Salakblog - „Botrányos, hogy a játékosok olyan hotelben vannak, ahol turisták is megszálltak"- pár héttel a US Open előtt védőbuborék nélkül tért vissza a női tenisz
Pár héttel a US Open előtt védőbuborék nélkül tértek vissza a teniszezők a pályára
Fotó: Europress/AFP

„Botrányos, hogy a játékosok olyan hotelben vannak, ahol turisták is megszálltak"- pár héttel a US Open előtt védőbuborék nélkül tért vissza a női tenisz

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/08/04 12:23
A palermói női tenisztornával öt hónapos kényszerszünet után visszatért a tenisz. A játékosok természetesen örülnek, hogy újra pályára léphetnek, ugyanakkor többen is jelezték, hogy az ígért szigorú biztonsági előírások helyett a szervezők lazábban veszik a szabályokat, szó sincs arról, hogy a teniszezők védőbuborékban lennének.

Öt hónap kihagyást követően Palermóban folytatódott a szezon a WTA Touron. A szicíliai szervezők korábban meglehetősen szigorúan kezelték a járványügyi előírásokat, Simona Halep például visszalépett a versenytől, miután az olasz egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a Romániából érkezőknek két hét karanténba kell vonulniuk. Mint utólag kiderült, Halep mentességet élvezett volna, mégis úgy döntött, hogy a bizonytalan helyzet miatt nem indul el a tornán.

Az ígért szigorú elzáráshoz képest, a játékosok beszámolói alapján, egyáltalán nincsenek védőbuborékban, érintkezhetnek a külvilággal. Pár héttel a US Open előtt, amitől többen, köztük a világelső Ashleigh Barty, Nick Kyrgios, vagy a Roland Garros-győztes Jelena Ostapenko is visszaléptek már, nem túl biztató, hogy a játékosok nincsenek megfelelően izolálva.

A palermói tornán annak ellenére sincsenek extraszigorú előírások, hogy egy meg nem nevezett játékosnak pozitív lett a koronavírus tesztje. 

Donna Vekic a közösségi médiában osztott meg fényképet, hogy vidáman sétálgat a városban. A világranglista 24. teniszező szerint, ugyan arról volt szó, hogy már Palermóban is védőbuborékban lesznek, ez nem történt meg, New Yorkban a US Openen azonban szigorúbb szabályokra számít. Miután nem kötelezték rá, nem szeretett volna végig a szállodai szobájában maradni.

„A városban vacsoráztam. Természetesen nagyon elővigyázatosak vagyunk, és nem megyünk közel másokhoz. De nem vagyok a hotelszobámba bezárva, a teniszezők 90%-a kimozdul a szállodából.”

Ennek ellenére reméli, hogy New Yorkban szigorúbban kezelik majd a helyzetet, akár a büntetést is elképzelhetőnek tartja, ha valaki megszegi az előírásokat.

„Ha mindenki betartja a szabályokat, és azoknak értelmük is van, akkor támogatnám. De ha az előírások ellentmondásosak, akkor ennek semmi értelme. A józan gondolkodás alapján kellene ítélni, nem hiszem, hogy a játékosok éjszakai klubokba szeretnének menni szórakozni New Yorkban, de egy rövid sétának bele kellene férnie.”- nyilatkozta a horvát.

Vekic arról is beszélt, a koronavírusnál jobban fél attól, mi történik különböző forgatókönyvek esetén.

„Mi történik akkor, ha valaki pozitív koronavírus tesztet produkál New Yorkban? A legnagyobb aggodalmam, hogy az amerikai teniszszövetség sok felmerülő kérdésre nem adott még választ.”

DonnaVekic.jpgFotó: Europress/AFP

A palermói tenisztornán fennálló laza szabályok olyan szempontból is veszélyt jelentenek, hogy mi történik, ha egy játékos megfertőződik. Sajtóhírek szerint egy svájci házi versenyen a világranglista 8. Belinda Bencic nem akarta lejátszani azt a találkozót, ahol ellenfele, a 2018-as wimbledoni torna junior döntőse, Leonie Küng korábban részt vett Palermóban a selejtezőben. Miután kiderült, hogy egy teniszező pozitív tesztet produkált, Bencic nem volt hajlandó pályára lépni a Szicíliából visszatérő honfitársa ellen, hiába produkált Küng negatív tesztet Svájcba visszaérkezve. A mérkőzést lemondták, Küng szerint méltatlanul bántak vele, Bencic azonban cáfolta ezeket a híreszteléseket, állítása szerint, ő egyáltalán be sem volt nevezve egyéni mérkőzésre.

A korábbi top10-es Richard Gasquet meglehetősen erős kritikát fogalmazott meg a palermói torna szervezőivel szemben a L’Equipe-nek.

„Botrányos, hogy a játékosok olyan hotelben vannak elszállásolva, ahol turisták is tartózkodnak. Nem tudom, a WTA hogyan engedélyezhette ezt. A szállodának 100%-ban a játékosok és stábjuk rendelkezésére kellene állnia. Ha ezt nem tudod megoldani, törölnöd kell a tornát.”

részben via   

Hozzászólások