Salakblog - Öt elveszített döntő után vajon eljön-e tavasszal a tornagyőzelem Felix Auger-Aliassime-nak?
Öt elveszített döntő után vajon eljön-e tavasszal a tornagyőzelem Felix Auger-Aliassime-nak?
Fotó: Europress/AFP

Öt elveszített döntő után vajon eljön-e tavasszal a tornagyőzelem Felix Auger-Aliassime-nak?

Sergő Z. AndrásSergő Z. András
2020/02/26 10:53
Egy év alatt ötödik tornáján jut döntőbe. A feltörekvő ifjú kanadai nemzedék egyik legsikeresebb tagja már nagyon közel van ahhoz, hogy meghozza magának az áttörést.

Tavaly áprilisban Dennis Shapovalov, augusztusban pedig Felix Auger-Aliassime került be a top 20 férfi teniszjátékos közé, és többé-kevésbé mindketten azóta ott is vannak. Mindketten nagyon fiatalok, előbbi áprilisban volt, utóbbi augusztusban lesz 20 éves. Mára már biztos, hogy megelőzték az eggyel idősebb generációnak számító honfitársaikat, Milos Raonicot és Vasek Pospisilt. Shapovalov ősszel már átesett a tűzkeresztségen: megnyerte a stockholmi 250-es tornát, és döntőbe jutott az októberi Párizs Mastersen, ahol csak Novak Djokovic tudta megállítani.

De mikor jön el az áttörés a "kistestvérnek"? Ahogy később lett top 20-as játékos, úgy később jöttek el az első komolyabb eredmények is Auger-Aliassime-nak, így könnyen elképzelhető, hogy az év eleji jó kezdés a füves szezonra érkezik meg igazán. Arról a nem elhanyagolható tényről nem is beszélve, hogy Auger-Aliassime még csak a harmadik profi évében jár.

Felix Auger-Aliassime.jpg Fotó: Europress/AFP

2018-ban összesen 10 tornán indult. Ehhez képest most már 500-as tornagyőzelmekről beszélünk vele kapcsolatban. Vagy legalábbis ez a legközelebbi terv.

Az mindenesetre biztosan igaz, hogy az elmúlt egy évben ötször is ott volt a győzelem kapujában, ebből kétszer ráadásul 500-as tornán. Tavaly Rio de Janeiróban Györe László tudta legyőzni, májusban pedig szintén salakon, Lyonban verte őt egy 250-es tornán Benoit Paire. Három hét múlva a legjobbjának tartott, fű borításon kapott ki a döntőben Stuttgartban Matteo Berrettinitől, hogy idén két elveszített döntő jöjjön zsinórban egymás után februárban, persze két bombaformában lévő játékos ellen: Gael Monfils Rotterdamban, Stefanos Tsitsipas pedig Marseille-ben győzte le őt két viszonylag sima szettben.

Kérdés persze, hogy a pohár félig tele vagy félig üres. Öt döntőt egy év alatt elveszíteni nagy lelki teher lehet, ugyanakkor (legalább) öt döntőbe eljutni, mielőtt elérik a 20 évet, keveseknek adatik meg. Fontos szempont azonban, hogy a borítások közül a keménypálya hozta a legkésőbbi sikereket, holott az év legnagyobb részében ezen a gyors pályán kell érvényesülni.

Ebben pedig segíthet neki az eddig legjobban álló füves szezon. Az elmúlt egy évben 42 keménypályás meccsből 24-et nyert meg, ezen a borításon a leggyengébb a teljesítménye. Ezzel szemben az átlagban hasonlóan gyors füves borítású pályákon lejátszott 11 mérkőzésből nyolcat megnyert. A három füves tornából Stuttgartban döntőbe jutott, Londonban az 500-as versenyen egy döntő játszmás meccsen kapott ki az elődöntőben Feliciano Lopeztől, Wimbledonban pedig három fordulót ment, ahol némi meglepetésre a világranglista 66. helyén álló francia Ugo Humbert verte őt három szettben.

Hol tart Felix Auger-Aliassime Federerhez, Nadalhoz és Djokovichoz képest? | Hosszabbítás

Felix Auger-Aliassime 2019-ben végképp megérkezett a felnőtt teniszbe, sőt, rohamos fejlődése és tehetsége miatt egyre többször hasonlítják a nagy négyeshez. Bár még mindig korai lenne kikiáltani az új Novak Djokovicnak, Rafael Nadalnak, Roger Federernek, vagy akár Andy Murray-nek, bizonyos értelemben kiállja az összehasonlítást. A kanadai teniszező jelenleg már karriercsúcsot jelentő, 21.

Az előttünk álló tavaszi, kora nyári szezon tehát meghozhatja az áttörést a jó formában lévő, önbizalommal teli kanadainak. A salakszezon vége és a szokásosan rövid füves időszak lehet ennek vízválasztója. Addig ezen a héten Acapulcóban próbálja meg a lehetetlent: elvenni a címet a bombaesélyes Rafael Nadaltól. Noha  Kyle Edmund nehéz falatnak bizonyulhat. Addig is marad a hozzászokás a keménypályához, hiszen a legnagyobbaknak itt is ugyanúgy kell teljesíteniük.


Hozzászólások