Salakblog - Novak Djokovic: Az ego legyőzte a profizmust
Novak Djokovic: Az ego legyőzte a profizmust
Fotó: Europress/AFP

Novak Djokovic: Az ego legyőzte a profizmust

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/06/27 16:01
Meglehetősen érzékeny témává vált Novak Djokovic a koronavírus-járvány kitörése óta. A karantén idején is vitatható gondolatokkal hívta föl magára a figyelmet, az Adria Tour pedig még inkább ellentmondásossá tette a világelső személyét. Vélemény.

Ami az Adria Tourt illeti, elegendő felvételt láthattunk a tornáról ahhoz, hogy tisztességgel véleményt alkothassunk róla. Pacsizásokról, ölelkezésről, nézőkkel teletömött lelátókról, fékevesztett partizásról.

E vélemény vállalása azonban nem egyszerű. Nem mintha nem volna egyértelmű, hogy ha van egy esemény, amelynek Nole a megálmodója és az egyik főszervezője, és ez az esemény koronavírus-gócponttá válik, azért Nole a felelős. Ez nagyon is egyértelmű. A gond azzal van, hogy ha ezt kimondjuk, azt Djokovic drukkerei és a hozzá közel állók úgy értelmezik, hogy mi utáljuk a világelsőt.

Bizony, ilyen törzsi szellem uralkodik jelenleg a teniszvilágban. Pedig a dolog nem erről szól. Sokkal inkább a felelősség vállalásáról. Ami szerintünk nem merülhet ki abban, hogy Nole bocsánatot kér a közösségi oldalán.

Nézhetjük ezt az egészet a Djokovic számára oly fontos népszerűség és legnagyobbság szempontjából is. Ha minden így marad, és a világelső nem kanyarít magának a jelenleginél nagyobb szeletet a felelősség tortájából, akkor az ügy nyilvánvalóan árt a megítélésének. A saját tábora persze összezár, de az ingatag bizonytalanokat Nole aligha győzte meg a járvány alatti áltudományos hangulatkeltésével és a világszerte alkalmazott, a tornáján azonban figyelmen kívül hagyott járványügyi intézkedésekkel.

De hagyjuk is a legnagyobbságot, mert, mire oda jutnak, nem is biztos, hogy érdekli majd őket a dolog. Lehet, hogy már most is csak Nolénak fontos.

Novak Djokovic kezét eddig fogta a Jóisten, de most úgy fest, elengedte | Eurosport

Először is szögezzük le, Novak Djokovicék az Adria Tour első két állomásán, Belgrádban és Zadarban semmiféle törvényt nem sértettek meg. Betartották az adott ország járványügyi előírásait, és ha Novak Djokovic nem Novak Djokovic lenne, akkor legfeljebb a hatóságoknak lehetne felróni, hogy miként játszhatott az a Grigor Dimitrov a Touron, aki egyenest az Egyesült Államokból repült Belgrádba, és egy napot sem töltött karanténban.

Lényegesebb szerintünk a profizmus kérdése. Hogy mégis hová lett Djokovic híres profizmusa az Adria Tour kapcsán. A szerb ugyanis az elmúlt években olyan szintre fejlesztette a professzionális hozzáállást, mint korábban tán soha senki. Úgy véljük, ebben a másik két nagyot, Nadalt és Federert is fölülmúlja.

Valószínűleg kénytelen volt szintet lépni, mert utol akarta érni, meg akarta verni őket és belátta, hogy erre csak akkor lesz esélye, ha az élet minden területén maximális tudatosság vezérli. Ha holisztikusan közelít a teniszhez. Megértette, hogy minden számít. Számít, hogy mit eszik, mit iszik (vagy épp mit nem). Tudja, mennyire fontos a testi-lelki-szellemi egyensúly és ennek megfelelően él. Ezt a szerb mindenki másnál magasabb szinten műveli.

Mindezek mellett persze elképesztően tehetséges, és iszonyú sokat is dolgozik, de ne gondoljuk, hogy a sok apró változtatásnak nincs szerepe abban, hogy akkora teniszező lett belőle, amekkora.

Nole megtalálta a belső erő egy olyan szintjét, amilyet ez a sportág még nem látott korábban, így aztán a fontos pillanatokban gyakorlatilag nem hibázik.

Ha a föntieket elfogadjuk, akkor mégis mi a bánat történt vele az Adria Touron? Mivel magyarázzuk azt a Novak Djokovicot, aki kitalálta az egész eseményt? Aki megszervezte a közös focizást, a fényképezkedést, a belgrádi tivornyát? Aki fölengedte a négyezer embert a négyezer férőhelyes lelátóra? Aki készséggel elfogadta a szerb kormány választások előtti engedékenységét, és nem hallgatott a nemzetközi járványügyi szakemberekre? Mégis hol volt ekkor a profi Novak Djokovic?

Az ATP elnöke biciklizni tanuló gyerekekhez hasonlította Djokovicékat | Eurosport

Andrea Gaudenzi, az ATP elnöke úgy látja, hogy pozitív hatása is lehet a koronavírusos esetek miatt felfüggesztett Adria Tournak, mert a tornán látottak után könnyebb lesz elfogadtatni a játékosokkal az óvintézkedéseket. Már ha egyáltalán lesznek versenyek, mert akadnak olyan vélemények is, miszerint a történtek veszélybe sodorták a tenisz újraindítását.

Valahol az egója árnyékában. Az ego ugyanis a másik dolog a profizmuson túl, amit ki szoktak hangsúlyozni vele kapcsolatban. Félreértés ne essék, a nagy bajnokoknak szükségszerűen nagy egójuk is van. Az volt Lavernek, McEnroe-nak, és az van Federernek és Nadalnak is. Djokovic azonban talán még rajtuk is túltesz. 

És most az egója bedarálta és lenyomta a pályáról a profizmusát. Az Adria Touron nem volt egyensúlyra törekvés, nem volt tudatosság. Csak megmutatni vágyás volt. Hogy ezt ő meg tudja csinálni, itt, a hányattatott sorsú Dél-kelet Európában is. Hatalmas körítéssel, óriási csinnadrattával is. Egy világjárvány kellős közepén.

Tévedett. Az egója csúnyán becsapta őt. Ledominálta a benne élő profit. A gond csak az, hogy ezt nemcsak ő, hanem a régióban élő sok ezer ember és az egész teniszvilág is megsínyli. 

Hozzászólások