Salakblog - Novak Djokovic elengedni látszik a legnagyobbságért folytatott harcát
Novak Djokovic elengedni látszik a legnagyobbságért folytatott harcát
Fotó: Europress/AFP

Novak Djokovic elengedni látszik a legnagyobbságért folytatott harcát

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/11/24 17:55
A koronavírus-járvány előtt még azt láthattuk, hogy Novak Djokovic minden korábbinál elszántabb fegyverkezésbe fogott azért, hogy ő legyen minden idők legjobb, legeredményesebb teniszezője. Az elmúlt bő fél évben nagyot fordult a világ, a világelső pedig tett egy olyan nyilatkozatot, melyben úgy tűnik szembemegy korábbi céljaival és elengedi a legnagyobbságért folytatott küzdelmét. 

Februárban még arról írhattunk, hogy Djokovic mellett edzője, Goran Ivanisevic is nyilatkozott a szerb rekorddöntésekre vonatkozó terveiről. Ezek közül a legfontosabb egyértelműen az volt, hogy a férfiak között neki legyen a legtöbb Grand Slam-győzelme. Amikor ugyanis felmerül a GOAT-kérdés, a legtöbben a megnyert major-tornák számát szokták alapul venni.

Közben a másik két nagy, Roger Federer és Rafael Nadal már többször beszélt arról, hogy természetesen ők is szeretnének még GS-eket nyerni, ám szerintük a GOAT-vita értelmetlen. És különben sem számít, kinek lesz a végén eggyel vagy kettővel több. Csak a rend kedvéért, jelenleg úgy állunk, hogy Federernek és Nadalnak 20-20 major-címe van, míg Djokovicnak 17. 

Novak Djokovic: Kétségbeesve keresem a legnagyobbságot | Eurosport

'Kétségbeesve keresem Susant' Ez a címe annak az egyébként felejthető, ám Madonna miatt azért mégiscsak emlékezetes filmnek, mely a '80-as évek New Yorkjában játszódik. A főhősnő, a férje által érzelmileg elhanyagolt, szeretethiányban szenvedő Roberta ( Rosanna Arquette) mániákusan, néha-néha már önkívületi állapotban üldözi a féktelen, szabad punk-pop dívát, Susant, akit Madonna alakít.

Talán a viszontagságos elmúlt fél év miatt van, mindenesetre a világelső tett egy némiképp meglepő nyilatkozatot. Az ebben elhangzottakból arra tudunk csak következtetni, hogy ő is felsorakozik két riválisa mellé, és nem üldözi többé a legnagyobbságot. 

Djokovic ugyanis azt mondta, hogy ő határozottan támogatja, hogy minden tornán, így a GS-eken is két nyert szettre játsszák a mérkőzéseket. 

A világelső azzal érvelt, hogy szerinte a fiatal teniszrajongókat rövidebb meccsekkel sokkal inkább meg lehet szólítani. Nem tudni, hogy ebben igaza van vagy sem, mindenesetre érdemes eljátszani azzal a gondolattal, hogy mi lenne, ha a jövő évi Ausztrál Openen már férfi egyesben is elég volna két nyert szett a mérkőzések megnyeréséhez. 

Az elmúlt egy-két évben már látszott, a nemrég befejeződött világbajnokságon pedig még inkább megerősítést nyert, hogy a Nagy Hármas tagjai két nyert szettre menő meccseken sokkal inkább sebezhetőek. Láthattuk, a vb elődöntőiben Djokovic és Nadal is kikapott egy-egy trónkövetelőtől, Dominic Thiemtől, illetve Daniil Medvedevtől. 

Djokovic újítana a Grand Slameken, Nadal ragaszkodna a hagyományokhoz | Eurosport

Novak Djokovic elég határozott javaslatot tett arra, hogy a jövőben a férfiak is minden tornán, minden mérkőzést két nyert szettre játsszanak. Rafael Nadal azonban a Grand Slameken megtartaná a jelenlegi formátumot. Djokovic elsősorban azért tartja fontosnak, hogy változtassanak a régóta bevált rendszeren, hogy vonzóbbá tegyék a sportágat a nézők számára.

Ha ebből indulunk ki, Djokovicnak kevesebb esélye lenne további GS-eket nyerni, ha ezeken a tornákon is két nyert játszmára mennének a meccsek. Nyilván még így is utolérhetné, sőt meg is előzhetné a másik kettőt, az esélyei azonban jelentősen csökkennének. 

Úgy tűnik tehát, hogy Djokovic számára sem olyan fontos már a legnagyobbság. Legalábbis nem első számú cél. A világelső csatlakozni látszik Nadalhoz és Federerhez és úgy tűnik, elengedi a Grand Slam-versenyt. Ő is rájött, hogy nincs jelentősége, mindegy, ki nyer majd. 

Hisz három a GOAT, nem egy. A másik kettő nélkül ugyanis egyikük sem juthatott volna ilyen magasra. 

Hozzászólások