

Egészen 5:2-ig, amikor a mérkőzés megnyeréséért szervált. Ekkor jött egy kis megingás, és pillanatok alatt 5:4 lett az állás. Mielőtt azonban még nagyon meleg lett volna a pite, másodszorra már kiszerválta a meccset, és megérdemelten szerezte meg a győzelmet.

Hozzászólások