Salakblog - Novak Djokovic nyerte a US Opent, beérte Pete Samprast a Grand Slam-örökranglistán
Novak Djokovic nyerte a US Opent, beérte Pete Samprast a Grand Slam-örökranglistán
Fotó: Europress/AFP

Novak Djokovic nyerte a US Opent, beérte Pete Samprast a Grand Slam-örökranglistán

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/09/10 08:06

Novak Djokovic nyerte a US Opent, pályafutása során harmadszor, amivel összességében már a 14. Grand Slam-trófeáját szerezte. Juan Martín del Potro megtette, amit lehetett, de képtelen volt átütni azt a falat, amit Djokovic állított fel vele szemben. A vége 6:3, 7:6(4), 6:3 lett a szerb javára, de a dolog korántsem volt sima, 3 óra 15 percen keresztül gyűrték egymást a befedett Arthur Ashe stadionban. 

Nyugodtan indult, és jó néhány gémen keresztül úgy is folytatódott a döntő. Nagy extrák nem voltak, de mindketten könnyedén hozták a szervagémjeiket, különösen igaz ez Del Potróra, aki alig-alig veszített labdamenetet adogatóként. Aztán egyszer csak jött a nyolcadik gém, és minden borult. Szinte már beírtuk magunknak a 4:4-et, az argentinnek ugyanis 40-0-je volt, ám ekkor jött egy rövidzárlat, zsinórban bukott öt pontot adogatóként, és break-hátrányba került. Ezek után Djokovic gond nélkül kiszerválta a szettet. 

Egyikük sem tett eszeveszett teniszt a pályára, de azért az látszott, hogy Djokovic sokkal komfortosabban érezte magát. DelPo ugyan viszonylag jó százalékban beütötte a szerváit, de nehezen tudott mit kezdeni azzal, hogy remek ritörnök érkeztek vissza a térfelére, illetve, hogy Djokovic úgy összességében is egyre masszívabb fallá változott. Az ember úgy várta, hogy megérkezzen az adrenalin az argentinba, ahogy az a nagy meccseken általában meg szokott. Ehelyett azonban második szett 1:1-nél ismét elvesztette az adogatását.

delpotro.jpg Fotó: Europress/AFP

A szerb egyre inkább megnyugodott, a neki tetsző teniszt játszották, és ebben ő egyre inkább lubickolt. Ezt mi sem jelezte jobban, mint, hogy szépen lassan átvették a vezetést a nyerők a neve mellett a hibákkal szemben. Mindeközben DelPónál még mindig bőven a rontásokból volt több. 3:2-es Djokovic-vezetésnél azonban a korábbi világelső váratlanul gondba került adogatóként. Irritálttá vált, hibázgatott, és az argentin kiegyenlített, majd a vezetést is megszerezte. 

Ekkor jött egy bő húszperces Djoko-féle adogatójáték, óriást küzdöttek mindketten, Meryl Streep is az őrület határán volt, de végül a szerb három break-labdát is hárítva hozni tudta a szervagémjét, amivel 4:4-re módosította az állást. A szettről rövidítés döntött, mely három fogadóponttal indult, és Del Potro állt jobban. Djokovic azonban magához ragadta a kezdeményezést, az argentin ráadásul többet rontott, így aztán a szerb 2-0-ás szettelőnybe került. 

nole.jpg Fotó: Europress/AFP

A harmadik játszmában Djokovic visszakapcsolt fal-üzemmódba, és mindent visszaadott, amit ember visszaadhatott. A negyedik gémben egy brutális labdamenetet követően break-labdához jutott, melyet értékesített is, és ez a 3:1-es vezetést jelentette a számára. Del Potrónak azonban a két szett plusz break-hátrány nem jelentett semmit, és az előző játszmához hasonlóan ismét visszavette az elvesztett adogatójátékát. A szíve tehát még vitte előre, ám egyre pontatlanabbá vált, így aztán hamarosan ismét hátrányba került, és 5:3-nál Djokovic adogathatott a győzelemért. A szerb, miután beütötte az utolsó pontot, megkönnyebbülten és boldogan terült szét az Arthur Ashe Stadion közepén.

"Boldog vagyok, hogy itt lehettem és döntőt játszhattam az egyik barátommal" - kezdte Del Potro. "Általában szeretem, amikor ő nyer, most is megérdemelte. Büszke vagyok arra, hogy visszatérhettem ide, de ez a drukkereim nélkül nem sikerülhetett volna. Az ő szeretetük nagyon fontos a számomra."

"A szeretteim támogatása, a csapatom segítsége juttatott el idáig" - mondta Djokovic. "A nehéz időkben is mindvégig megpróbáltam a legjobbat kihozni magamból. Gratulálok Juan Martínnak, ő egy óriási bajnok, hatalmasat küzdött, megérdemli, hogy itt legyen."

djokodelpo.jpg Fotó: Europress/AFP

US Open, férfi egyes, döntő:
Novak Djokovic - Juan Martín del Potro 6:3, 7:6(4), 6:3
Hozzászólások