Salakblog - "Isten küldte Djokovicot, hogy megmutassa, nem vagyunk sem barbárok, sem gyilkosok"
"Isten küldte Djokovicot, hogy megmutassa, nem vagyunk sem barbárok, sem gyilkosok"
Fotó: Europress/AFP

"Isten küldte Djokovicot, hogy megmutassa, nem vagyunk sem barbárok, sem gyilkosok"

Kálmán LaciKálmán Laci
2021/02/26 21:00
Srdjan Djokovic, az immáron 18-szoros Grand Slam-bajnok Novak Djokovic édesapja szokásához híven mértéktartóan nyilatkozott és óvatosan bánt a szavakkal a szerb Kurir című lapnak adott interjújában. Beszélt a Grand Slam-rekordról, a fiát ért támadásokról, valamint a tudatlan és elutasító Nyugatiakról.

Srdjan természetesen azzal kezdte, hogy véleménye szerint a fia nem olyan bánásmódban részesül, mint a többi játékos, és főleg nem olyanban, mint amit megérdemelne.

"Ha megnézzük a Nagy Hármast, ő az közülük, aki nem csak magáért harcol, hanem szem előtt tartja a többiek érdekeit is" mondta Srdjan Djokovic. "Szót emel azon játékosok érdekében, akiknek megélhetési gondjai vannak. Novak modora kifejezetten kellemes. Ahogy üdvözli a játékostársait, ahogy házigazdákkal, a szervezőkkel viselkedik, ahogy kezet nyújt az ellenfeleinek, amikor veszít. Melyik sportoló csinálja még ezt? Ehhez képest nagyon ritkán kap fair play-díjat. És tudják Federernek mennyi van? 15!"

A Grand Slam-rekord természetesen megkerülhetetlen téma volt az interjú során. Leginkább azért, mert Novak már csak két trófeára van Nadaltól és Federertől. A papa rendíthetetlenül hisz a fiában.

"A következő másfél évben Novak lesz a legjobb. Valamennyi statisztikai mutatóban."

Srdjan szerint nem könnyű kezelni azokat a támadásokat, amelyek a fiát érik. Ugyanakkor hozzátette, hogy a "normális emberek" szerte a világon szeretik őt.

Megvan a kilencedik: Novak Djokovic 2021-ben is besöpörte az Ausztrál Opent | Eurosport

Szponzorált tartalom A cikk támogatója a Novak Djokovic nyerte az Ausztrál Open döntőjét, miután három szettben, 7:5, 6:2, 6:2-re legyőzte Daniil Medvedevet. A világelső lényegesen stabilabban teniszezett a sokat rontó és fejben is széteső orosznál, ráadásul a fontos labdamenetek többségét is ő nyerte.

"Természetesen nehéz elviselni ezeket a támadásokat, hisz Novak az ellenkezőjét teszi annak, mint amit róla mondanak. Semmilyen okot nem ad arra, hogy így álljanak hozzá. Persze a normális emberek szeretik őt világszerte. Azon már gondolkodott bárki is, miért épp Kínában játszik a legjobban? Ott érzi a szeretetet, a valódi szeretetet. Ezt Nyugaton nem tapasztalhatja meg. Nyugaton azt gondolják, hogy csak ők léteznek a világon, holott igazából csak ötödikek a sorban. Kína, India, Oroszország, Brazília, Afrika, Novak istenségnek számít mindenhol."

Bár a britek le akarták őt nyúlni, Novak és a család hű maradt Szerbiához. Otthon persze imádják őt, bár azért ott sem mindenki.

