Salakblog - Djokovic elpuskázott fél éve: sem bajnokként, sem vezetőként nem sikerült előrelépnie
Djokovic elpuskázott fél éve: sem bajnokként, sem vezetőként nem sikerült előrelépnie
Fotó: Europress/AFP

Djokovic elpuskázott fél éve: sem bajnokként, sem vezetőként nem sikerült előrelépnie

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/10/13 09:47
Könnyen lehet, hogy Novak Djokovic úgy tekint majd vissza az elmúlt bő fél évre, mint pályafutása legszörnyűbb hónapjaira, írja véleménycikkében a The New York Times munkatársa. Egy olyan időszakra, amely tele volt lehetőségekkel. Utólag már tudjuk, elpuskázott lehetőségekkel. Nem sikerült ugyanis előrelépnie sem bajnokként, sem vezetőként. 

Ez a gondokkal teli szezon vasárnap hatalmas kihívás elé állította őt, mely egyszersmind egy óriási lehetőség is volt a számára: a Roland Garros döntőjében megmérkőzhetett minden idők legjobb salakpályás játékosával. Djokovic azonban ismét elbukott, miután 6:0, 6:2, 7:5 arányban kikapott Rafael Nadaltól. 

Legyünk persze korrektek vele, a párizsi salakon ugyanis egyáltalán nem szégyen kikapni Nadaltól, akinek egyébként így 100-2-re módosult a Garros-mérlege. Azok után azonban, hogy megnyerte a római versenyt és hengerelt a korai fordulókban, alighanem Djokovic is acélosabb teljesítményt várt magától a döntőben.

Mivel a tornát a hagyományos kora nyári időpont helyett októberben rendezték, a labdák lassabbak voltak, és kevésbé pattantak magasra. Ez semmiképp sem kedvezett Nadalnak, hisz a pörgetett tenyerese nem tudott olyan hatékony lenni, mint egyébként. A labdák ráadásul nehezebbek is voltak, mint a korábbi években, ami tovább nehezítette a spanyol helyzetét, Djokovic éles szögekre épülő játékának azonban kedvezett. 

Ha ez még nem lett volna elég, a döntő napján dél környékén eleredt az eső Párizsban, ami arra kényszerítette a szervezőket, hogy zárják be a tetőt. Azt lehetett feltételezni, hogy a megváltozott körülmények szintén a világelső malmára hajtják majd a vizet. 

Elkezdődött a mérkőzés, és ahogy idén már oly sokszor, a dolgok meglehetősen cudarul alakultak Djokovic számára. Pedig a szerb ezt megelőzően 2020-ban még nem veszített olyan mérkőzést, melyet végig is játszott. 

Simán nyerte Nadal a Roland Garrost | Eurosport

Szponzorált tartalom A Roland Garros eseményeivel kapcsolatos hírek támogatója a Rafael Nadal saját rekordját tovább javítva 13-adszor nyerte meg a francia nyílt teniszbajnokság férfi egyes versenyét, mivel a vasárnapi döntőben három szettben legyőzte a világelső Novak Djokovicot. A mallorcai játékos 20. Grand Slam-bajnoki címével utolérte az örökrangsor élén Roger Federert.

Gondjai voltak az adogatásával, olyannyira, hogy az első szettben még játékot sem tudott nyerni. A hibák egyre csak gyűltek, így aztán nem meglepő, hogy a második játszma is meglehetősen hasonló forgatókönyv szerint zajlott. A látszólag könnyű tenyereseket sorra a hálóba ütötte, a máskor halálos fegyverként szolgáló fonákokat pedig rendre szélesre tolta. 

Djokovic a harmadik szettben ugyan el tudta nyújtani egy kicsit a meccset, a döntő pillanatokban azonban megmutatkozott, mennyire elkerülhetetlen a végkimenetel a számára. A szerb 5:5-nél kettős hibával bukta el az adogatását, ami lehetőséget adott Nadal számára, hogy a tornagyőzelemért adogasson. A spanyol egy rontott Djokovic-tenyeres nyomán jutott mérkőzéslabdához, majd egy ásszal le is zárta a meccset, amire a világelső szinte már rá sem mozdult. 

"Nem igazán voltam elégedett" - mondta Djokovic arra utalva, hogy nem alakultak jól a dolgok a számára.

Dettó, mint az elmúlt fél évben. Pedig az Ausztrál Openen még rendben volt minden. A döntőben iszonyatos csatában verte Dominic Thiemet, amivel megszerezte pályafutása 17. Grand Slam-trófeáját. Azt hihette, azt hihettük mindannyian, hogy jön egy újabb szezon, mely az ő uralma jegyében telik majd. Ehelyett azonban jött a koronavírus-járvány, mely a világ sportéletét hónapokra leállította. 

