Salakblog - Osaka szakított edzőjével, jöhet megint Bajin?
Osaka szakított edzőjével, jöhet megint Bajin?
Fotó: Europress/AFP

Osaka szakított edzőjével, jöhet megint Bajin?

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/09/13 11:56
A kétszeres Grand Slam-bajnok Naomi Osaka hét hónapon belül már a második edzőjétől válik meg. A világranglista jelenlegi negyedikje ezt csütörtökön jelentette be a Twitteren. 

Naomi Osaka és Jermaine Jenkins együttműködése februárban kezdődött, azok után, hogy a japán lány a teniszvilág legnagyobb döbbenetére szakított akkori mesterével, Sascha Bajinnal, akivel pedig zsinórban két Grand Slam-trófeát is nyertek együtt. A német szakember ráadásul az év edzője címet is kiérdemelte a WTA-tól a 2018-as szezont követően.

"Hihetetlenül hálás vagyok az együtt töltött időért, és mindazért, amit tőled tanultam a pályán és azon kívül is" - írta Osaka a Jenkinsszel való közös munka lezárásaként. "De úgy érzem, ez az idő most alkalmas számomra arra, hogy váltsak."

A február óta eltelt időszakban Osaka teljesítménye elmaradt a korábbiaktól. GS-szereplései közül még a US Open volt a legbiztatóbb, ahol a negyedik körig jutott, és csak ott kapott ki Belinda Bencictől. Wimbledonban ugyanakkor már az első körben búcsúzott.

Mivel a Bajinnal történt szakítás nem tűnt szakmailag indokoltnak, az okokat mindenki csak találgatta. Osaka eleinte nem beszélt a történtek hátteréről, ám a Jenkinsszel való közös munka kezdete előtt annyit elárult, hogy a sikerek ellenére nem volt boldog korábbi mestere mellett.

"Mindenki azt mondogatta, hogy a pénz áll a háttérben" - mondta Osaka még a Bajinnal való szakítás után. "De szó nem volt erről. Ezeket a találgatásokat rendkívül méltatlannak éreztem, és nagyon rosszul is estek. Másról volt szó. Nekem a sikernél fontosabb, hogy boldognak érezzem magam. És, ha egy helyzetben nem érzem magam boldognak, akkor nem kínzom magam, kilépek belőle."

"Igyekszem olyan emberekkel körülvenni magam, akiket igazán szeretek, és akik valóban törődnek velem. Nem szeretek úgy felkelni reggel, hogy nem vagyok boldog, amikor elindulok edzeni"

Az, hogy ennek a váltásnak is a boldogság hiánya-e az oka, vagy ezúttal inkább a sikertelenség, valószínűleg csak később fog kiderülni. 

Nyilván sokakban fölmerül, hogy ha már egyszer olyan sikeresek voltak Bajinnal, akkor mégis miért ne próbálhatnák meg újra. Ennek egy nyilvánvaló akadálya most bizonyosan van, nevezetesen, hogy a német jelenleg Kristina Mladenovic edzője. És persze azt sem tudhatjuk - noha rajongók tömegei követelik a Twitteren - , hogy Naomi mennyire lenne nyitott az újrakezdésre. 

osakabajin.jpg Fotó: Europress/AFP

Bajin oldaláról már egyértelműbbnek látszik a dolog. A mester ugyanis a nyáron rendkívül, már-már gyanúsan szívhez szóló sorokkal méltatta egykori tanítványát. Egyebek mellett arról is írt, hogy szívesen újrakezdené vele. Mindezt akkor, amikor Oska már Jenkinsszel, ő pedig már Mladenoviccsal dolgozott.

"Ha ő is úgy akarja, én el tudom képzelni, hogy Naomi és én újra együtt dolgozzunk" - írta Bajin. "Szeretném azt gondolni, hogy még nincs vége, és, hogy összeállhatunk még újra. Volt már olyan a tenisztörténelemben, hogy egy együttműködés megszakadt, de aztán a felek mégis összeálltak, szóval nem mi lennénk az elsők ebben. Jelenleg külön utakon járunk, de senki sem tudhatja, mit hoz a jövő."

Bár Bajin ezeket a sorokat több hónappal ezelőtt írta, könnyen lehet, hogy a szándék ma is ugyanúgy megvan benne, mint akkor. Ilyen értelemben tehát azt lehet mondani, hogy a labda Osaka térfelén pattog.

Hozzászólások