Salakblog - Öngyilkossági gondolatok gyötörték a pánikkal és szorongással küzdő korábbi Roland Garros-döntőst
Öngyilkossági gondolatok gyötörték a pánikkal és szorongással küzdő korábbi Roland Garros-döntőst
Fotó: Europress/AFP

Öngyilkossági gondolatok gyötörték a pánikkal és szorongással küzdő korábbi Roland Garros-döntőst

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/07/07 17:30
A korábbi kétszeres Roland Garros-döntős Robin Söderling először beszélt arról, hogy szorongással és pánikbetegséggel küzdött a pályafutása során. A mononukleózis mellett pszichés problémái is hozzájárultak ahhoz, hogy már fiatalon kénytelen volt befejezni a pályafutását.

A még mindig csak 35 éves svéd játékosnak a negyedik hely volt a legjobb helyezése a világranglistán. Elsősorban arról ismert, hogy ő volt az első teniszező, aki le tudta győzni Rafael Nadalt a Roland Garroson, 2009-ben. Ahogy a pályán egyre komolyabb eredményeket ért el, belső démonjai is egyre inkább a hatalmába kerítették. 

Söderling most először beszélt arról, hogy ezek a mentális problémák még bőven az előtt jelentkeztek, hogy mononukleózist diagnosztizáltak volna nála. Mindkettő közrejátszott abban, hogy végül 2015-ben visszavonult, ráadásul úgy, hogy utolsó tétmeccsét 2011 nyarán, 26 évesen játszotta.

"Állandó szorongással küzdöttem, belülről rágott szét engem" - mondta Söderling egy svéd rádiónak. "Csak ültem a lakásban, és üres tekintettel bámultam magam elé. A legkisebb zajra pánikolni kezdtem. Amikor egy levél a lábtörlőre esett, olyan szintű rohamot kaptam, hogy a padlóra zuhantam. Ha a telefon csörgött, remegni kezdtem a félelemtől."

Söderling azt mesélte, hogy a szorongásos problémái röviddel azután jelentkeztek, hogy 2009-ben legyőzte Nadalt a Garroson. A siker egycsapásra a figyelem középpontjába helyezte őt. Megnőttek az elvárások vele kapcsolatban, és ő is magasra tette a lécet saját magával szemben. 

"Három játékos volt, akiktől kikaphattam" - mondta a Nagy Hármasra utalva. "A többieket meg kellett vernem. Különben rosszul éreztem magam a bőrömben, úgy éreztem, kudarcot vallottam, vesztesként tekintettem magamra."

Hová tűnt Robin Söderling? | Eurosport

Vannak olyan sajnálatos élethelyzetek, melyek nagyban befolyásolják az ember jelenét, jövőjét. Ezek a tényezők egy egész karriert, egy egész életet dönthetnek romokba úgy, hogy a szenvedő alany mit sem tehet ellene, akárhogy küzd(ene) is. A súlyos betegségekre nem lehet felkészülni se testben, se lélekben, mégis, ha úgy alakul, mindent megteszünk, hogy teljes értékű életet élhessünk.

Pályafutása során két Grand Slam-döntőt játszott, tíz ATP-tornát nyert, ötöt a Nadal elleni Garros-győzelmet követően. Legjobb ranglistás helyezését 2010-ben érte el, miután megszerezte egyetlen ezres címét Párizsban, a Bercy-ben. 

Utolsó mérkőzését a 2011-es bastadi Swedish Open döntőjében játszotta, ahol 6:2, 6:2 arányban legyőzte David Ferrert. Ekkor a mononukleózis még nem jelentkezett nála, a visszavonulás pedig még nem merült fel mint reális opció. Nem sokkal a döntő után hazatért Monte-Carlóba, ahol a szorongásos tünetek ismét gyötörni kezdték őt.

"Pánikoltam és sírtam. Egyre csak sírtam. Visszamentem a szállodába és azonnal bezuhantam az ágyba. Amikor csak eszembe jutott, hogy vissza kéne menni a pályára, pánikrohamot kaptam. Egyébként vissza akartam menni, de egész egyszerűen nem tudtam. Ha pisztolyt tartottak volna a halántékomhoz, akkor sem."
"A legrosszabb pillanatokban odáig jutottam, hogy rákerestem a neten, hogy kell öngyilkosságot elkövetni. Persze sosem kíséreltem meg. Ilyenkor úgy éreztem, bármi jobb, mint az az élet, amelyet én pokolként éltem meg."

Söderling tudja, hogy a sportolók ritkán beszélnek a mentális problémáikról. Abban bízik, hogy azzal, hogy ő most nyíltan mesélt a küzdelmeiről segíteni tud majd másoknak.

Robin Söderling levelét megírta | Eurosport

Ezzel a levéllel szeretném tudatni veletek, hogy úgy döntöttem, befejezem a pályafutásomat. 2011-ben, pár héttel a Bastad-ban rendeződő torna előtt tudtam meg, hogy monom van. Ameddig nem érzékeltem, hogy mennyire komoly is ez a betegség, abba a hibába estem, hogy ugyanolyan intenzitással edzettem és versenyeztem, ami miatt a későbbiekben rengeteget szenvedtem - a mai napig sem épültem fel teljesen belőle.

"Nagyon ritkán hallani arról, hogy élsportolók a pszichés problémáikról beszélnek, ezért is léptem elő és álltam bele a dologba. Nektek mondom, akik egész életeteket a sportnak szentelitek, hogy eddzetek keményen, de vegyetek mindent könnyedén. Azért sportoljatok, mert jólesik, mert élvezitek, ne pedig a rátok nehezedő nyomás miatt. Ha odáig juttok, hogy sikereket értek el, próbáljatok továbbra is arra összpontosítani, amire addig, ne hagyjátok magatokat befolyásolni. Ha eredményesek vagytok, minden rendben lesz."

Söderling jelenleg a svéd Davis-kupa-csapat kapitányi teendőit látja el.

ubitennis

Hozzászólások