Salakblog - Novak Djokovic: Kétségbeesve keresem a legnagyobbságot
Novak Djokovic: Kétségbeesve keresem a legnagyobbságot
Fotó: Europress/AFP

Novak Djokovic: Kétségbeesve keresem a legnagyobbságot

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/02/21 17:40

'Kétségbeesve keresem Susant'

Ez a címe annak az egyébként felejthető, ám Madonna miatt azért mégiscsak emlékezetes filmnek, mely a ’80-as évek New Yorkjában játszódik. A főhősnő, a férje által érzelmileg elhanyagolt, szeretethiányban szenvedő Roberta (Rosanna Arquette) mániákusan, néha-néha már önkívületi állapotban üldözi a féktelen, szabad punk-pop dívát, Susant, akit Madonna alakít.

Ezt a kétségbeesett mindenáron-érzést lehet érezni Novak Djokoviccsal és a legnagyobbsággal kapcsolatban is. A szerb a következő kétéves időszakra azt a célt tűzte ki maga elé, hogy mindenképpen megelőzi Rafael Nadalt és Roger Federert a Grand Slam-versenyben, valamint hogy ő lesz az a férfi teniszező, aki a legtöbb hetet tölti a világranglista élén.

Mindkettőre valós esélye van. Utóbbit már az idén simán elérheti, de előbbi is valóra válhat legkésőbb jövőre. Djokovic jelenleg 17 major-címmel rendelkezik, míg Rafának 19, Rogernek pedig 20 van.

Egyébként nemcsak Djokovic, hanem edzői stábja is nagy erőkkel űzi-hajtja ezt a bizonyos legnagyobbságot. Erre talán a legjobb példa Goran Ivanisevic nemrégiben tett nyilatkozata. A horvát mester azt mondta, nála már most Nole a legnagyobb, és biztos benne, hogy tanítványa minden rekordot megdönt majd. Olyannyira, hogy a karrier Grand Slam után még a naptári GS lehetőségét is megpendítette. Ez utóbbi egy egészen elképesztő tenisztörténelmi tett volna, ami ugyan a ’60-as években már sikerült Rod Lavernek, ám páratlan bravúrnak számítana mindezt a 21. században véghezvinni.

Miközben a másik két nagy, Federer és Nadal elengedni látszik a legnagyobbságért folytatott versenyt, addig Djokovic minden korábbinál komolyabb fegyverkezésbe kezdett. Persze, mondhatja bárki, Rafáék azért engedték el a dolgot, mert beletörődtek, hogy ők itt már nem nyerhetnek. Ne felejtsük el azonban, hogy még mindig ők vannak elöl, és ugye négy GS-győzelemhez általában meg kell nyerni 28, három nyert szettre menő meccset, ami azért nem kevés. És közben bárkivel bármi történhet.

Ráadásul, ha megnézzük Djokovic pályafutását, találunk olyan sikereket, melyeket nem úgy és nem akkor ért el, mint ahogy és amikor azt szerette volna. Ilyen emlékezetes pillanat a 2015-ös Roland Garros döntőjének eredményhirdetése. A tornát Stan Wawrinka nyerte, ami azt jelentette, hogy Nolénak akkor még nem sikerült a karrier Grand Slam. A közönség azonban olyan ünneplésben részesítette őt, ami egy időre talán még a vereség fájdalmát is el tudta benne nyomni. Megkapta azt a szeretetet, amire mindig is vágyott, és amit azóta is üldöz. Pedig azon a napon nem is ezért, hanem a karrier GS-ért ment föl a pályára.

Karrier Grand Slam helyett standing ovation | Hosszabbítás

Többször írtunk már arról, és megpróbáltuk meg is válaszolni azt a kérdést, hogy vajon miért nem népszerű Novak Djokovic annyira, mint Roger Federer és Rafel Nadal, vagy mint amennyire a világelsők általában lenni szoktak. Írásainkat a témában ITT és ITT találhatjátok meg.

A fönt említett filmben egyébként Roberta végül elengedi Susant. Közel kerül hozzá, belebújik nemcsak a ruhájába, hanem ideig-óráig még a bőrébe is, de aztán rájön, hogy igazából nem is ezt kereste, semmi köze Susanhoz. Visszatér a saját életéhez, csavar ugyan rajta egy nagyot, de mégiscsak Roberta marad.

De vajon mi a helyzet Djokoviccsal? Neki miért fontos annyira ez a verseny? Ő miért nem mondja azt, mint a másik kettő? Persze ne legyen kétségünk, nyilván Rafa és Roger is nyerni akarnak még Grand Slameket, ám ők úgy vannak vele, nem számít, kinek lesz eggyel vagy kettővel több a végén.

A válaszokat csak Nole tudhatja. Mi maximum csak sejthetjük, hogy a dolognak köze lehet ahhoz a szeretetlenség-érzéshez, ahhoz a viszonylagos népszerűtlenséghez, amelyre nemrégiben az édesapja is utalt.

A legnagyobbság lehet talán Djokovic Susanje. Persze, ha megszerzi, aligha akarja majd elengedni, de az azért benne van, hogy menet közben rájön, igazából mindegy, ki nyert. Mert nem ez számít.

Sokkal inkább az, hogy volt egy ilyen éra a teniszben, mint az övék. És, hogy ez neki is köszönhető.

Nekünk pedig így lesz három a GOAT, nem pedig csak egy. 

Hozzászólások