Salakblog - Federer edzője elmondta, hogy áll a svájci felkészülése
Federer edzője elmondta, hogy áll a svájci felkészülése
Fotó: Europress/AFP

Federer edzője elmondta, hogy áll a svájci felkészülése

Németh DánielNémeth Dániel
2020/05/30 15:23
Paul Annacone néhány nappal ezelőtt a Tennis Channel Coaching in the Bigs’ című műsorában Severin Lüthivel beszélgetett. A közös téma adott volt, hiszen mindketten sokat dolgoztak Roger Federerrel, így olyan dolgokat is megoszthattak a svájci teniszzseniről, amiket csak azok tudhatnak, akik jól ismerik személyesen. Például, hogy mennyit dolgozik a pályán kívül.

Lüthi 2007 óta tagja a Roger Federert felkészítő stábnak, és mind a mai napig a svájci egyik bizalmi embere, míg Annacone 2010 és 2013 között segített a 20-szoros Grand Slam-bajnoknak. Ez a felállás önmagában véve is sok jóval kecsegtetett, hiszen Annacone a beszélgetőpartnert és a beszélgetés alanyát egyaránt kellően jól ismerte ahhoz, hogy a megfelelő kérdéseket tegye fel. Elsőként arról érdeklődött, hogy a svájci a kényszerszünet alatt mennyi és milyen típusú edzésmunkát végzett, hogyan készül a folytatásra.

A svájci Davis-kupa-csapat kapitányaként is dolgozó Lüthi szerint Federer egyelőre csak könnyített edzésmunkát végez, hiszen még mindig lábadozik a februári térdműtétjét követően. Mivel a profi tenisz visszatérésére nem sikerült konkrét dátumot kijelölni, különösebb nyomás nélkül koncentrálhat a felépülésre. "Rogernek nem feltétlenül kell túl sok labdás edzést végeznie. Az a röpte-kihívás, amit feltett a közösségi oldalaira sokkal inkább a szórakoztatás miatt volt. Most épül fel egy térdsérülésből."

"Nem stresszel az edzések miatt, mivel bőven van idő a versenyek újraindulásáig" - jelentette ki Lüthi.

Erre legkorábban augusztusban kerülhet sor, azonban - ahogyan arról a Salakblog podcastben is beszéltünk - a tenisz visszatérésének az lesz egyik legfontosabb feltétele, hogy az utazásokra vonatkozó korlátozásokon is jelentősen lazítsanak, ne legyen probléma például azzal, hogy egy amerikai játékos Európába utazhasson. Ebből a szempontból érthető Federer megfontoltsága, attól pedig az edzői szerint nem kell tartani, hogy a svájci felkészületlenül áll majd rajthoz az újrastartot követően, mert ez soha nem volt rá jellemző.


"Szinte már igazságtalan, hogy Roger játéka mennyire könnyűnek tűnik" - magyarázta Annacone. "Annyit értünk meg belőle, amit látunk, ezért a legtöbben nincsenek tisztában azzal, mennyire keményen és okosan dolgozik annak érdekében, hogy a pályán láthassuk a varázslatait." Lüthi egyetértett kollégájával, hozzátéve, hogy Federer mind a mai napig nagyon komolyan veszi az edzésmunkát. "Engem leginkább az nyűgöz le benne, hogy mindezt még 38 évesen is bevállalja. Ráadásul ő az, aki felteszi magának ezeket a kérdéseket" - mondta az edző.

"Muszáj az elemzések alapján feltenni a megfelelő kérdéseket. És előre kell tekinteni. Felkészülni a következő meccsre, edzésre. Rengeteget tanultam tőle."

Tavaly Federer nagyon közel állt ahhoz, hogy megszerezze pályafutása 21. Grand Slam-címét és a kilencedik wimbledoni trófeáját. Csakhogy hiába játszott remekül, és jutott el kettő mérkőzéslabdáig adogatóként, Novak Djokovic ismét megfordított egy ötszettes mérkőzést ellene. "Néha sikerül olyan meccseket megnyerni, amiket nem szabadott volna. Máskor pedig olyan meccseket veszítesz el, amiket meg kellett volna nyerni. Emiatt nem szabad túlzottan negatívan viszonyulni önmagadhoz. Rövid időn belül lesz egy második esély is."

Federer térde még mindig nincs rendben, Djokovic ezért nem hívta az Adria Tourra | Eurosport

Roger Federer azért nem kapott meghívást a június 13-án kezdődő Adria Tour elnevezésű sorozatra, mert még mindig gondjai vannak a térdével. A verseny egyik szervezője, Novak Djokovic legalábbis erről beszélt egy interjúban. A világelső megerősítette, hogy Federer fizikai állapotára való tekintettel meg sem kérdezte tőle, hogy részt venne-e a meghívásos versenysorozatban.

Annacone azt is megkérdezte Lüthitől, hogy szerinte vannak-e olyan tulajdonságai Roger Federernek, amikről a legtöbb szurkoló nem tud. Az edző szerint ebből elég sok van, a már említett példamutató hozzáállása mellett például az, hogy a svájcinak remek a humora. "Roger kifejezetten vicces és rendes srác. Sokkal viccesebb, mint azt a legtöbb ember gondolná. Azt gondolom, a legtöbben nem ismerik ezt az oldalát, csak azt látják, hogy mennyire jól teniszezik" - magyarázta Lüthi.

via Ubitennis

Hozzászólások