Salakblog - "Nehéz dolga lesz Djokovicnak, nagy lehetőség előtt a trónkövetelők a US Openen"
"Nehéz dolga lesz Djokovicnak, nagy lehetőség előtt a trónkövetelők a US Openen"
Fotó: Europress/AFP

"Nehéz dolga lesz Djokovicnak, nagy lehetőség előtt a trónkövetelők a US Openen"

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/08/29 17:25
Két nap múlva, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett kezdődik a várva várt 2020-as US Open. A Eurosport stábja a hétszeres Grand Slam-győztes Justine Henint kérdezte arról, milyen érzései vannak a tornával kapcsolatban, kik lehetnek az esélyesek, és mitől lehet valaki sikeres az idei amerikai nyílt teniszbajnokságon. A korábban Alex Corretjával készült interjút ITT olvashatjátok.

Mit vársz az idei US Opentől?

Ez egy teljesen egyedi helyzet. Nem tudom, én hogy döntöttem volna az indulással kapcsolatban. Mindenesetre az biztos, hogy senki sem ítélkezhet a játékosok felett, akár részt vesznek a tornán, akár nem. Én mindkét oldalt meg tudom érteni. Azért is nehéz ez a helyzet, mert a játékosok a közönség energiájából is építkeznek a pályán. Most azonban más források után kell nézniük, sokkal inkább magukból kell meríteniük a mérkőzések során. Érdekes lesz látni, ki tud majd ebből előnyt kovácsolni.

Mit gondolsz arról, hogy végre újraindult a teniszélet?

Boldog vagyok, hogy a tenisz visszatért. A játékosoknak is jó, hogy végre játszhatnak, és a nézők is örülnek, hogy legalább tévén keresztül követni tudják a meccseket. Az idei US Open nem olyan lesz, mint azt megszoktuk, de nem is lehet olyan. Érdekes lesz látni, kire hogyan hatnak majd a körülmények.

Hogy fognak a játékosok megbirkózni azzal, hogy nézők nélkül kell játszaniuk?

Az alaphelyzet mindenki számára ugyanaz lesz. Ez azokat segítheti, aki edzéseken jobb teljesítményre képesek, mint versenyszituációban. A legtöbben azonban szeretik a közönség érzelmeit, a nézők energiáját, a telt házas stadionokat. Az lesz a kérdés, ki mennyire motivált és ki mennyire lesz képes mozgósítani a belső erőforrásait.

"Az elmúlt 10-15 évben egyszer sem volt ennyire nyílt a US Open" | Eurosport

Az Eurosport stábja a kétszeres Roland Garros-döntős Álex Corretját faggatta a US Open erőviszonyairól.

Serena Williams számára például előny lehet, hogy nem lesz közönség, vagy inkább negatívan hat majd rá?

Ő imádja a telt házas stadionokat, úgyhogy szerintem ez a helyzet nem neki kedvez majd. Igaz, hogy jó néhány top 10-es játékos nem lesz ott New Yorkban, de most szinte mindenki kemény ellenfélnek számít majd, hisz minden lány érzi a lehetőséget, amit igyekszik majd megragadni. Serena szereti a vibráló hangulatot, ami most biztosan nem lesz, és ez egyértelmű hátrány a számára. Persze ő Serena, szóval könnyedén meg is lephet bennünket. 

Mit gondolsz, beállítja végre Margaret Court 24 GS-győzelmet számláló rekordját?

Ez kétségtelenül egy nagy lehetőség a számára, nem tudjuk azonban, milyen mentális és fizikális állapotban van. Motivált lesz, az nem kérdés, de a rajongók, a hazai közönség biztosan hiányzik majd neki az idén. Én nagyon nyitottnak érzem az idei versenyt, ugyanakkor fantasztikus lenne, ha megcsinálná, hisz olyan régen üldözi már ezt a rekordot.

És akkor mondjuk Karolina Pliskova számára ez egy jó lehetőség, hogy végre Grand Slamet nyerjen?

Igen, a nézők nélküli közeg feltétlenül segítheti őt, de azt nem tudjuk, milyen formában van. Persze, általában stabil és kiegyensúlyozott, de az a plusz eddig mindig hiányzott belőle. 

És Coco Gauff? Túl korai még, hogy GS-bajnok legyen?

Ha engem kérdeztek, bármi megtörténhet az idén. Még Kim Clijsters is nyerhet jó néhány mérkőzést, hogy a tornát is megnyerheti-e, azt nem tudom. Mindenesetre lesznek bőven meglepetések. Főleg a női táblán, ahonnan sok topjátékos hiányzik. 

Justine HeninJustine HeninFotó: Europress/AFP

Csalódott vagy, amiért a nőknél sokan nem indulnak a US Openen?

Az ember nyilván a legjobb játékosokra kíváncsi egy major-tornán, ugyanakkor meg is értem azokat, akik nem repültek át az Egyesült Államokba. Szerintem a dolgok jó oldalát kellene néznünk. Ez most egy lehetőség sokaknak, hogy meglepetéseket okozzanak, akár GS-t nyerjenek. Meglepetés pedig lehet bőven, hisz a játékosoknak sokáig bizonytalanságban, konkrét cél nélkül kellett készülniük, így nem tudhatjuk, ki milyen formában van.

Mit gondolsz Kim Clijsters újbóli visszatéréséről?

Ez egy jó lehetőség a számára, a sérülése ellenére. Jól játszott az elmúlt hetekben, sok meccset nyert, igaz nem a normál formátumban. Elképesztő volt, ahogyan visszatért, alig hittem el. Az ő korában, háromgyermekes édesanyaként még mindig bizonyítani akar, és bizonyít is. Borzasztóan tisztelem őt ezért. A fizikális része lehet a kérdés nála, hogy hogy bírja majd az esetleges háromszettes meccseket egymás után. 

És mik lehetnek Novak Djokovic kilátásai?

Nehéz dolga lesz. Persze ő a favorit, de ez most egy nagy lehetőség a trónkövetelőknek, azoknak a játékosoknak, akik eddig a Nagy Hármas árnyékában teniszeztek. Most nem kell mindhármukkal egymás után megmérkőzniük, csak az egyikükkel, ami mentálisan nagy könnyebbség. Pszichésen ez mindenképpen adhat egy komoly lökést a többieknek. A férfi mezőny 90 százaléka játszani fog a US Openen, nehéz megmondani, hogy közülük ki érhet esetleg oda. Sok függ attól, ki hogy élte meg az elmúlt időszakot. Mentálisan ugyanis nem ugyanúgy kell erősnek lenni, mint általában. 

US Open 2020: az indulók és a visszalépők listája | Eurosport

Az idei verseny várhatóan erősen foghíjas mezőnnyel rajtol el. Mutatjuk, kik várhatóak a kemény pályás Grand Slamre.

Milyen szempontból lesz különösen izgalmas ez a US Open?

Kíváncsi vagyok, a játékosok hogy élik meg ezt az egészet, hogyan kezelik majd az érzelmeiket. Rengeteg kérdés van, azt sem tudjuk például, ki hogyan készült az elmúlt hónapokban, ki mennyire tudott fókuszált maradni a járvány idején.

Mi lesz a siker kulcsa az idei versenyen?

A legfontosabb az lesz, hogy ki hogy tud alkalmazkodni a helyzethez mentálisan. Ha valaki ugyanazt a hangulatot, ugyanazt az energiát akarja érezni, amit megszokott, annak nagyon nehéz lesz. Ez ugyanis egy olyan torna lesz, amilyet korábban még sosem láttunk.

Hozzászólások