Salakblog - Óriási meccsek után jöhet az újabb Nadal-Del Potro elődöntő a US Openen
Óriási meccsek után jöhet az újabb Nadal-Del Potro elődöntő a US Openen
Fotó: Europress/AFP

Óriási meccsek után jöhet az újabb Nadal-Del Potro elődöntő a US Openen

Takács MártonTakács Márton
2018/09/05 11:39

Kedden az első negyeddöntős naphoz érkeztünk az idei US Openen, és igencsak emlékezetes élményekben lehetett részünk. Sloane Stephens személyében búcsúzott a női címvédő, Juan Martin Del Potro pazar tenisszel ejtette ki John Isnert, Serena Williams Karolina Pliskovát búcsúztatta, hogy aztán kapjunk az arcunkba egy 4 óra 49 perces, őrületes Nadal-Thiem partit, amelyet döntő szett tie-breakben nyert meg a címvédő spanyol. Elődöntős a Babos Tímea, Kristina Mladenovic kettős is.

Sevastova: szevasz, Stephens!

Két korábbi US Open-győztes játszott egymás után a nappali program első két mérkőzésén. A címvédő Sloane Stephens azzal az Anastasija Sevastovával találkozott, akivel tavaly ilyenkor ugyanígy a legjobb nyolc között találkozott. Déja vu. Akkor döntő szett rövidítésben diadalmaskodott az amerikai. Most az eleje volt szoros, 1-1-nél a lettnek több bréklabdát kellett hárítania, megtette. Innen aztán Sevastova lépett el, 4:1-re vezetett az első játszmában a tavalyi bajnok ellen és 41 perc alatt végül 6:2-re be is húzta azt, mindkét fogadóesélyét kihasználva és 7/7 (!) bréklabdát hárítva.

Sevastova.jpg Ez Sevastova eddigi legnagyobb sikereFotó: Europress/AFP

A második szettben 2:0-ra vezetett, amikor Stephens először brékelt, a nyolcadik próbálkozását értékesítette. Hiába, mert Sevastova is így tett, a címvédő pedig egyre rezignáltabban vette tudomásul, hogy ez nem az ő napja, sehogy se találta a játékát. Csak hogy aztán 2:4-nél semmire elvette a lett adogatójátékát és úgy tűnt, visszajött a meccsbe. Na, nem sokáig. Mert nem tudott kiegyenlíteni, nem volt meg benne a kellő energia ehhez a hőségben, Sevastova pedig elég jól variálta a játékát ahhoz, hogy megőrizze előnyét. 6:3-ra hozta a játszmát és egyúttal a mérkőzést, életében először jutott elődöntőbe Grand Slam-tornán. Búcsúzott a női címvédő, így kevesebb, mint 24 órán belül Roger Federer és Maria Sharapova után zsinórban a harmadik, korábbi US Open-győztes esett ki az idei tornáról.


Del Potro tovább robog

Egy amerikaival kevesebb lett tehát a mezőny, John Isner személyében pedig az utolsó állva maradt hazai férfi játékost láthattuk kedd este Juan Martín Del Potro ellen, idén utoljára. Viszonylag könnyedén hozott adogatójátékokat láthattunk az elején mindkettejüktől, amely magas színvonalú játékkal is párosult, szerencsénkre. Isner fonák nyerőiben és ászaiban gyönyörködhettünk, 3:3-nál pedig Del Potro dobálgatott úgy, mintha pingpongmeccsen lenne, majd egy zseniális, futtából megütött tenyeres nyerővel zárta le a nap addigi legszebb labdamenetét. 5-5-nél jutott valamelyikük először bréklabdához, Isner viszont higgadt és remek megoldásokkal fordított, végül rövidítésben zárták le ezt a pazar szettet, amelyet az amerikai nyert meg. Ez volt Del Potro első elveszített játszmája ezen a US Openen, pedig nagyszerűen, kevés hibával játszott végig.

Del_Potro_Isner.jpg Del Potro tenyeresei élményszámba mennekFotó: Europress/AFP

Ezt folytatva tett szert 4:1-es előnyre a második szettben, és a fáradó, a párharcot fizikailag kevésbé bíró Isnerrel szemben 6:3-ra behúzta a játszmát és egyenlített. Az argentint klasszis öt (5!) ki nem kényszerített hibánál járt ekkor az amerikai 27 rontásával szemben. A harmadik felvonásban is csak a rövidítés döntött, az ott kiemelkedőt nyújtó Del Potro javára, aki így lépéselőnybe került. A torna 2009-es bajnoka a negyedik szettet is brékkel nyitotta, erőteljesebb játéka, előnyösebb fizikai állapota, jobb döntései és megoldásai meghozták az eredményt, 3:0-ra elhúzott. Végig ő dominált, magabiztosan teniszezett, egyszer sem veszítette el az adogatását az egész meccsen, alig-alig hibázott és 6:2-re övé lett a negyedik játszma és a győzelem. Zsinórban másodszorra játszhat elődöntőt a US Openen. 


