Salakblog - Pár éven belül letarolhatja a női teniszt az amerikaiak szupertehetséges generációja
Pár éven belül letarolhatja a női teniszt az amerikaiak szupertehetséges generációja
Fotó: Europress/AFP

Pár éven belül letarolhatja a női teniszt az amerikaiak szupertehetséges generációja

Németh DánielNémeth Dániel
2019/08/09 17:37
Két évvel ezelőtt már felcsillant a remény az amerikaiak előtt, hogy női teniszezőik dominálhatják a mezőnyt. 2017-ben ugyanis négy versenyzőjük jutott a US Open elődöntőjébe, ami még egy, az USA-hoz hasonló tenisznemzetnél sem mindennapos jelenség. Bár az a siker nem bizonyult tartósnak, az amerikai női tenisz kiemelkedően jól áll fiatal tehetségek terén, így hamarosan beköszönthet számukra az aranykor.  

Kathy Rinaldi, az Amerikai Teniszszövetség női szakágának vezetője pontosan emlékszik arra a pillanatra, amikor először látta személyesen Amanda Anisimovát játszani. Évekkel ezelőtt történt, amikor Rinaldi kollégái társaságában országos megfigyelőútra indult, melynek során ellátogattak a floridai otthona közelében készülő Anisimovához. Megigézte őket az edzésmunkáját végző lány lelkesedése, olyannyira, hogy izgatottságukat meg sem próbálták leplezni. 

"Annyira gazdag repertoárral rendelkezett, hogy munka közben teljesen elfelejtettük, hogy még csak 17 éves" - mondta Rinaldi az ESPN-nek. "Rosszul lett, ezért el kellett hagynia a pályát. Azonban pár perc múlva visszatért, játékra készen."

Anisimova az amerikai női teniszezők legújabb hullámához tartozik, ami a várakozások szerint rövidesen feledheti a csalódottságot, amit a 2017-es elődöntős társaság visszaesése eredményezett. Az az év dicsőséget hozott az amerikai tenisz számára: mind a négy elődöntős hazai versenyző volt a nőknél, amire azt megelőzően 36 évvel korábban volt példa. Az egészben talán az a legfurcsább, hogy egyik versenyzőt sem Serenának hívták, noha a Williams család képviseltette magát, méghozzá az akkor 37 éves Venus által.

000_S81ON.jpg Fotó: Europress/AFP

Venus volt az ikon, míg a másik három elődöntős között ott volt az egykori ígéret, Madison Keys; az extravagáns Coco Vendeweghe és a győztes, aki végre meg tudta mutatni tehetségét, Sloane Stephens. Az izgatott szurkolók már azt találgatták, ők négyen, a maguk igen változatos életkorbeli összetételükkel (Keys 22 volt, Venus 37) együtt uralhatják Serena Williams társaságában a WTA-t. Nem így történt. Grand Slam-áttörése óta Stephens még győzni tudott Miamiban és fináléba jutott a Roland Garroson, ám azóta visszaesett a teljesítménye.

A többi elődöntős pedig egészen pontosan egy, alacsonyabb szintű tornát tudott nyerni a varázslatos, 2017-es pillanat óta.

Az amerikai tenisz kedvelői számára az lehet a jó hír, hogy feljövőben van a 21 éven aluli teniszezők generációja, amelyik készen áll kihívni - és motiválni - a rutinosabb játékosokat. Sofia Kenin a rangidős ebből a csoportból a maga 20 esztendejével. Őt követi a 17 éves Anisimova, Whitney Osuigwe (junior Roland Garros-győztes), Catherine McNally és Hailey Baptiste. És természetesen nem feledkezhetünk meg a már 15 évesen is szenzációs Coco Gauffról sem, aki nemrég negyedik fordulóig menetelt Wimbledonban.

000_1IH4D1.jpg Fotó: Europress/AFP 

"Szinte már olyan, mintha minden héten másik tehetség törne be" - mondta Martin Blackman, az USTA általános igazgatója. "Ezek a lányok hozzászoktak a Venus és Serena által magasra emelt léchez. A csúcsra törnének és jól boldogulnak a társak okozta nyomással."

Az 52 éves Rinaldi maga is volt profi teniszező, a szövetségnél betöltött szerepe mellett pedig az amerikai Fed-kupa-válogatottnál is kapitánykodik. Olyan régóta foglalkozik feltörekvő tehetségekkel, hogy sokan az amerikai tenisz gardedámjaként tartják számon. Félelmetes potenciált lát a jelenlegi generációban, közülük többekkel együtt  dolgozott a junior éveikben. Mindenkire próbálnak figyelmet fordítani, még Gauffra is, aki valamelyest kívülállónak számít, mivel viszonylag régóta meghatározott helyen, saját stábbal készül. 

