Salakblog - Osaka szakított az edzőjével
Osaka szakított az edzőjével
Fotó: Europress/AFP

Osaka szakított az edzőjével

Csatári FlóraCsatári Flóra
2019/02/12 08:13
Naomi Osaka hétfőn a Twitteren jelentette be, hogy nem dolgozik együtt a továbbiakban Sascha Bajinnal. Ez a hír nemcsak azért lepte meg a teniszvilágot, mert elég kurtára sikerült maga a búcsúüzenet, hanem azért is, mert kettejük együttműködése rendkívül sikeres volt, hiszen a világranglista 72. helyéről indulva lett a japán teniszezőből US Open és Australian Open győztes, valamint női világelső.

"Helló mindenki, a továbbiakban nem fogok Sachával együtt dolgozni. Köszönöm az ő munkáját és a legjobbakat kívánom neki a jövőre nézve" - áll Osaka tényleg távirati stílusban megfogalmazott búcsú-posztjában.

Bajin szintén a Twitteren reagált a bejelentésre: megköszönte Osakának az együtt megtett utat, és ő is minden jót kívánt egykori tanítványának.

A 34 éves német edző korábban nyolc évet töltött Serena Williams csapatában, az amerikai ex-világelső ütőpartnereként, majd rövid időre Caroline Wozniackihoz igazolt, mielőtt 2017-ben elkezdett volna Naomi Osakával együtt dolgozni. Kettejük közös munkájának hamar látható eredményei voltak, a japán teniszező tavaly megszerezte élete első WTA tornagyőzelmét, a szezon végére pedig GS-bajnok lett. A sikerek ráadásul nem maradtak abba, bár számos fiatal játékosnak akadnak gondjai első major-győzelem után, Osaka egyből Ausztráliában begyűjtötte a második Grand Slam-trófeáját.

063_930724764.jpg Fotó: Europress/AFP

"Köszönöm a csapatomnak, nem hiszem, hogy ezen a héten túljutottam volna nélkületek! Minden teniszező mögött ott van egy nagyszerű csapat" - fordult a melbourne-i győzelem után a boxához, Osaka. Akkor még semmi nem utalt arra, hogy hamarosan megválik edzőjétől, aki egy tavalyi interjúban egyértelműen utalt arra, hogy hosszútávra tervezi a japán lánnyal való együttműködését.

Sascha Bajin tavaly egyébként az év edzője lett a WTA-nál, akkor azt mondta, könnyű dolga volt, hiszen Osaka remek játékos, és így köszönte meg a csapatának és tanítványának az elismerést:

"Szóhoz sem jutok, és egy kicsit el is pirultam. Hatalmas elismerés ez a számomra. A közelébe sem kerülhettem volna ennek a díjnak, ha nincs mellettem a csapatom, akik elképesztő munkát végeztek. És persze, ha nincs Naomi, akinek a legnagyobb része van ebben az egészben. Könnyű jó edzőnek lenni, ha ilyen iszonyatosan jó a tanítványod. Mindenkinek köszönöm."

063_933728310.jpg Fotó: Europress/AFP

Amikor néhány hete az Ausztrál Openen kérdezték erről a díjról, önmagát ismételte. Elmondta, hogy megtisztelve érzi magát és rendkívül szerencsés, hiszen valójában nem ő volt az év edzője, szerinte ugyanis Osaka egész csapatát megilleti az elismerés:

"Ez abszolút csapatmunka" - hangsúlyozta a német szakember, amikor Melbourne-ben azt kérdezték tőle, hogy nagyobb lett-e rajta a nyomás attól, hogy az év edzőjének választották.  "Szükséged van ehhez egy olyan játékosra is, aki jobb akar lenni, aki jobban akar teljesíteni, aki nyitott akar maradni és hallgat rád. Én csak néhány darabkát raktam össze. Nincs rajtam nyomás, csak végzem a munkámat napról napra és próbálok segíteni amennyit csak tudok, ugyanúgy, mint mindenki más a csapatban. Ez a szép az egészben."

Arról egyelőre nincs információ, hogy ki lesz majd Bajin utódja. Osaka ezen a héten Dohában játszott volna, de hátsérülésre hivatkozva visszalépett.

részben viaHozzászólások