Salakblog - Öt dolog, amit érdemes tudni Coco Gauffról, mert figyelni kell rá, ha újra beindul a tenisz
Öt dolog, amit érdemes tudni Coco Gauffról, mert figyelni kell rá, ha újra beindul a tenisz
Fotó: Europress/AFP

Öt dolog, amit érdemes tudni Coco Gauffról, mert figyelni kell rá, ha újra beindul a tenisz

HosszabbitásHosszabbitás
2020/03/21 19:22
Coco Gauff a napokban lett 16 éves. Először a tavalyi wimbledoni tornán robbant be a köztudatba, ahol egészen a negyedik fordulóig menetelt - erre utoljára ilyen fiatalon Jennifer Capriati volt képes 1991-ben. Gauff azóta bebizonyította, hogy a londoni szereplése nem a véletlennek köszönhető, és már a világranglista 52. helyén áll. Az amerikai tinire természetesen sokan felfigyeltek, aki az utóbbi időszakban a pályán kívül is számos sikert ért el.
1.   A vérében van a sport

A floridai születésű Gauff szülei, lányukhoz hasonlóan, korábban aktívan sportoltak. Egyetemi éveik alatt az édesapja kosárlabdázott, míg az édesanyja az atlétikában jeleskedett. Gauff mindkét sportágat kipróbálta, de végül a tenisz iránti szeretete győzött. 

"A tenisz mellett ez a két sportág volt a kedvencem. Én voltam az egyetlen lány a csak fiúkból álló kosárcsapatban, amit nagyon szerettem. Ami az atlétikát illeti, 800 méteren és a 4x400-as váltóban futottam. Nyilvánvalóan a tenisz jó döntésnek bizonyult.’’
2.   A szponzorok már most hatalmas lehetőséget látnak benne 

2019-ben, még a wimbledoni torna előtt, a Forbes magazin egymillió dollárnyi keresetet jósolt Gauff számára, csak a szponzori szerződésekből. A brit The Telegraph pedig arról írt, hogy az amerikai akár a 20 millió fontos szponzori bevételt is elérheti még a húszas évei előtt. Gauff jelenleg szerződésben áll a New Balance cipőgyártó céggel, az ütőgyártó Headdel, és a Roger Federert is szponzoráló neves olasz élelmiszergyártó vállalattal, a Barillával.

3.    Nem csak a pályán, azon kívül is óriási hatással van rá Roger Federer 

Gauff pénzügyeit Alessandro Barel Di Sant Albanoof menedzseli, aki a Roger Federer, és a svájci ügynöke, Tony Godsick által alapított Team8 ügynökség tagja. Ez az együttműködés, és a Federerrel való kapcsolata segített az amerikainak abban, hogy betekintést nyerjen a tenisz világába, a pályán és azon kívül is.

’’Az, hogy belepillanthatok abba, amit Roger csinál, számomra nagy segítség, és bár nem próbálom mindenben lemásolni őt, néhány gyakorlati dolgot átvettem tőle. A tény, hogy közel állok Serenához és Rogerhez, nagy pluszt jelent, és ez egy olyan előny, amivel élnem kell.’’
4.    Imádja a nagy kihívásokat, kivételesen jó Grand Slam-tornákon 

Gauff az utóbbi hónapokban megmutatta, hogy a wimbledoni negyedik fordulós eredménye nem csak egy egyszeri siker volt. Még a 16. születésnapja előtt bejutott a legjobb 32-be a tavalyi US Openen, és ezt idén megismételte az Ausztrál Openen is. A New York-i és a londoni tornához hasonlóan Melbourne-ben is életében először játszott, és mindhárom tornán eljutott legalább a harmadik fordulóig – erre korábban a Williams testvérek sem voltak képesek. 

Az amerikai eddigi legnagyobb győzelmét a januári Ausztrál Openen aratta, ahol a negyedik kiemelt és címvédő Naomi Osakát győzte le két szettben. Ezzel Jennifer Capriati 1991-es US Open szereplése óta Gauff lett a legfiatalabb női játékos, aki meg tudott verni egy top 5-ös játékost egy Grand Slamen.

’’Ahhoz képest, hogy mindössze 15 éves vagyok, remekül játszom, de úgy érzem, még mindig rengeteg dologban fejlődhetnék. Nem gondolom, hogy akár csak a közelében lennék a legjobbamnak.’’ – mondta még januárban Gauff.

Eddig karrierje során Gauff nyolc főtáblás Grand Slam-meccset nyert – ezzel ő a harmadik olyan női játékos az utóbbi 30 évben, aki erre a 16. születésnapja előtt képes volt.

5.    Feltűnően hamar lett WTA-tornagyőztes

Tavaly októberben az amerikai pályafutása eddigi legrangosabb tornagyőzelmét is megszerezte a Linz Openen. Szerencsés vesztesként jutott a főtáblára, ahol Kiki Bertenst, Andrea Petkovicot, és a döntőben a 2017-es Roland Garros bajnokot, Jelena Ostapenkót is legyőzte.

’’Ez a verseny egyértelműen nem szerepelt a naptáramban az év elején, hiszen nem gondoltam, hogy lesz lehetőségem Linzben játszani. Most pedig én vagyok a bajnok. Hihetetlen, hogy szerencsés vesztesként kerültem be a tornára, most pedig megnyertem azt. Édesapám az első főtáblás meccsem előtt azt mondta: ’’Nem veszíthetsz kétszer egy tornán’’. Biztos vagyok benne, hogy nem gondolta, hogy ilyen messzire jutok, de úgy tűnik igaza volt." - mondta a döntő után Gauff. 

Nicole Vaidisova 2004-es tornagyőzelme óta Gauff a legfiatalabb női játékos, aki WTA-tornát nyert, valamint a legfiatalabb amerikai WTA-tornagyőztes 1991 óta. Serena és Venus is betöltötték a 17. életévüket, amikor először WTA-versenyt nyertek.

Szöveg: Szabó Krisztián 

Hozzászólások