A karantén alatt Djokovic sorra ontotta a posztokat, melyekben szembement a széles körben elfogadott tudományos nézetekkel. Több beszélgetést is folytatott egy Chervin Jafarieh névre hallgató guruval azzal a céllal, hogy értelmet adjon az emberek életének a járvány alatti nehéz időszakban. Egyebek mellett arról is értekeztek, hogy az ima és a hit erejével szerintük a szennyezett vizet tiszta vízzé lehet alakítani

Djokovic egyre hajmeresztőbb áltudományos állításokkal mérgezi az online közösségi teret | Eurosport

Szponzorált tartalom A Roland Garros eseményeivel kapcsolatos hírek támogatója a Novak Djokovic alaposan kiverte a biztosítékot a teniszvilágban azzal, hogy nyugtalanító, ártalmas, sőt kifejezetten veszélyes elméleteket terjeszt egy guru segítségével a közösségi oldalán. A világelső egészen hajmeresztő állításokat fogalmazott meg például arról, hogy szerinte gondolatok által megváltoztatható a víz molekuláris összetétele.

Aztán eljött a június, Djokovic pedig útnak indította a nagy dirrel-durral felvezetett, a teniszélet újraindulását szimbolizáló Adria Tourt. Mivel azonban jó néhány játékos, köztük maga Djokovic is megfertőződött koronavírussal, az esemény inkább lett járványgócpont, mint az újraéledő teniszélet megtestesítője. Mivel a világelső és vendégei, nem szándékosan ugyan, de a féktelen bulikkal és a csurig tömött stadionokkal mindent elkövettek a járvány terjedése érdekében, a tornát menet közben le kellett állítani. 

A sorba illeszkedik, hogy Djokovic augusztus végén lemondott az ATP Játékostanácsában betöltött elnöki tisztségéről és egy új szerveződés élére állt. Az volt a céljuk, hogy nagyobb hatást gyakoroljanak a tour által meghozott főbb döntésekre. Az új szervezet megalakulását többen, többféle megközelítésből is bírálták

Következett a US Open, ahol legfőbb riválisai távollétében Djokovic toronymagas favoritnak számított. A nyolcaddöntős mérkőzésén azonban jött egy pillanat, amikor a szerb dühében világgá ütött egy labdát. Ezt sokszor megtette már korábban is, most azonban sikerült torkon lőnie az egyik vonalbírót. Az illetékeseknek a szabályok értelmében le kellett léptetniük a világelsőt.

Máris elérkeztünk a vasárnapi döntőhöz. 

"Azt gondoltam, a körülmények, inkább nekem kedveznek majd" - mondta.

Lehet, hogy így volt, Nadalnak azonban elfelejtettek szólni erről. A spanyol átgázolt az első játszmán, és vele együtt ellenfelén is. 1:1 volt a másodikban és 0-15 Djokovic adogatásánál, amikor Rafa egy csodálatos fonák egyenest rajzolt a pályára a világelső mellé. A szerb lehorgasztotta a fejét, szemét a vörös salakra meresztette, láthatóan megtört. 

"Egyértelműen lejátszottak a pályáról" - mondta.

Az is lehet persze, hogy Djokovic ezt a döntőt két nappal korábban vesztette el. Amikor leadta a 2-0-ás előnyét az elődöntőben Stefanos Tsitsipas ellen. A harmadik játszmában kihagyott egy meccslabdát, és ahelyett, hogy lezárta volna háromban, csak ötben tudta, és jócskán túlóráznia kellett. Ez nem volt egy szerencsés húzás egy Nadal elleni meccs előtt, főleg, hogy a megelőző fordulóban nyak- és hátproblémái is voltak. 

Nem csak magának árt Djokovic, amikor oltásellenes nézeteket hangoztat | Eurosport

Szponzorált tartalom A Roland Garros eseményeivel kapcsolatos hírek támogatója a Novak Djokovic nemrég arról beszélt egy élő Facebook-bejelentkezésben, hogy ha el is készül valamikor a COVID-19 elleni oltóanyag, nem szeretné, hogy kötelezővé tegyék azt a profi teniszezők számára. Nem ez az első eset, hogy a 17-szeres Grand Slam-győztes szkeptikusan viszonyul a "hivatalos" gyógymódokhoz, vagy hogy kapcsolatba került valamilyen konteóval.

A vasárnapi vereséget követően Djokovic megpróbált filozofikus lenni. Mint mondta, egy jobb játékos verte meg, egy olyan valaki, akit ezen a borításon, pláne a Chatrier-n gyakorlatilag lehetetlen legyőzni. Lehet, de azért itt jegyezzük meg, hogy csak ütött 52 ki nem kényszerített hibát, míg Nadal csak 14-et.

Úgy beszélt a meccs után, mint akinek jó néhány esélye lesz még a párizsi salakon. Tekintve, hogy 33 éves, ez valószínűleg így is van. 

Ahhoz azonban, hogy előre tudjon lépni, kulcskérdés, hogy csökkenteni tudja a ki nem kényszerített hibái számát. A pályán, és azon kívül is. 

"Megvannak a hibáim, ahogy mindenki másnak is. A legnagyobb vereségekből lehet a legtöbbet tanulni. Teniszezőként és emberként egyaránt."

The New York Times

Hozzászólások