Salakblog - Olyan lehet, hogy Federer tökéletes, de mégis Djokovic a legjobb?
Olyan lehet, hogy Federer tökéletes, de mégis Djokovic a legjobb?
Fotó: Europress/AFP

Olyan lehet, hogy Federer tökéletes, de mégis Djokovic a legjobb?

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/12/05 18:41
Serena Williams edzője, Patrick Mouratoglou szerint Novak Djokovic jobb, mint Roger Federer és Rafael Nadal, éppen ezért meg is fogja nyerni a hármójuk között folyó Grand Slam-versenyt. 

A GOAT-vita, azaz, hogy ki minden idők legnagyobb teniszezője, időről-időre fellángol a szurkolók, az edzők és a szakírók körében. A Nagy Hármas tagjai közül Nole az, aki ezt vállaltan komolyan veszi. Roger és Rafa inkább arról szokott beszélni, hogy szeretnének ugyan még GS-eket nyerni, de az nem érdekli őket, kinek lesz majd a végén a legtöbb. Ennek talán az is az oka, hogy a szerb volt az, aki a legkésőbb robbant be, és aki üldözni kezdte a másik kettőt. Ha pedig üldözi, akkor miért ne akarná meg is előzni őket?

Jelenleg Djokovic áll a harmadik helyen 16 GS-címmel, Nadalnak 19, Federernek pedig 20 trófeája van.

"Amikor mindhárman a legjobbjukat nyújtják, akkor legtöbbször Novak győz"nyilatkozta Mouratoglou. "Ha nem lett volna az a két éve, amikor szinte eltűnt a teniszből, valószínűleg már most is neki volna a legtöbb Grand Slam-címe. Simán el tudom képzelni, hogy ő lesz majd a sportág történetének legsikeresebb játékosa."

Mouratoglou tehát azt állítja, Djokovic a legjobb, ettől függetlenül azonban úgy gondolja, Federer a valaha élt legkülönlegesebb játékos.

fed.jpg Fotó: Europress/AFP

"Roger egy zseni. Tökéletes teniszt játszik. Nem emlékszem, hogy valaha is láttam volna bárkit, aki így tudott volna játszani. És szerintem, amíg élek, nem is fogok. Le lehet filmezni, ahogy teniszezik, és aztán le lehet lassítani, ki lehet kockázni. Ha ezt megtesszük, láthatjuk, hogy minden, amit csinál, tökéletes."

A mester Alexander Zverevről is beszélt, aki szerinte képes lehet GS-eket nyerni, de csak akkor, ha szem előtt tartja Andy Murray példáját. 

A német jó ideje ott van már a legnagyobbak mögött a világranglistán, és a kisebb tornákon már bizonyított is. A GS-eken azonban rendre elcsúszik, úgyhogy a negyeddöntőt még egyszer sem élte túl. Sőt, addig is mindössze két alkalommal jutott el. 

"Andy Murray-re emlékeztet. A skót már hosszú évek óta kiváló játékos volt, amikor végre sikerült majort nyernie. Megváltoztatott néhány dolgot a játékában és egyszerre csak bajnok lett belőle. Erre Sascha is képes lehet, de muszáj lesz még fejlődnie."

Úgy tűnik, Zverev technikailag mindent tud már ahhoz, hogy a legnagyobb címeket is begyűjtse, Mouratoglou szerint azonban ez önmagában nem elég.

zverev.jpg Fotó: Europress/AFP

"A képességeinek köszönhetően gyorsan lépkedett előre a ranglistán. De közben egy csomó más olyan dologban nem fejlődött, ami pedig szükséges volna egy Grand Slam-győzelemhez."
"Kiválóan játszik az alapvonalról, remekül mozog, elképesztő laza, de ez nem elég. Ha a többi dologban nem fejleszti magát valaki, akkor könnyen gondba kerülhet."


Hozzászólások