Salakblog - Pliskova: "El kell hinnem, hogy a játékom igenis működik salakon is"
Pliskova: "El kell hinnem, hogy a játékom igenis működik salakon is"
Fotó: Europress/AFP

Pliskova: "El kell hinnem, hogy a játékom igenis működik salakon is"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/05/20 19:32
Karolina Pliskova pályafutása második, és egyben legfontosabb salakos címét nyerte a hétvégén Rómában, miután 6:3, 6:4 arányban legyőzte a fináléban Konta Johannát. A két évvel ezelőtti Garros-elődöntős ezzel följött a világranglista második helyére, ami egyszersmind azt is jelenti, hogy Naomi Osaka mögött második kiemelt lesz majd Párizsban.

"Nagyszerű érzés, főleg, hogy senki sem adott nekem esélyt a torna előtt, még én magam sem" - mondta a finálé után Pliskova. "Az önbizalmam nem volt éppen a topon a verseny előtt, úgyhogy eszembe sem jutott a döntő, örültem minden egyes megnyert meccsnek."

"Boldog vagyok nagyon, mert salakon mindig nehéz, és eddig nem igazán ment nekem jól ezen a tornán. Most viszont legyőztem néhány jó salakost, szóval örülök nagyon ennek a hétnek."

Konta eddig egyetlen egyszer, a 2016-os pekingi tornán tudta legyőzni Pliskovát. Előtte mindannyiszor kikapott tőle, igaz, azóta nem is játszottak egymással.

"Nem igazán van ritmusa a játéknak, amikor vele játszik az ember" - mondta Konta. "Nagyokat szervál, kemények az alapütései, melyek ráadásul eléggé laposak. Most is ez volt a helyzet. Ráadásul nem nagyon volt megingása sem, végig rendkívül kiegyensúlyozottan teniszezett. Igazából nem tudtam megérkezni a meccsbe, ami egyértelműen az ő érdeme."

Pliskova borzasztóan koncentráltan kezdte a döntőt, behúzta az első három játékot, amivel el is döntötte a játszma sorsát. 

"A hetet megelőzően nem játszottam valami sok salakos mérkőzést. A meccsrutin pedig általában kulcskérdés a számomra ahhoz, hogy jónak, magabiztosnak érezhessem magam. Amikor jönnek a győzelmek, az a legjobb, olyankor minden olyan könnyen megy, és nem agyalom túl a dolgokat."

"Úgy érkeztem erre a versenyre, hogy örülök ha majd egy-két meccset sikerül nyernem. Azt gondoltam, hogy ez egy lassú pálya, ezért nem adtam magamnak túl sok esélyt az elején. Tavaly Halep és Svitolina játszották a döntőt, két olyan lány, akiknek a játéka remekül illik ehhez a borításhoz. Voltak olyan találkozók, melyeken nem hittem, hogy sikerül majd túljutnom."

pliskova2.jpgFotó: Europress/AFP

Ha a statisztikára pillantunk, Pliskova szinte tökéletes meccset játszott a döntőben, aminek nyilván edzője, a korábbi négyszeres római bajnok, Conchita Martinez is örült. A cseh 21 nyerőt szórt 14 hiba ellenében, 74 százalékban beütötte az első szerváit, melyek mögött 73 százalékban meg is nyerte a pontokat. 

"Ilyen pozitív hozzáállással kell tovább folytatnom, mert máshogy nincs is értelme" - mondta a Roland Garrosra utalva. "Ha úgy állok oda, hogy úgy érzem, ki fogok kapni, akkor kis is fogok. El kell hinnem, hogy a játékom igenis működik salakon is."

"Odateszem magam százszázalékosan, mert esélyt akarok adni magamnak, hogy messzire jussak Párizsban. Persze minden az első fordulóban kezdődik, akár már ott összefuthatok egy nagyon kemény ellenféllel. Az, hogy itt győztem, semmire sem garancia, hét meccset kell nyerni a Garros-trófeához."

via

Hozzászólások