Salakblog - Osaka arról, ami a legnagyobb tanulság volt a számára a 2019-es szezonban
Osaka arról, ami a legnagyobb tanulság volt a számára a 2019-es szezonban
Fotó: Europress/AFP

Osaka arról, ami a legnagyobb tanulság volt a számára a 2019-es szezonban

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/10/30 10:18
Naomi Osaka sérülés miatt kénytelen volt visszalépni a WTA-világbajnokság első csoportmeccse után. Nyilván csalódott volt, a nyilatkozatában azonban több pozitívumra is kitért a meglehetősen hektikusra sikerült 2019-es szezonjával kapcsolatban.

Annak ellenére, hogy jobb vállproblémája miatt nem tudta folytatni a vb-t, az ezt követő interjúban a tőle megszokott nyitottsággal beszélt a szezonjáról, amely mind eredményekben, mint érzelmileg erősen hullámzóra sikerült. 

"Nyilván nem erről álmodtam. Ez már a második alkalom, hogy vissza kell lépnem a vb-től" - mondta Osaka. "Úgy értem, tavaly legalább játék közben adtam fel, nem egy meccs előtt. Eléggé szívás a dolog, mert úgy éreztem, jól játszom. Győzni jöttem ide."

Miközben persze tagadhatatlanul csalódott volt, Osaka egy jópofa dologgal folytatta. Azt mondta ugyanis, hogy a szezonja leginkább egy "U" betűhöz hasonlít.

"Amikor ti, újságírók megkérdezitek tőlem a szezon végén, hogy mi az, ami jó volt és mi az, ami rossz, akkor azt szoktam mondani, hogy 'szerettem volna, ha kiegyensúlyozottabb vagyok az év során'."

Álomszerűen indult az éve. Megnyerte az Ausztrál Opent, amivel egyszersmind megszerezte a világelsőséget is. Ezt követően azonban egy olyan nyolc hónapos időszak következett, melynek során sem Indian Wellsben, sem a US Openen nem védte meg a címét, döntőt sem játszott sehol, ráadásul Wimbledonban kiesett az első fordulóban. 

"Szerintem az elmúlt év olyan volt, mint egy "U" betű. Az Ausztrál Open csodálatos volt, aztán Európa volt az "U" betű legalsó része. Nem maga a kontinens, hanem az akkori formám. Aztán jött az ázsiai turné, ami az "U" betű második fele."

Ázsiában tényleg nagyot ment. Szettveszteség nélkül nyerte meg a tornát szülővárosában, Oszakában. Ezután átmentette a formáját Kínára is, és meggyőző játékkal húzta be a pekingi premiertornát. 

"Lehet, hogy meglepő, hogy ezt mondom, de az idei évem sokkal jobban sikerült, mint a tavalyi, bár az idén sokkal többet is sírtam. Ez egyébként egy lecke, amit megtanultam. A lehetőség ugyanis mindig ott van a kezedben, hogy változtass a dolgok menetén. Még akkor is, ha ezek az adott pillanatban megváltoztathatatlannak tűnnek."

Osaka szerint a fordulópont a Belinda Bencic elleni US Open-vereséget követő beszélgetés volt, melyet önmagával és a csapatával folytatott. Zsinórban harmadszor kapott ki a svájcitól, amivel elvesztette esélyét, hogy megvédje a címét New Yorkban, ráadásul a világelsőség is elúszott. Ez utóbbi persze már csak következmény.

"Amivel kapcsolatban a legbüszkébb vagyok magamra az az, hogy a US Open után célokat tűztem ki magam elé. Egyértelmű szándékkal mentem Ázsiába. Miközben akár oda is dobhattam volna az év hátralévő részét, hisz a major-tornák a legfontosabbak, azokból pedig ekkorra már lement az utolsó is."

"Nekem azonban volt egy határozott célom, amelynek eredményeként versenyeket tudtam nyerni Ázsiában. Ez volt az elmúlt hónapok legjobb időszaka. A mélypont? Az azt hiszem, Wimbledon volt. Érzelmileg soha nem voltam még annyira mélyen, mint ott."

Osaka most hazautazik Japánba, hogy elvégezzék a szükséges vizsgálatokat a vállán. A kétszeres GS-bajnok egyelőre kizárta a műtét lehetőségét.

A tervek szerint a következő szezont Brisbane-ben kezdi, ahol idén az elődöntőig jutott, majd jön az Ausztrál Open, ahol címvédőként versenyez majd.

"Őszintén szólva kőkeményen föl akarok készülni Ausztráliára. A tavalyi holtszezonban ugyanezt tettem, és működött. Kiváló állapotban voltam. Ezt akarom megismételni jövőre."

wtatennis

Hozzászólások