"Tizenöt évvel ezelőtt azt akarták a britek, hogy Novak és Murray honfitársak legyenek. De akkor összeült a család, és megbeszéltük, hogy mi szerbek vagyunk, eszünk ágában sincs állampolgárságot váltani. A szerb lakosság 97 százaléka számára ő része a nagy szerb családnak. Két-három százalék gondolja csak úgy hogy kozmopolita, túlságosan nyugatias. Véleményem szerint Novak még a nagyapja életét is meghosszabbította néhány évvel. 'Grandpa Nola' súlyos betegen is imádta nézni a meccseit. Nagyon türelmetlen volt, amikor játszott, úgyhogy Novak a teniszével adott még neki néhány évet. Több barátom is hasonlókat mesélt. Hála a fiamnak, az idősek értelmet találtak az életükben."

Srdjan azonban még ennél is tovább ment, ugyanis egyfajta megváltónak nevezte Novakot, akit sem a pályán, sem azon kívül nem lehet megállítani.

Djokovic úgy Melbourne királya, mint Odüsszeusz volt Ithakáé, bolyongásai után kilencedszerre tért vissza oda győztesként | Eurosport

Szponzorált tartalom A cikk támogatója a A vártnál jóval simább mérkőzést hozott az Ausztrál Open idei férfi egyes döntője, Novak Djokovic esélyt sem hagyott a játékát elveszítő, fejben teljesen szétesett Daniil Medvedevnek, így kilencedik alkalommal diadalmaskodott Melbourne-ben. A világelső hosszabb nyilatkozatban értékelte újabb győzelmét.

"A szerb nép a legrosszabb időszakát élte, amikor Isten elküldte őt nekünk, hogy a segítségével megmutassa, normális emberek vagyunk, nem pedig barbárok és gyilkosok. A nyugati világ úgy próbálta őt megállítani, hogy eleinte nem vettek róla tudomást, és csak Federerre és Nadalra figyeltek. De meg kell érteni, hogy őt semmilyen módon nem lehet megállítani. Ez a huzavona már tíz éve megy, ahelyett, hogy megadnák magukat és elismernék, hogy Novak a legjobb a világon. Ő senki máshoz sem hasonlítható."

A papa szerint azért is rendkívüli, amit a fia véghez vitt, mert a kezdet iszonyú nehéz volt a család számára. De Novak nagy harcos, úgyhogy a befektetett munka kifizetődött.

"A legnehezebb időszakban neveltük őt fel Szerbiában, bombatámadások közepette. Mára ő lett az ország legfőbb képviselője a világban, egy igazi hazafi. Nemcsak teniszben a legjobb, összességében is a világ egyik legjobb sportolója."

"Nem volt képes túljutni a frusztrációján"- Toni Nadalt meglepte, hogy Medvedev nem volt ellenfele Djokovicnak | Eurosport

Szponzorált tartalom A cikk támogatója a Toni Nadal szerint Daniil Medvedev nem bírta el a nyomást Novak Djokovic ellen az Ausztrál Open döntőjében, ezért nem tudott riválisa lenni a világelsőnek. A spanyolt meglepte, hogy az első szettel el is dőlt a trófea sorsa.

Srdjan méltatta a feltörekvő generáció képviselőit, igaz, valamiért csak az oroszokat, vagy a részben orosz származásúakat említette. Érdekes módon szóba hozta a kínai teniszt is, utalva ezzel a hanyatló nyugat válságára. 

"Medvedev, Rublev, Tsitsipas, Zverev, ők fantasztikus játékosok. A legtöbb fiatal orosz származású, már nem csak a Nyugatról szól ez az egész. A kínai tenisz is jön fölfelé. A Nyugatiaknak meg kell érteniük, hogy mi is tudunk egy s mást a világról. És, ami a legfontosabb: tudjuk, hogy üssük a labdát. Novak mindent megváltoztatott, és most itt a fiatal orosz teniszezők támadása. Ami Medvedevet illeti, ő egy kiváló játékos, de meg kell várnia, amíg Novak, Federer és Nadal szögre akasztják az ütőiket. Ők hárman folyamatosan kihívás elé állították és ezáltal jobbá tették egymást."

Blick

Hozzászólások