Salakblog - Egy mutató, amiben a fiatal amerikai háromszor olyan hatékony, mint az ATP Tour átlaga
Egy mutató, amiben a fiatal amerikai háromszor olyan hatékony, mint az ATP Tour átlaga
Fotó: Europress/AFP

Egy mutató, amiben a fiatal amerikai háromszor olyan hatékony, mint az ATP Tour átlaga

Nánási AntalNánási Antal
2020/10/15 12:44
A 211 centire nőtt amerikai óriás, Reilly Opelka egy friss kimutatás szerint átlagban 1,5 ászt helyez el szervagémenként aktuális ellenfele térfelén keménypályán. Az egyébként is nagy adogató hírében álló amerikaitól nem meglepő az átlagtól eltérő teljesítmény ebben a játékelemben, a felülmúlás mértéke azonban kirívó: keménypályás mérkőzéseit figyelembe véve háromszor annyi ászt üt, mint az ATP Tour mezőnyének átlaga.

Egy komplett teniszjátékos taktikai repertoárjában hangsúlyos módon van jelen az adogatás, mint fegyver. Sőt, vannak játékosok, akik kifejezetten nagy adogató hírében állnak, és kis túlzással csak a szervájukból élnek, általában rengeteg ászt ütve. Az európai mezőnyből ilyen játékos a negyvenen túl még mindig aktív Ivo Karlovic, a tengerentúlról pedig John Isner. Az ő nyomdokaikba lépni látszik a huszonhárom éves amerikai Reilly Opelka, akit fiatal kora ellenére stabilan a TOP 50-ben jegyeznek, helyezését pedig már két torna megnyerésével is alátámasztotta (2020: Delray Beach; 2019: New York – mindkettő keménypályán).

063_1269961649.jpgFotó: Europress/AFP

A nagy adogatóknak leginkább a gyors keménypályák kedveznek, ahol a borítás még inkább rágyorsít az egyébként is nagy erővel a földre érkező labdára. Ugyanez kevésbé mondható el füvön és salakon, különösen utóbbi lehet mumusa az ászoknak, hiszen a salakpályák jellemzően lassúak. Az ATP 1991 óta tartja nyilván az ászok szervagémekre levetített előfordulását azon játékosokat figyelembe véve, akik karrierjük során legalább 500 adogatójátékot játszottak le keménypályán. Ebből az összesítésből kiderül, hogy a férfimezőny átlaga az ászok tekintetében 0,52, azaz minden második szervagémre jut egy foghatatlan adogatás. Ezt a statisztikát triplázta meg Opelka, aki 1,5 ászt átlagol adógatójátékonként, de karrierje során volt már kilenc olyan találkozója, amelyet két ász/adogatójáték fölötti teljesítménnyel hozott le. Egy ilyen statisztikai adat elérésében segítségére van az is, hogy rengeteg rövidítést is játszik, így meccsenként bőven jut lehetősége arra, hogy adogasson.

063_1223687986.jpgFotó: Europress/AFP

A vírushelyzetet követő újraindulás óta egyébként Opelka legjobb tornáját a New Yorkban megrendezett Cincinatti versenyen produkálta eddig, ahol három fordulón is túljutva végül Stefanos Tsitsipastól kapott ki a negyeddöntőben. Az addig vezető úton legyőzte többek között az immáron egyaránt Grand Slam-elődöntős Diego Schwartzmant és Matteo Berrettinit is, utóbbi ellen ráadásul, 11 adógatójáték alatt ütött 19 ászával 1,7-es ász hatékonysági mutatót produkált, míg a szintén nagy szervákra képes ellenfelét ász/szervagém alatti átlagon tudta tartani (0,7). Átlagban egyébként a három győztes meccsén 1,6-os ász/szervagém mutatót tudott összehozni, így saját átlagára is sikerült még ráígérnie. A vonatkozó statisztikai adat számon tartásának 1991-es bevezetése óta egyébként mindössze 13 játékos volt képes az ász/gém mutatónál jobbat produkálni. Másfeles átlagával ezt a listát Opelka vezeti, a dobogóra rajta kívül a már említett Karlovic-Isner duó fért még fel.

063_1164059185.jpgFotó: Europress/AFP

Reilly Opelka ezekben a napokban a szentpétervári ATP 500-as versenyen szerepel, ahol a felső ágra sorsolták. Első mérkőzésén szetthátrányból győzte le a horvát Nino Serdarusicot, és készülhet a címvédő és első kiemelt Daniil Medvedev elleni nyolcaddöntőre. Serdarusic ellen egyébként 14 szervagém alatt ütött 26 ászt, 1,85-ös átlagmutatót produkálva, kellőképpen belakta tehát a pályát, megismerkedett a körülményekkel. Medvedev elleni csatája azért is lesz érdekes, mert az orosz tavaly egészen elképesztő keménypályás diadalmenetet mutatott be, s hogy az ászokkal sem áll hadilábon, jól mutatja a tény, hogy volt olyan adogatójátéka 2019-ben (igaz, nem keménypályán), amelyet négy foghatatlan szervával mindösze 29 másodperc alatt nyert meg.

A szentpétervári ATP-torna történéseit egész héten közvetítjük az Eurosport 2-n, a Medvedev-Opelka mérkőzés, a centerpálya programjának harmadik mérkőzéseként előreláthatólag nagyjából 16:00-kor kezdődik majd.

via

Hozzászólások