Salakblog - Öt kihívó, aki képes lehet konkurálni Nadallal a Garroson
Öt kihívó, aki képes lehet konkurálni Nadallal a Garroson
Fotó: Europress/AFP

Öt kihívó, aki képes lehet konkurálni Nadallal a Garroson

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/05/24 13:06

Rafael Nadal tizenegyszeres bajnok a Roland Garroson, a mérlege pedig 86-2 a salakos Grand Slamen. Ebben a szezonban azonban nem alakult minden a tervei szerint, így benne van a pakliban, hogy akad majd valaki, aki komoly teszt elé állítja őt. Már persze, ha eljut odáig, hogy ellene játsszon.

Novak Djokovic

Biztosak lehetünk benne, hogy a világelső kellőképpen motivált a Garros előtt. Behúzhatja ugyanis karrierje során másodszor zsinórban a negyedik majorjét. Ezzel Rod Laver után ő lenne a második olyan teniszező, akinek ez sikerül. Igaz, az ausztrál ezt mindkétszer egy naptári éven belül oldotta meg. Bár Nadal megverte őt a római döntőben, a szerb azért meglehetősen optimista lehet az év második GS-e előtt, hisz legutóbbi tizenkét meccsükből kilencet Nole húzott be. 

Ráadásul Djokovic bő két órával többet töltött a pályán Rómában a finálét megelőzően; játszott egy pokolian kemény, késő esti negyeddöntőt Del Potro ellen, majd az elődöntőben is megszenvedett Schwartzmannal. Mindezek ellenére döntő szettre tudta menteni a finálét, ami föltétlenül önbizalmat adhat neki.

Dominic Thiem

Az osztrák három egymást követő évben is le tudta győzni Nadalt salakon. A spanyol ráadásul ezen időszakban csak két további vereséget szenvedett el ezen a borításon, mindkettőt idén, Fabio Fognini ellen Monte-Carlóban, illetve Stefanos Tsitsipasszal szemben Madridban.

domi.jpgFotó: Europress/AFP

Thiem képes lehet arra, hogy az ütései súlyával elejét vegye annak, hogy Rafa agresszíven tudjon föllépni ellene. És bár az osztrák a tavalyi Garros-döntőben nem tudott ellenfele lenni a spanyolnak, a US Openen kiválóan helytállt ellene egy közel ötórás csatában, ahol Nadalnak a döntő játszma rövidítésében a legeslegjobb teniszére volt szüksége ahhoz, hogy bejusson az elődöntőbe.

Stefanos Tsitsipas

A görög azon három teniszező egyike, aki az elmúlt három évben le tudta győzni Nadalt salakon. A sorsolás úgy hozta, hogy az elődöntőben futhatnak össze egymással. Tavaly világranglista 39.-ként kiesett a második körben, idén azonban ő fut neki a mezőnyben a legtöbb (29) ATP-szintű győzelemmel a Garrosnak.

Tsitsipas nem fél korán megütni a labdát Rafa ellen, bár kétségtelen, Madridban a körülmények is kedveztek neki. Rómában kevésbé, ott nem is tudta igazán megszorongatni őt.

"Jól éreztem magam ellene a pályán" - mondta Tsitsipas. "Egyáltalán nem zavart, hogy salakon játszunk, ami mindenképpen jó dolog. Rómában sem voltam messze a győzelemtől, noha végül két szettben kikaptam."

Roger Federer

Bár a svájci 2015 óta nem játszott a Garroson, egy 20-szoros GS-bajnokot nyilván sosem szabad leírni. Két tornát vállalt be Párizs előtt, és mind Madridban, mind Rómában jó formát mutatott. A spanyol fővárosban meccslabdákról kapott ki Thiemtől, míg Olaszországban visszalépett a Tsitsipas elleni negyeddöntőtől.

rog.jpgFotó: Europress/AFP

Ugyan 2017 óta nem játszottak Rafával egymás ellen, legutóbbi öt meccsüket Roger nyerte. Salakon a svájci 2009-ben, Madridban győzött legutóbb, ám, ha most összekerülnek, felszabadítólag hathat rá, hogy finoman szólva sem ő lesz majd a favorit. Ráadásul ez lesz az első salakos meccsük azóta, hogy Federer nagyobb fejű ütőre váltott.

Juan Martín del Potro

Bár az argentinnek ez lesz mindössze a negyedik tornája a szezonban, Rómában megmutatta, hogy egyáltalán nem rozsdás. Djokovic ellen mérkőzéslabdája is volt a szezon egyik legjobb meccsén, ám végül a szerb nyert és jutott a legjobb négy közé egy háromórás, őrületes csatát követően.

A tenyerese továbbra is óriási fegyver, és a világelső ellen a fonákját is bátra használta, ráadásul hatékony is tudott lenni vele. A nagy kérdés nyilván az lesz, hogy el tud-e jutni a döntőig, ahol megmérkőzhetne Nadallal. Azonban az, hogy egy adott napon bárki ellen jó lehet, vitán fölül áll.

via atptour.com

Szponzorált tartalom
A Roland Garros eseményeivel kapcsolatos hírek támogatója a porsche logo
Hozzászólások