Salakblog - Pedig Djokovic nem is igazán állt készen Wimbledonra
Pedig Djokovic nem is igazán állt készen Wimbledonra
Fotó: Europress/AFP

Pedig Djokovic nem is igazán állt készen Wimbledonra

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/07/16 15:14

Néhány héttel ezelőtt Novak Djokovic azt mondta, lehet, hogy hagyja a fenébe az egész füves pályás szezont. Aztán mégis kért egy szabadkártyát Queen's-be, ott eljutott a döntőig, majd pedig jött Wimbledon, ahol megszerezte karrierje 13. Grand Slam-trófeáját.

Djokovic régi-új edzője, Marian Vajda azt mondta, ő maga is meglepődött egy kicsit, hogy tanítványa ilyen jól teljesített az All England Clubban.

"Nem számítottam rá, de ő valahogy megtalálta az utat a győzelemhez. Jó dolog volt, hogy játszott Queen's-ben, mert őszintén szólva nem igazán állt készen Wimbledonra. Voltak kétségeim, elsősorban az állóképességével, az erőnlétével kapcsolatban. Hisz ez mégiscsak egy GS, ahol akár öt szettet is kell játszani. De végül aztán jól kezdte a tornát."

Djokovic az első két fordulót szettveszteség nélkül oldotta meg, és az elődöntőig is összesen csak két játszmát bukott. Az edzője úgy látja, folyamatosan fejlődött a verseny alatt.

"Az adogatásokban, de még inkább a fogadásokban. A torna előtt nem ment neki. Sokat dolgoztunk rajta, de megérte, mert a verseny során ráérzett a ritörnökre."

A korábbi világelső, akinek a könyökét az Ausztrál Opent követően meg kellett műteni, azt mondta, hogy a Rafa elleni volt az egyik legjobb meccse.

"A kulcs az volt, hogy meccsben maradjon vele" - folytatta Vajda. "Régen játszott már Nadallal ötszettest."

Úgy is mondhatnánk, hogy a kulcs a harmadik szett rövidítése volt, melyet végül megnyert, és így 2-1-es szettelőnyből várhatta a szombati folytatást. Így belefért, hogy elveszítse a negyedik játszmát, aztán pedig, ha nehezen is, de behúzta valahogy a mindent eldöntő ötödiket. 

nole5.jpg Fotó: Europress/AFP

Vajda azt javasolta Nolénak szombat reggel, hogy tartson ki az előző napi taktikájánál. A mester úgy véli, a behúzott tető kedvezett tanítványának.

"Úgy tűnhetett, hogy nem jött be a dolog, hisz Rafa jól játszott. Novaknak azonban még inkább segített. Nem volt szél, állandóak maradtak a körülmények. Volt már, hogy a szeles idő problémát okozott neki. Hullámzott az ötödik játszma, de Novak mentálisan mindvégig erős tudott maradni."

Vajda Djoko ütésválasztásaival is maximálisan elégedett volt. Szerinte remekül használta a borítás tulajdonságait, de azt is hozzátette, hogy Rafa is kiválóan alkalmazkodott a fűhöz. 

Aztán jött a Kevin Anderson elleni döntő, melynek első két szettje simán, a vártnál sokkal simábban alakult. Viszont a harmadik, nos ott Nole versenyzői képességei, rutinja és egy leheletnyi mázli volt az, ami hozzásegítette őt ahhoz, hogy le tudja zárni a meccset, és megszerezze negyedik wimbledoni címét.

"A harmadikban ő volt a jobb. Szerencsém volt, hogy be tudtam fejezni" - mondta Djokovic Andersonról a győzelme utáni beszédében.

(részben via)
Hozzászólások