Salakblog - Osaka történelmet írt, Serena szexista bíróról, és a nők jogaiért folytatott küzdelemről beszélt
Osaka történelmet írt, Serena szexista bíróról, és a nők jogaiért folytatott küzdelemről beszélt

Osaka történelmet írt, Serena szexista bíróról, és a nők jogaiért folytatott küzdelemről beszélt

Németh Dániel ·
2018/09/09 14:12

Naomi Osaka lett a japán tenisz történetének első Grand Slam-győztese. A 20 esztendős játékos a döntőben példaképét, Serena Williamset győzte le, két játszmában, 6:2, 6:4 arányban. A finálé azonban nem feltétlenül Osaka történelmi sikeréről szólt, sokkal inkább Serena Williams és a mérkőzést vezető székbíró, Carlos Ramos ellentétéről.

Serena a US Open-döntőig vezető úton kiválóan teniszezett, visszatérése óta egyértelműen a legösszeszedettebb játékot produkálta. Hat mérkőzés során egyetlen szettet veszített csupán, a legjobb tizenhat között a világelső Simona Halepet búcsúztató Kaia Kanepi lopott tőle egy játszmát. Ezzel együtt is kijelenthető, hogy magabiztosan jutott döntőbe New Yorkban, ahol nem mellesleg korábban már hatszor is győzni tudott. A pályafutása 31. Grand Slam-döntőjére készülő amerikai ennek megfelelően esélyesként vágott neki a finálénak.

Osaka esetében rengeteg kérdőjel volt. Vajon összenyomja a tét pályafutása első GS-döntőjében? Képes lesz példaképe ellen jól teljesíteni, akinek a mérkőzést megelőzően csak annyit tudott üzenni: "I love you"? Vagy előtör belőle az a bajnok, amit egyszer már Indian Wellsben, korábbi világelsők és Grand Slam-győztesek legyőzésével megvillantott? Akik szeretik ezt a végtelenül szerény japán lányt, azok örülhetnek. Mert Osaka mindent megmutatott abból, amiért a jövő nagy bajnoka lehet, és amiért már a jelen nagy bajnokának tekinthető.

000_18y7b2 (1).jpg Fotó: Europress/AFP

Ideges Williams, nyugodt Osaka

A rutin egyértelműen azt ígérte, hogy a két játékos közül az amerikai lesz majd előnyben, már ami a játék mentális részét illeti. Mégis Williams volt az, aki gyengébben játszott a tornán mutatott eddigi játékához képest, miközben Osaka nem sok jelét mutatta annak, hogy két szettnyire van pályafutása legnagyobb sikerétől. Serena alig 38%-ban hozta be félelmetes első szerváit, ütött 13 ki nem kényszerített hibát, a bréklehetőségeit pedig képtelen volt kihasználni. A japán kiválóan szervált, nyomás alatt a legjobb teniszét vette elő, és a tőle megszokott színvonalat hozta.

Kétszer is elvette a korábbi világelső szerváját, így nem telt el sok idő, mire Osaka 6:2-re behúzta az első szettet. Williams nem kezdett rosszul a második játszmában - még brékelőnye is volt -, azonban Carlos Ramos ítéleteivel sehogyan sem tudott megbarátkozni. Előbb kapott egy figyelmeztetést, majd pontbüntetést, végül pedig egy játékot is elveszített. A portugál székbíró előbb coaching miatt büntette Serenát, majd egy eltört ütő miatt, végül pedig a 23-szoros Grand Slam-győztes reklamációját vélte szabályellenesnek. Erre még bővebben is kitérünk.

A közönség egyértelműen a hazai versenyző mögé állt, még az eredményhirdetés során is fel-fel harsant a füttykoncert. Osaka a nyilvánvalóan nem ellene szóló, de kétségtelenül zavaró atmoszféra, az ellenfél mentális állapota, illetve a széttöredezett, ritmus nélküli játék ellenére is végig higgadt tudott maradni. Hiába volt brékhátrányban, visszajött onnan a második szett közepén. Hiába kellett pokoli nehéz körülmények között kiszerválni élete eddigi legfontosabb mérkőzését, mert mindezeket megoldotta. 

Új bajnok, új sztár született, szinte biztos, hogy nem ez lesz az egyetlen major-sikere pályafutása során. 

Nem Ramos hibázott

Mégsem Osaka fantasztikus sikere váltotta ki a legtöbb érzelmet, a legtöbb indulatot, vagy épp a legtöbb vitát. Serena Williams és Carlos Ramos csörtéje alaposan rányomta a bélyegét a mérkőzés egészére. Egészen pontosan a portugál egyesek által - többek között Williams által is - vitatott ítéletei határozták meg leginkább a találkozót. Bár az sosem jó, ha egy játékvezető ítéltei túlzottan középpontba kerülnek (teniszben ez egyébként is ritkán fordul elő, pláne Grand Slam-döntőben), Ramos nem tett olyat, amihez az adott szituációban nem volt joga.

