Salakblog - Djokovic és Nadal is visszatért a pályára, egyikük talán szabálytalanul
Djokovic és Nadal is visszatért a pályára, egyikük talán szabálytalanul
Fotó: Europress/AFP

Djokovic és Nadal is visszatért a pályára, egyikük talán szabálytalanul

Németh DánielNémeth Dániel
2020/05/05 12:59
Hétfőn tovább lazított a spanyol kormány a március közepén bevezetett kijárási korlátozásokon, ami a profi sportolók számára is nagyobb mozgásteret biztosít. Mostantól a szabadban is elvégezhetik az edzéseket, azonban a sportlétesítmények többsége zárva maradt, például a teniszpályák is. Ezért lehet érdekes Novak Djokovic hétfői edzésvideója.

A 17-szeres Grand Slam-győztes az egyik közösségi oldalára töltött fel egy videót, méghozzá azzal a szöveggel: "Annyira boldog vagyok, hogy salakon játszhatok. Csak rövid ideig volt a kezemben a telefon, egyetlen 18 évesnek sem ajánlom." Djokovic a videó alapján az egyik marbellai teniszpályán gyakorolt egy ütőpartner társaságában, amit viszont a Spanyol Teniszszövetség közleménye alapján nem tehetett volna meg. Egyelőre ugyanis csak a profi egyesületek (például a labdarúgóklubok) által fenntartott edzőközpontok nyithattak ki. 

"A magas szintű/profi sportolók végezhetnek szabadtéri erősítő gyakorlatokat egyedül vagy egy edző társaságában, rugalmas időpontban, a tartózkodási helyükhöz földrajzilag közel eső területen belül. A minisztériumi rendeletekkel kapcsolatos észrevételeket és az egyeztetéseket követően az edzőközpontok és a klubok megnyitása május 11-én, hétfőn kezdődhet meg" - olvasható a szövetség közleményében. Azt viszont hivatalosan egyelőre nem közölték, Djokovic valóban megszegte-e a szabályokat, és ha igen, kell-e büntetésre számítania. 

Djokovic nemrég az olasz Sky Sportsnak elmondta, hogy nehezen viselte a tenisz nélküli időszakot."Számunkra nagyon fontos, hogy a versenynaptár egyértelmű legyen. Most hivatalosan július 13. a kezdés dátuma, de sok ember azt mondja, hogy ezt nehéz lesz betartani. Emiatt fontos volt, hogy legyen egy rutin az életemben, mert egyszerűen nem várhatók erre a napra. Minden nap erősítek az edzőteremben, otthon futok és a gyerekekkel játszom, ami szintén elég kemény meló."

"Kezdetben mentálisan üres és zavart voltam, mert az időzítés nem volt egyértelmű. Beszéltem a csapattal, próbáltam minden nap edzeni, bár nem követem szigorúan a felkészülést."

Nem Djokovic volt az egyetlen világklasszis teniszező, aki visszatért az edzőpályára, így tett Rafael Nadal is, miután talált egy kiskaput a szabályozásban. "Egy privát pályán, az egyik barátom házánál edzettem, mert abban nem voltam biztos, használhatom-e az akadémiát. El akartam kerülni a bajt, ezért inkább a barátom vidéki házát választottam, ahol volt erre lehetőség. Úgy tűnik, hogy szerencsére sikerült feltartóztatni ezt a katasztrófát. Tegnap már sétálni is elmehettünk, amit máskor alapvetőnek gondolunk, most mégis nagyon élveztük."

A világranglista 2. helyén álló spanyol a szövetség állásfoglalását/pontosítását megelőzően használta a privát pályát, vagyis nem szegett meg egyetlen szabályt sem. Viszont a Marca szerint a hétfői közlemény ezt a kiskaput is bezárta, így kedden még ebben a formában sem edzhetnek Spanyolországban a teniszezők. A profi versenyek március óta szünetelnek teniszben, leghamarabb július közepétől folytatódhatnak a küzdelmek. Sokan azonban azt várják, hogy a kezdés dátumát a következő hetekben még tovább halasztják.

via és via

Hozzászólások