Salakblog - Nyilatkozatai miatt kirúgták a Djokovic-Federer wimbledoni döntőt vezető bírót
Nyilatkozatai miatt kirúgták a Djokovic-Federer wimbledoni döntőt vezető bírót
Fotó: Europress/AFP

Nyilatkozatai miatt kirúgták a Djokovic-Federer wimbledoni döntőt vezető bírót

Németh DánielNémeth Dániel
2019/08/29 13:55
Engedély nélküli nyilatkozatok miatt megvált az ATP attól a Damian Steinertől, aki bő másfél hónapja minden idők egyik legnagyobb wimbledoni döntőjében, a Novak-Djokovic-Roger Federer találkozón bíráskodott. Steiner az ATP számára kifejezetten kényes témákban is határozottan állást foglalt, például a meccs közbeni coaching kérdésében.

Djokovic és Federer ötszettes mérkőzése egy csapásra bekerült a sportág klasszikusai közé. A világelső szerb két mérkőzéslabdát hárítva, minden idők leghosszabb wimbledoni döntőjében 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6, 13:12 (3) arányban legyőzte a kilencedik serlegére hajtó Federert. Történelmi volt a találkozó a mérkőzést kiválóan irányító Damien Steiner számára is, hiszen pályafutása során először vezethetett férfi Grand Slam-döntőt, ráadásként ezzel ő lett az első argentin székbíró, aki elmondhatta ezt magáról.

000_1IQ9OB.jpgDamien Steiner (bal) a wimbledoni döntőben.Fotó: Europress/AFP

Talán felesleges is hosszabban ecsetelni, egy férfi Grand Slam-döntőnél - pláne ha az Wimbledonban van - nem nagyon akad nagyobb megtiszteltetés és elismerés egy vezetőbíró számára. Ezek után némileg váratlanul jött a hír, hogy Steinert augusztus 15-én elbocsátotta fő munkaadója, az ATP, miután a hivatalos indoklás szerint megsértette a tour előírásait. Egészen konkrétan az ATP engedélye nélkül adott nyilatkozatokat az argentin médiának, és - ugyan ez a közleményben nem szerepel - tette mindezt kényes témákban.

"Steiner médiainterjúinak nagy része közvetlenül megsértette a vonatkozó protokollt, melynek értelmében az alkalmazottaknak tartózkodniuk kell konkrét incidensek vagy mérkőzések, játékosok, más alkalmazottak és szabályok említésétől, méghozzá a pártatlanság folyamatos megőrzése érdekében" - olvasható az ATP hivatalos indoklásában. A New York Times cikke alapján (legalább) két pontot sérthette meg Steiner az ATP irányelveit: nyíltan szorgalmazta bizonyos szabályok megváltoztatását, de beszélt a wimbledoni döntőről is.

000_1IR33Q.jpgFotó: Europress/AFP

A 3iguales címen futó podcastnek adott interjújában például egy sor szabályváltozást javasolt. Többek között korlátozná a játékosok törülközőhasználatát, eltörölné a necces szervákat és engedélyezné a meccs közbeni coachingot. Ezek egyébként olyan reformok, amelyeket az ATP is tesztel, például a milánói NextGen-világbajnokságon. Egy másik interjúban Steiner azt is megemlítette, biztos volt benne, hogy Federer nyeri a döntőt, amikor a svájci sztár mérkőzéslabdáknál adogathatott a tornagyőzelemért.

Ezek a témák vélhetően akkor is tiltott gyümölcsnek számítottak volna, amennyiben Steiner megkapja az engedélyt az ATP-től az interjúkra. Korábban például a tavaly botrányba fulladó női US Open-döntő vezetőbíróját, Carlos Ramost sem hatalmazta fel a Nemzetközi Teniszszövetség, hogy hivatalos közleményt adjon ki az ügyben.

000_1JQ6KG.jpgFotó: Europress/AFP

Steiner gold-badge fokozatú vezetőbíró, ami annyit jelent, hogy a legmagasabb szinteken vezethet mérkőzést. Az ATP-től való kirúgása erre nincs hatással, vagyis elméletileg a továbbiakban is vezethet Grand Slam-mérkőzéseket. Azonban nincs ott az idei US Openen bíráskodó székbírók között, mivel az ATP a tornával kötött szerződés értelmében három bírót küldhet az eseményre. A szövetség pedig azok után, hogy megköszönte Steiner munkáját, a francia Renaud Lichtensteint nevezte az argentin helyére.

Érdekesség, hogy az idei US Openen - épp a tavalyi Ramos-féle eset miatt - nagyobb átláthatóságot ígértek a szervezők a bírói munkát illetően. Például a meccsek alatt meghozott ítéleteket az eddigieknél sokkal látványosabban jelzik a közvetítésekben, ezzel informálva a közönséget. A vitásabb ítéleteket pedig az arra kijelölt magas rangú vezetőbíró magyarázza el részletesebben a torna hivatalos médiapartnereinek. Noha korábban felmerült, hogy bizonyos kérdésekben a vezetőbírók is megszólalhassanak, ezt a javaslatot elvetették.

via New York Times

Hozzászólások