Salakblog - Ő Quito 39 éves királya, akit még Nadal is nagyon tisztel
Ő Quito 39 éves királya, akit még Nadal is nagyon tisztel
Fotó: Europress/AFP

Ő Quito 39 éves királya, akit még Nadal is nagyon tisztel

HosszabbitásHosszabbitás
2019/08/18 10:22

Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic. Minden sporthírekben jártas embernek eszébe jut jó pár dolog, amit el tudna mondani ezekről a játékosokról. A tájékozottabb sportágkedvelők Andy Murrayről, Stan Wawrinkáról, vagy Juan Martín del Potróról is percekig tudnának beszélni. A naprakész teniszrajongók a világranglista top 50-es tagjairól is rendelkeznek több-kevesebb információval. 

Victor Estrella Burgos neve viszont már a legelvetemültebb teniszfanatikusokat is gondolkodásra készteti. Mégis, két olyan rekord fűződik a nevéhez, amit egy jó ideig nem valószínű, hogy meg fognak dönteni.

Mielőtt ezekkel a csúcsokkal foglalkoznánk, ugorjunk vissza picit az időben. Az augusztus elején 39. születésnapját ünneplő játékos a dominikai Santiagóban született. Teniszkarrierje nem éppen úgy indult, mint a legtöbb mai bajnoknak. A fiatal Victort nyolcévesen azért vitték le a szülei a helyi Centro Espanyol Clubba, mert hiperaktív volt. A klub menedzserétől – aki a család jó barátja volt – annyit kértek a szülők, hogy lehetőleg sokat fusson a gyerek. Így lett belőle először labdaszedő. 

Tehetségére hamar fény derült ütővel a kezében is. Magassága ugyan (170 cm) már ekkor sem volt a legideálisabb a teniszhez, de óriási szívvel játszott, így hamar népszerűségre tett szert közvetlen környezetében. Kellő anyagi támogatást azonban nem kapott egy esetleges profi karrierhez, ezért fiatalon edzőnek állt.
081_AFPS8858.jpg Fotó: Europress/AFP

2006-ig - vagyis 26 éves koráig - nem is gondolkodott komolyabban a visszatérésen, ekkor azonban egy korábbi edzője, Sixto Camacho arra kérte, hogy legyen az ütőpartnere a Davis-kupára készülő Puerto Rico-i csapatnak. Ezután beindult a pályafutása, több Future- és Challenger-tornán feltűnt, aminek meg is lett a gyümölcse: 2011-re a világranglistán a legjobb 200-ban jegyezték. Már-már a Top 100-at ostromolta, amikor egy Mexikó elleni Davis-kupa-párharcban a jobb könyökében leszakadt a porc. Ennek ellenére mindkét meccsét megnyerte, majd a következő héten is rajthoz állt, egy bizonyos quitói Challenger-tornán, ahol az említett sérülés miatt vissza kellett lépnie. 

32 évesen, ilyen körülmények között a legtöbben valószínűleg befejezték volna a profi sportot. De a „Viti” becenévre hallgató játékost más fából faragták: fél év kihagyás után visszatért, 2014-re pedig beverekedte magát a világ legjobb 100 teniszezője közé. 

Ugyanebben az esztendőben, a US Openen a 3. fordulóig jutott, így az első dominikai játékos lett, aki meccset tudott nyerni Grand Slam-tornán. Később több nagy játékos skalpját is begyűjtötte, többek között legyőzte Dominic Thiemet, Marin Cilicet és Janko Tipsarevicet is.

Ám az igazi sikertörténet csak itt kezdődött az életében. 2015 februárjában, az ecuadori Quitóban először rendeztek 250-es szintű, salakos tornát, ahol Estrella Burgos a döntőig menetelt. Élete első ATP-fináléjában, döntő szett tie-breakben győzött a rutinos Feliciano Lopez ellen. 

000_Mvd6664152.jpg Fotó: Europress/AFP

Ezzel ő lett a tenisztörténelem legidősebb első ATP-tornagyőztese: 34 évesen és 6 hónaposan sikerült neki ez a bravúr. Még ő maga sem gondolhatta ekkor, hogy ezt a fantasztikus győzelmet megismétli. Ráadásul kétszer is. Ugyanis Victor Estrella Burgos zsinórban háromszor (!!!) győzött Quitóban. 

Ez szintén történelmi tett, hiszen az sem fordult még elő korábban, hogy az első győzelme helyszínén valaki kétszer is megvédje a címét. 

Ha még azt is hozzátesszük, hogy soha, sehol máshol nem jutott döntőbe hasonló kaliberű tornán, még különlegesebbnek találjuk az Estrella Burgos-jelenséget. Thomaz Bellucci, korábbi top 30-as brazil teniszező tudna erről talán a legtöbbet mesélni: négy egymást követő évben mindig meccseltek egymással az ecuadori versenyen, a végkimenetel pedig mindig ugyanaz volt.

000_WO92J.jpg Fotó: Europress/AFP

A dominikai teniszezőt többek között maga Rafael Nadal is nagyon tiszteli. Egymás ellen csak egyszer játszottak, a 2018-as Ausztrál Open első fordulójában. Bár Estrella Burgos csak három game-et nyert, a mérkőzés végén, a hálónál érdekes párbeszéd alakult ki. 

Hé, Rafa, hála Istennek, játszhattam ellened. Ez volt az egyik álmom, így most már talán visszavonulhatok, mivel játszottam itt veled.” - mondta a dominikai. Rafa válasza sem váratott sokáig magára: „Nem, nem, nem Victor, menned kell Quitóba és meg kell nyerned újra. Folytatnod kell a játékot!

Hiába a salakkirály biztató szavai, negyedjére nem sikerült Vitinek a „csoda”, és azóta a legjobb 400-ból is kicsúszott a világranglistán. Idéntől pedig a quitói torna négy év után átkerült az argentínai Córdobába. Így valószínűleg – 39 esztendeje okán is - nem lesz már lehetősége korábbi sikerei helyszínén újabb ATP-tornát nyerni. 

Mentalitásban, kitartásban viszont a jövő teniszgenerációi sokat tanulhatnak Quito királyától.

(Szöveg: Hajdu Zoltán) 

Hozzászólások