Ramos ítéletei közül igazából csak az egyik, méghozzá a legelső az, ami ha nem is vitatható, mindenképpen vitára érdemes. Abban ugyanis a coaching tényét utólag elismerő Patrick Mouratoglounak igaza van, hogy ez tipikusan olyan szabály, amit ritkán kérnek számon az edzőkön a székbírók. Márpedig ha kilenc coachingból egyet sem büntetnek, az edzők talán joggal gondolják azt a tizedik alkalommal is, hogy nem lesz belőle nagyobb baj. Az élsport egyébként is tele van olyan szabályokkal, amelyeket gyakorlatban nem alkalmaznak következetesen.

Hogy mást ne mondjunk: teniszben ilyen a 25 másodperces szabály a szerváknál, amely néha büntetéssel jár, néha nem. Ugyanakkor azt is le kell szögezni, hogy attól, mert másik kilenc bíró, másik kilenc esetben nem alkalmazza az aktuálisan érvényben lévő szabályt, attól még nem a tizedik lesz a hibás azért, mert úgy dönt, a szabálykönyv betűi szerint jár el. 

Az esettel kapcsolatban bővebben: 

Serena Williams: Egy tolvaj vagy! | Hosszabbítás

Serena Williams két játszmában kikapott Naomi Osakától a US Open női egyesének döntőjében, azon a meccsen, amely bizonyára a 23-szoros Grand Slam-bajnok viselkedéséről is emlékezetes marad. A mostani cikkünkben feltárjuk, és megvizsgáljuk, hogy valójában mi is vezetett addig a pillanatig, amíg a Serena Williams "egy tolvajnak" nevezte a játékvezetőt, amely megnyilvánulással játékot is vesztett az amerikai a második játszmában.

A helyzet valamelyest hasonló Huszti Szabolcs AEK Athén ellen kapott piros lapjához. Ha szigorúan a szabályok szerint nézzük, egyértelmű volt a kiállítás. Ha az alapján, hogy a Vidi ellen általában milyen ítéletet szoktak hozni hasonló esetben, akkor talán sárgát sem ért a belépő. Hibázott a mérkőzést vezető Gianluca Rocchi? Nem. Maximum a felkészültségét lehetne a szemére vetni, hiszen tudatosan felkészült a két csapat stílusából, így pontosan tisztában volt a Vidi harcmodorával, ennek ismeretében figyelt a Husztiéhoz hasonló helyzetekre. 

Mit mond a szabály?

"Mérkőzés során (a bemelegítést is beleszámítva) a játékosok nem fogadhatnak el semmilyen segítséget az edzőtől. A játékos és edző közti kommunikáció minden formája (hallható és látható) coachingnak minősül"  - áll a Grand Slam-tornákra vonatkozó szabálykönyvben. Mivel Mouratoglou elismerte, hogy megpróbált segíteni tanítványának, Ramos jogosan büntette figyelmeztetéssel Serenát. Akkor is, ha jelen esetben inkább az edző hibázott. 

"A 'verbal abuse' (tiszteletlen szóbeli beszéd, fenyegető fellépés) egy bíróra, ellenfélre, szponzorra, nézőre vagy bármely más személyre tett tiszteletlen, bántó vagy bármely egyéb módon sértő kijelentés."  Valamelyest ennek megítélése szubjektív lehet, ugyanakkor ha a székbírót valaki csalónak és tolvajnak nevezi egy mérkőzésen, majd nyíltan meg is fenyegeti, azért szintén jár a büntetés. Ramos ismét egy bátor, de jó döntést hozott.

Serena szerint a székbíró szexista

A mérkőzést követően a 23-szoros Grand Slam-győztes szexizmussal vádolta Ramost, szerinte a székbíró férfi játékosoktól sosem vett még el játékot azért, mert tolvajnak nevezték őt. Hozzátette, hogy pályafutása során már számos alkalommal fültanúja volt annak, hogy egy férfi teniszező különböző dolgokat vág a bíró fejéhez. És, hogy nem adja fel a küzdelmet, tovább harcol majd a nők egyenjogúságáért.

"A nőkért, a nők jogaiért és a nők egyenlőségéért küzdök. Számomra az, hogy tolvajnak neveztem őt, és ezért elvett tőlem egy játékot, szexizmus. Sosem vett még el férfitól gémet azért, mert azt mondták rá, hogy tolvaj. Ezt nem tudom felfogni, de folytatni fogom a harcot a nőkért, és az egyenlő jogokért, hogy például Alizé Cornet büntetés nélkül pólót cserélhessen. Ez felháborító"  - mondta Williams a találkozó után.
Billie Jean King, a WTA egyik alapítója is kiállt Serena mellett. "Ha egy nőből előtörnek az érzelmek, akkor "hisztérikus", amiért büntetés jár. Ha egy férfi teszi ugyanezt, akkor "őszinte" és nincsen egyéb következménye. Köszönöm, Serena Williams, hogy felhívtad a figyelmet erre a kettős mércére. Több hasonló hangra lenne szükség"  - írta Twitter-oldalán. 

Érdemes azonban leszögezni, hogy Carlos Ramost az ATP Tour egyik legszigorúbb bírójának tartják, azon kevesek közé tartozik, akik topjátékosokkal is hajlandóak konfrontálódni. Többek között már a shot clock előtt is következetesen számon kérte a játékosokon a 25 másodperces szabályt, és a mérkőzésein kiemelten figyel a coachingra. 

Hozzászólások