Salakblog - A nagyszájú arab lány, akiről nem hitték el, hogy teniszező lesz
A nagyszájú arab lány, akiről nem hitték el, hogy teniszező lesz
Fotó: Europress/AFP

A nagyszájú arab lány, akiről nem hitték el, hogy teniszező lesz

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/05/17 12:58
Ons Jabeur karrierje legjobb szezonját futotta a tenisz leállása előtt. Negyeddöntőt játszott az Ausztrál Openen, és beverekedte magát a legjobb 50-be a világranglistán. Gyermekkorában a többség megpróbálta lebeszélni a teniszről, mondván, Tunéziából úgysem sikerül odaérnie a legjobbak közé. Jabeur azonban végig elszánt maradt, és látványos játékával, kreatív megoldásaival elérte, hogy egyre komolyabban kelljen számolni vele.

Február végén, a teniszélet leállása előtt, Jabeur Dohában pályafutása legnagyobb győzelmét aratta, amikor is a legjobb 16 között háromszettes csatában jobbnak bizonyult a világranglista-harmadik Karolina Pliskovánál. Az arab közönség eufóriában ünnepelte a 25 éves játékost. A mérkőzés során a labdamenetek között, sőt ami azt illeti, még pontok alatt is Jabeur nevét kántálták, hangosan énekeltek, hihetetlen hangulatot teremtettek. A nézőtéren rengeteg tunéziai foglalt helyet, akik kizárólag Jabeur miatt látogattak ki a tornára, ez különösen büszkévé tette a játékost.

„Őrület! Néha kifejezetten nehéz volt, mert a szurkolóim nem ismerték a tenisz szabályait, azt hitték, focimeccsen vannak. De azért fantasztikus érzés volt látni a sok tunéziai zászlót, az embereket, akik csak miattam jöttek ki a mérkőzésre. Büszkévé tesz, hogy ekkora ráhatásom van arra, hogy az emberek ne csak focit, hanem teniszt is nézzenek.”

Jabeur.jpg Fotó: Europress/AFP

Jabeur Tunéziából származik. Sem az arab világ, sem Afrika nem tartozik a legnagyobb sporthatalmak közé, teniszben csupán néhány játékost tudnak felmutatni. Jabeur sok tekintetben úttörőnek számít, előtte mindössze öt arab teniszező került be a legjobb 100-ba, közölük négyen férfiak voltak, egyedül Jabeur honfitársa és jó barátja, Selima Sfar tört be arab nőként a top100-ba még a 2000-es évek elején. Sfar legjobb helyezése a 75. volt, Jabeur tehát már előbbre jár, ő az első arab teniszezőnő, aki bekerült a top50-be. Emellett az első, aki harmadik fordulóba jutott Grand Slam-tornán, az első, aki WTA-döntőt játszott, és valószínűleg a közeljövőben még számtalanszor halljuk a neve mellett, hogy az első arab nő, aki egy adott sikert elért.

Az igazi áttörés idén következett be, amikor egészen a negyeddöntőig jutott az Australian Openen, ahol csak a későbbi bajnok Sofia Kenintől kapott ki. Menetelése során az első körben a 12. kiemelt Konta Johannát búcsúztatta, majd lezárta Caroline Wozniacki nagyszerű pályafutását. A tunéziai egyre feljebb jutott a ranglistán, a 81. helyről pár hónap alatt a 39. pozícióba került.

Jabeur-Wozniacki.jpg Fotó: Europress/AFP

Jabeur egyik célja, hogy hatással legyen az arab és az afrikai gyermekekre, példát mutasson számukra, bizonyítsa, hogy a sporthagyományokkal nem rendelkező Tunéziából indulva is lehet valaki sikeres teniszező. Szeretne inspirálni másokat, és nagyon büszke arra, amit eddig elért.

„Nagyon büszke vagyok rá. Néha, amikor a Fed-kupában játszom, az afrikai csapatokból odajönnek hozzám, fényképeket akarnak, és megkérdezik, hogy tudok így játszani. Ez nagyon inspiráló számomra. Amikor valaki azt mondja, hogy jó hatással vagyok rá, komoly motivációt ad, hogy még keményebben készüljek, és hogy még inkább példakép legyek. Remélem, hamarosan több afrikai játékost is láthatunk majd a Touron.”

Azért is különösen nagy szó, hogy Jabeur ilyen sokáig jutott, mert csak rövid ideig edzett Európában. Tunéziában sajátította el a tenisz alapjait, ahol túlzás lenne azt állítani, hogy adottak voltak számára a profi karrierhez megfelelő körülmények. Hazájában a női sport nem erőteljes, családja támogatására és komoly áldozatokra volt szüksége, hogy megvalósíthassa álmát. Gyermekként Jabeur egy tuniszi akadémián más sportágakat űző lányokkal készült együtt. Az emberek folyamatosan gúnyt űztek belőle, gyakran mondták neki, hogy nem lesz elég jó, ő is ugyanúgy elbukik, mint azok, akik előtte már megpróbálták.

„Mindenhol találsz ilyen embereket, akik lebecsülnek téged. Nagyszájú voltam, sokat beszéltem, azt mondtam, Grand Slamet akarok nyerni, az emberek pedig nevettek, mert nem vettek komolyan. Csak néhányan hitték el, hogy képes lennék rá. Egyszer egy csuklósérülésből visszatérve, az első napokban nem tudtam játszani. Egyáltalán nem éreztem a labdákat, semmi sem sikerült. Néhányan néztek és folyamatosan nevettek rajtam, ’Igen, abba fogja hagyni a teniszt’-mondogatták. De engem ezek a negatív gondolatok csak erősebbé tettek.”

JabeurDoha.jpg Fotó: Europress/AFP

Már fiatal korában kitűnt, hogy Jabeur nagyon tehetséges. 2011-ben első arab nőként megnyerte a Roland Garrost a juniorok között. Kifejezetten komoly eszköztárral rendelkezik, játéka szórakoztató, egyik legnagyobb gyengesége pont az, hogy hajlamos túlkombinálni teniszét.

„Fiatalkorom óta csinálom ezeket az őrült ütéseket, ami talán a személyiségemet is jellemzi. Szeretem a szórakozást, a dilis dolgokat, az eredetiséget. Nagy a repertoárom, így gyakran nehézséget okoz eldöntenem, melyik ütésemet válasszam. Mindig a saját fejem után megyek. Ha egy edző azt mondja, túl sok rövidítést használok, egyetértek vele, de igazából nem hallgatok rá. A saját személyiségem szerint játszom, végül is én vagyok az, aki a pályán van, én hajtom végre az ütéseket.”

A koronavírus-járvány semmiképp sem jött jól Jabeurnak. A remek szezonkezdés után nincs lehetősége tovább fejlődni, és haladni előre a ranglistán. Az idény felfüggesztése előtti napon törölték az összes járatot Tunéziába, a 25 éves játékos nem tudott hazautazni, az Egyesült Államokban ragadt.

„Napról napra, óráról órára, percről percre tervezek. Tudom, hogy megvan a játékom a legjobb 20-hoz, de persze a járvánnyal senki sem számolt.”

via The Guardian

Hozzászólások