Salakblog - Osakának a leolvadás is belefért a hősiesen küzdő Kvitova ellen, ő az új női világelső
Osakának a leolvadás is belefért a hősiesen küzdő Kvitova ellen, ő az új női világelső
Fotó: Europress/AFP

Osakának a leolvadás is belefért a hősiesen küzdő Kvitova ellen, ő az új női világelső

Németh DánielNémeth Dániel
2019/01/26 12:52

Naomi Osaka fordulatos mérkőzésen, 7:6, 5:7, 6:4 arányban legyőzte Petra Kvitovát az Ausztrál Open döntőjében. Osakának nem csak Kvitovával, de saját magával is meg kellett küzdenie, a második játszma végén, a győzelem kapujában váratlanul szétesett a játéka, ám hiába engedte vissza a meccsbe ellenfelét, végül képes volt lezárni a találkozót. Ezzel az eredménnyel az is eldőlt, hogy Osaka az új női világelső.

Petra Kvitova - a cseh klasszis szavaival élve - "második karrierje" során először jutott Grand Slam-döntőbe, tette mindezt hihetetlenül meggyőző játékkal. Hiperagresszív stílusából fakadóan mindig is az volt a legnagyobb kérdés vele kapcsolatban, képes-e a ki nem kényszerített hibák számát kordában tartani, tudja-e azokat konstans nyerőkkel kompenzálni. Melbourne-ben - és tulajdonképpen már Sydney-ben is - hibátlanul oldotta meg ezt a feladatot, a döntőig vezető úton még csak szettet sem veszített.

Ez önmagában is óriási teljesítmény, Kvitova történetének fényében viszont egészen csodába illő. Mint az jól ismert, 2016 decemberében betörtek otthonába, és a félresikerült rablás során súlyosan megsebesítették a bal kezét. Nem csak a testi, de a lelki sebeknek is be kellett gyógyulniuk ahhoz, hogy visszatérhessen a legjobb játékosok közé, és azt, hogy 25 hónappal a támadást követően Grand Slam-győzelemért és világelsőségért küzdhet majd, még Kvitova sem merte elképzelni.

Ami azt illeti, még abban sem volt biztos, hogy tudja folytatni egyáltalán pályafutását.

000_1CO3WY.jpg Fotó: Europress/AFP

Miközben az egyik oldalon egy csodás visszatérés megkoronázása lehetett volna a Grand Slam-győzelem, a másikon egy új dominancia kezdete, esetleg folytatása. Sok játékos van, aki képtelen feldolgozni a Grand Slam-győztesség terhét, az egyre csak fokozódó elvárásokat, elég ha az előző néhány év győzteseire, így Garbine Muguruzára vagy Jelena Ostapenkóra gondolunk. Naomi Osaka formája azonban a US Open-győzelmét követően sem esett vissza, sőt, zsinórban második major-döntőjét játszhatta a japán lány.

Pár hete a brisbane-i vereségét követően nem győzte ostorozni magát a pályán mutatott "gyerekes viselkedése" miatt, külön kiemelve azt, hogy néha képtelen küzdeni a pályán, így elsősorban hozzáállásán kell változtatnia, hogy jobb játékos lehessen. Melbourne-ben három nehéz mérkőzést is megoldott, Su-Wei Hsieh és Anastasija Sevastova ellen egyaránt szetthátrányból fordított, míg Karolina Pliskova ellen borzasztó kemény találkozón hagyta el győztesen a pályát.  

Mindkét játékos nagyon koncentráltan kezdte a döntőt, különösen Kvitova, aki magabiztosan hozta az adogatásait, fogadóként pedig rá tudta kényszeríteni akaratát és sebességét a japán lányra. Különösen második szervák után volt rendkívül hatékony a cseh, ezeket nagyon jól olvasta és kezelte, főleg a szett közepén. Kvitovának 2:2-es, majd 3:3-as állásnál is volt bréklehetősége - összesen öt - ám ezeknél vagy túl passzívan, vagy túl agresszívan játszott.

000_1CO3K8.jpg Fotó: Europress/AFP

Osakának szintén megvoltak a maga lehetőségei, összességében ugyan kevesebb, mégis nagyobb téttel bíró bréklabdákat hagyott kihasználatlanul. Ahogyan közeledett a szett hajrája, úgy játszott egyre magabiztosabban a 2018-as US Open-bajnok, Kvitovának pedig 6:5-nél már szettlabdákat kellett hárítania. Noha kiharcolta a tie-breaket a cseh, ott már egyértelműen Osaka volt fölényben, villámgyorsan elhúzott 5-1-re, innen pedig már nem volt visszaút Kvitova számára.