Serena: arccal a hetedik New York-i siker felé

A hatszoros US Open-győztes Serena Williams a 100. (!) meccsét vívta az Arthur Ashe Stadionban kedden Karolina Pliskova ellen. Különösebb gondot nem okozott neki a cseh, nem úgy, mint két éve, amikor az elődöntőben Pliskova megtréfálta őt. Ezúttal csak hét játékot veszített, ütött 13 ászt és 35 nyerőt, hárított 10 bréklabdát, kétség sem férhetett a győzelméhez. Nagy szurkolást kapott honfitársaitól, köztük a harmadik körben az éppen általa felülmúlt nővérétől, Venustól is. Stephens kiesésével és Serena továbbjutásával utóbbi maradt az egyetlen még versenyben lévő GS-bajnok a hölgyeknél. A magunk részéről szívesen látnánk egy Serena-Osaka finálét szombaton.


Nadal-Thiem: "szó bennszakad, hang fennakad, lehellet megszegik"

Rafael Nadal és Dominic Thiem a 11. egymás elleni mérkőzését vívta kedden, ez volt azonban az első olyan összecsapásuk, amit nem salakon vívtak. Egészen biztos, hogy egyikük sem fogja elfelejteni ezt a csatát. A címvédő spanyol és a remek évet produkáló osztrák 4 óra 49 percen át gyűrték egymást utóbbi első US Open-negyeddöntőjében, hogy aztán a lehető legkisebb különbség, ötödik szett, rövidítés döntsön. Végül Nadal javára, aki pályafutása során már hetedik alkalommal elődöntős New Yorkban. Pedig 0:6-tal kezdett, és ez már előrevetítette, hogy itt nem fognak gyorsan végezni, így is lett. Elképesztő mérkőzés volt, Thiem úgy kapott ki, hogy 18 ász mellett 74 (!) nyerőt ütött. Hetvennégyet Rafa Nadal ellen! A spanyol ezzel szemben 55-öt, Dream Thiem végül összesen hat ponttal többet nyert, mint Rafa, hiába. Thiem két labdára volt a győzelemtől az utolsó játszma rövidítésében 5-5-nél, de nem tudta megcsinálni. Csak úgy zápoztak a zseniális megoldások az egész meccsen, ami láttán fogta a fejét a lelátón drukkoló Steve Kerr és Ben Stiller is, meg mindenki, aki látta ezt a fantasztikus mérkőzést, az idei US Open, de talán az egész év legnagyobb ütközetét. Ahogy Akkezdet Phiai mondja: "klasszikus, de kortárs."

Nadal_Thiem.jpg A keddi, egyben szerdai hősökFotó: Europress/AFP

Ezzel a 4 óra 49 perces meccsel alig maradtak el a torna történetének eddig legtovább tartó mérkőzésétől, amelyen 5 óra 26 percen át teniszezett egymással Stefan Edberg és Michael Chang az 1992-es elődöntőben.  Rafa játszotta az idei torna két leghosszabb meccsét, Thiem előtt a harmadik fordulóban Karen Khachanovval keveredett egy 4 óra 23 perces partiba. Ez az eddig mindössze egy játszmát veszítő Del Potro malmára hajthatja a vizet. A tavalyi US Open-elődöntőjüket Nadal négy szettben nyerte meg, közte egy 6:0-val, annál egy sokkal szorosabb partira van kilátás kettejük között pénteken. Csak győzzük kivárni!


A Babos Tímea, Kristina Mladenovic kettős két játszmában, 7:6, 6:2-re legyőzte a Lucie Hradecká, Ekaterina Makarova duót a páros verseny negyeddöntőjében, ezzel bejutott az elődöntőbe. 

Babosék már a legjobb négy között | Hosszabbítás

Babos Tímea a francia Kristina Mladenovic oldalán bejutott a legjobb négy közé a New Yorkban zajló amerikai nyílt teniszbajnokság női párosversenyében. A viadal honlapjának beszámolója szerint Babosék a keddi negyeddöntőben 1 óra 30 perc alatt győzték le a hatodik helyen kiemelt Lucie Hradecka, Jekatyerina Makarova cseh, orosz duót.

Eredmények, negyeddöntő:
férfiak
Nadal (spanyol, 1.)–Thiem (osztrák, 9.) 0:6, 6:4, 7:5, 6:7 (4–7), 7:6 (7–5)
Del Potro (argentin, 3.)–Isner (amerikai, 11.) 6:7 (5–7), 6:3, 7:6 (7–4), 6:2
nők
S. Williams (amerikai, 17.)–Ka. Plísková (cseh, 8.) 6:4, 6:3
Sevastova (lett, 19.)–Stephens (amerikai, 3.) 6:2, 6:3
Hozzászólások