Salakblog - Novak Djokovic: Világelsőség egy könyökműtéttel tarkított szezon végén?
Novak Djokovic: Világelsőség egy könyökműtéttel tarkított szezon végén?
Fotó: Europress/AFP

Novak Djokovic: Világelsőség egy könyökműtéttel tarkított szezon végén?

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/09/21 11:56

Novak Djokovicnak komoly esélye van arra, hogy ő legyen a világelső a szezon végén. Sőt, ha nem jön közbe sérülés vagy komoly betegség, az lenne meglepő, ha ez nem sikerülne neki. Mindezt egy olyan évben, melynek az elején még könyökműtétet hajtottak végre rajta. A világelsőség még azzal együtt is hatalmas dolog lenne, hogy a legfőbb riválisok sem voltak végig egészségesek, vagy épp jelentősen megnyirbálták a versenynaptárukat. 

Az ajtó már a US Open-győzelemmel kinyílt Djokovic előtt a világelsőség felé. Annak fényében azonban, hogy Rafael Nadal sérülés miatt nem tud rajthoz állni sem Pekingben, sem Sanghajban, már ő a favorit a szezonvégi világranglista első helyére.

A hátralévő hetekben a szerbnek egy árva pontot sem kell már védenie, hisz tavaly Wimbledon után már egyáltalán nem versenyzett. Eközben Nadal Pekingben egy 500 pontot érő tornagyőzelmet, míg Sanghajban egy 600 pontos finálét véd. A spanyol jelenleg 8,760 ponttal áll az ATP-rangsor élén, míg a szerb a harmadik 6,445 ponttal. 

Az bizonyos tehát, hogy Rafa a két visszalépéssel veszít 1,100 pontot. Nole pedig jelezte, hogy sem Pekingben, sem Tokióban nem kíván indulni Sanghaj előtt. Ez azt jelenti, hogy, ha a szerb meg is nyeri a kínai 1000-es versenyt, amire nyári formájából kiindulva minden esélye megvan, a világranglistán biztosan nem előzi meg a spanyolt az ázsiai turnét követően. Viszont kellően erős pozícióba hozhatja magát a Párizs Masters és a szezonzáró világbajnokság előtt. 

Djokovic 2016 őszén volt legutóbb világelső. Az első helyét éppen a francia fővárosban veszítette el Andy Murray-vel szemben, miután kiesett a negyeddöntőben. Könnyen előfordulhat, hogy most ott állhat újra a rangsor élére, ahol két évvel ezelőtt leszorult onnan. 

djoko.jpg Fotó: Europress/AFP

Ha a szerb esetleg előzne Párizsban, a végső ütközetre akkor is a londoni vb-n kerülne sor. Itt ugyanis Nadalnak sincs védeni való pontja, tekintve, hogy mindössze egy csoportmeccset játszott tavaly, és azon is vereséget szenvedett David Goffintől. 

Bárhogyan is, formáját, önbizalmát, motiváltságát figyelembe véve, Djokovic az első számú esélyes bármelyik tornán, ahol még elindul az idén. Ez pedig azt jelenti, hogy az év végi világelsőségnek is nyilvánvalóan ő a fő favoritja. Ez lehet egyébként az ötödik alkalom, hogy ez sikerül neki.

Még egyszer hangsúlyozzuk: egy könyökműtéttel tarkított évben. 

(részben via)
Hozzászólások