Blackman szerint az amerikai rendszer rugalmasságában rejlik az amerikai teniszprogram sikeressége. Azon belül is azt tekinti a kulcsnak, hogy a játékosokat próbálják anyagilag és edzéslehetőségek biztosításával is támogatni, miközben nem támasztanak irreális elvárásokat velük szemben. Ráadásul egy olyan generációt sikerült felnevelni, amely tele van fizikálisan is kiemelkedő játékosokkal. "Más nemzetekhez hasonlóan elkezdtük bevonzani a kiemelkedő atlétákat, ami Venus és Serena számlájára írandó. Ma már nem csak a képességekről szól a tenisz."

068_AA_07062019_967443.jpg Fotó: Europress/AFP

Igaz, hogy kevésbé kötődik a társasághoz Gauff, azonban a hatása jelentős, különösen azóta, hogy a Roland Garroson villogó Anisimova nyomdokaiba szegődött. Rinaldi ott volt Anisimova és Gauff áttörést jelentő pillanatinál is, azonban nem azt tartja a legfontosabbnak, hogy a fiatal lány zsinórban hét meccset nyert (a selejtezőkkel együtt). "Az a helyzet, hogy a selejtezőben kikapott a Roland Garroson. Utána elutazott Wimbledonba, ahol elérte ezt az eredményt. Ez az igazán inspiráló ebben. Az a fajta hit és profizmus köszönt vissza, amit próbálunk beléjük nevelni."

Gauff fantasztikus teljesítménye valamelyest elhomályosította Anisimovát, aki szép lassan a 23. helyig jutott a világranglistán. Makulátlan, klasszikus alapvonaljátékához egy titkos összetevő is tartozik, az a képessége, ahogyan szögeket nyit a pályán, és annak teljes szélességében használja azokat. Könnyen lehet, hogy ezt a junior éveinek köszönheti, akkoriban ugyanis teljesen más felfogásban játszott. "Ész nélkül teniszeztem. Folyamatosan hülye ütésekre mentem rá" - fogalmazott kritikusan.

Azok a hülye ütések sem gátolták meg abban, hogy 14 évesen bejusson a Roland Garros juniorversenyének döntőjébe, mint ahogyan a 2017-es US Open-sikerét sem. (Ami ugyanabban az évben történt, amikor összejött az összamerikai elődöntő a felnőtteknél.) A kísérletezésre való hajlandóságnak köszönhetően tudott váltani a gépies teniszről. Korához mérten pedig már-már természetfeletti nyugalmat áraszt. Végtére is ő volt az, aki a párizsi negyeddöntőben legyőzte a címvédő Simona Halepet, majd amikor az érzéseiről kérdezték, csak annyit mondott:

"Egyáltalán nem vagyok ideges. Csak élem az életet."

063_1160078707.jpg Fotó: Europress/AFP

Miközben Gauff elhomályosította Anisimova teljesítményét, a két lány mögött könnyű szem elől téveszteni Kenint. A moszkvai születésű 20 éves tehetség, aki kicsivel Anisimova mögött, a 29. helyen áll a világranglistán, talán nem annyira feltűnően ügyes, és fizikumra sem annyira kiemelkedő, mint a fentebb már agyondicsért honfitársai. Azonban nagy ütésekkel rendelkezik, amihez pazar küzdőszellem társul, és talán ő üti leghatékonyabban az ejtéseket a lányok között.

Sokakban akkor hagyott először komolyabb nyomot, amikor legyőzte Serena Williamset a Roland Garros harmadik fordulójában. Utána egy mallorcai győzelemmel kezdte a füves pályás szezont, Wimbledonban azonban megszakadt a sorozata kedvenc borításán. "Mindig is tudtam, hogy megvan a játékom. Nem én vagyok a legmagasabb, de ezzel megbékéltem. Bizonyítottam már, legyőztem Serenát. Rómában nagyon kemény meccset játszottam Karolinával (Pliskova), igazán megszorongattam őt. Meg kellett volna nyernem azt a meccset."

Nem lehet véletlen egybeesés, hogy McNally és Baptiste egyaránt Washingtonban nyert először főtáblás mérkőzést a WTA Touron, épp azon a napon, amikor Gauff búcsúzott. Az amerikai játékosokkal zsúfolt tábláról egyedül ez a duó jutott tovább, hatan már a nyitókörben elvéreztek. Köztük az első kiemelt Stephens és Keys, utóbbit a helyi reménység Baptiste verte meg. Rinaldi egyébként szeret beceneveket aggatni kedvenc játékosaira. Baptiste, a maga ösztönös erőteniszével a Hollywood nevet kapta. Az elegáns teniszéről ismert McNally Mrs. Federer lett.

Rinaldi tinicsapatának várhatóan még kell egy-két év, hogy rendszeresen nagyobb tornákon álljon rajthoz, azonban könnyen lehet, hogy az amerikaiaknak nem kell újabb 34 évet várniuk, hogy négy hazai versenyzőt lássanak a US Open elődöntőjében.

via ESPN

Hozzászólások