Miközben az első szett a kiegyensúlyozott játékról szólt, a második igazi hullámvasutazást hozott. Kvitova rögtön a játszma elején brékelőnybe került, Osaka azonban nem bizonytalanodott el, olyannyira nem, hogy a következő négy játékos megnyerte. A korábbi wimbledoni bajnoknőnek minden adogatójátékkal meggyűlt a baja, mivel a japán egyre jobban olvasta a cseh egyébként remek szerváit. Kvitovának 5:3-nál már mérkőzéslabdákat kellett hárítania, de semmi-negyvenről megfordította a játékot, így Osakának szerválnia kellett a meccsért.

Láthatóan rettentően izgult a japán, ez pedig elég is volt Kvitovának, hogy visszajöjjön a meccsbe. Osaka nagyon bizonytalanná vált, sok ki nem kényszerített hibát ütött, az utolsó két adogatójátékát konkrétan úgy bukta el, hogy 6 rontással és 2 ki nem kényszerített hibával segítette a hárított meccslabdák után stabilan, de legalábbis a korábbinál stabilabban teniszező Kvitovát. A szett végére érzelmileg is összeomló, könnyeivel küszködő Osaka elvonult egy hosszabb szünetre, hogy rendezze gondolatait.

Habár a lélektani fölény egyértelműen Kvitova mellett szólt, Osaka a pihenőt követően ott folytatta, ahol második szett 5:4-nél váratlanul abbahagyta. Előbb egy magabiztos adogatójátékkal jelezte, hogy összeszedte magát, majd egy játékkal később brékelőnybe került. Mint kiderült, ez döntőnek bizonyult: bár mindkét oldalon voltak bréklabdák, egyik játékos sem tudta kihasználni ezeket, 5:4-nél pedig a győzelemért adogathatott a japán. Második nekifutásra ezt magabiztosan megoldotta, 

így a US Open után az Ausztrál Opent is megnyerte Naomi Osaka, amivel Jennifer Capriati óta ő lett az első játékos, aki két egymást követő GS-tornán szerezte meg első két major-sikerét. 

Egy évvel ezelőtt Osaka még csak 72. helyen állt a világranglistán, azóta viszont nagyot fordult vele a világ, nyert két majort, emellett pedig Indian Wellsben is bajnok lett (felnőtt szinten eddig ezt a három tornát tudta megnyerni a japán lány), és hétfőtől már az ő nevével kezdődik a női világranglista. Ázsiai teniszező korábban - legyen szó férfi vagy női játékosról - még sosem volt világelső, Osaka győzelme tehát több szempontból is történelmi sikernek számít. 

"El sem hiszem, hogy ismét Grand Slam-döntőt játszhattam. Nagyon jó döntő volt, remekül játszottál, Naomi! Gratulálok, hogy világelső lettél. Számomra is jól alakult a torna, nagy dolog, hogy a kezemben tarthatom ezt a gyönyörű trófeát, jó ideje nem jártam már ekkora döntőben. Köszönetet kell mondanom a családomnak és a barátaimnak, akik nagyon sokat támogattak. Mindenkinek szeretnék köszönetet mondani, akik mindezt lehetővé tették."

"Szeretnék mindent megköszönni a stábomnak is, köszönöm, hogy kitartottatok mellettem, még akkor is, amikor még nem volt biztos, tudok-e egyáltalán valaha ütőt fogni. Köszönöm, hogy minden egyes nap támogattatok, hogy végig pozitívak voltatok, mert pontosan erre volt szükségem. Valószínűleg ez nektek sem lehetett könnyű, ezért nagyon szépen köszönöm" - nyilatkozta Kvitova, aki ezt követően természetesen a közönség támogatását is megköszönte.  

"Előre is elnézést kérek, a nyilvános beszéd nem épp az erősségem. Szeretnék gratulálni Petrának, mindig is szerettem volna veled játszani. Nagyon sok mindenen mentél keresztül, így őszintén szólva nem akartam, hogy ez legyen az első mérkőzésünk. Gratulálok neked és a stábodnak, óriási játékos vagy, megtisztelve érzem magam, hogy Grand Slam-döntőt játszhattam veled" - mondta óriási taps kíséretében győztes beszédében Osaka, majd köszönetet mondott a hőség ellenére kilátogató szurkolóknak is. 

Ausztrál Open, női egyes, döntő
Naomi Osaka-Petra Kvitova - 7:6 (2), 5:7, 6:4 
Hozzászólások