Salakblog - Nole simán, Serena küszködve elődöntős
Nole simán, Serena küszködve elődöntős
Fotó: Europress/Getty

Nole simán, Serena küszködve elődöntős

Kálmán LaciKálmán Laci
2016/06/02 19:16

A Roland Garros csütörtöki játéknapján a felső ági negyeddöntőkkel folytatódtak a küzdelmek mind a lányoknál, mind a fiúknál. Az időjárás továbbra is komoly tényező volt, esett is időnként, ráadásul kifejezetten hideg is volt június elejéhez képest.

A Chatrier-n Novak Djokovic kezdett Tomas Berdych ellen. A szerb nehéz meccsre készülhetett, hisz a cseh eddigi összes salakos összecsapásukon tudott szettet nyerni ellene. Jelen helyzetben pedig rendkívül fontos volt a világelső számára, hogy a lehető legtöbb energia megspórolásával jusson tovább. Nole ennek megfelelően kezdte is a meccset. Simán hozta az első játszmát és a másodikban is vezetett 4-1-re, ekkor azonban kicsit lankadt a figyelme, amit Berdych ki is használt és feljött 5-5-ig.

Itt aztán ismét megvillant néhány percre az a híres Djokovic-fej és akkor összpontosított legjobban, amikor a legfontosabb volt, és állva hagyta Berdychet. Előbb semmire hozta saját szerváját, majd ugyanilyen arányban vette el ellenfeléét. Ezzel 7-5 arányban behúzta a második szettet.

A harmadik játszmában - jellemzően akkor, amikor már nem volt olyan éles a meccs - Berdych elkezdett hatékonyabban teniszezni. Rövid ideig még break előnyben is volt, Djokovic pedig egy kihasználatlan fogadóelőnyt követően földhöz csapta az ütőjét. Ha az visszapattanva eltalálta volna valamelyik vonalbírót, akkor a szerbet le kellett volna léptetni, és még egy újabb évre biztosan odalettek volna számára a Garros-álmok.

Hamarosan jött egy rövid esőszünet is, amit Berdych egyáltalán nem is akart, szerinte ugyanis még bőven lehetett volna játszani. A folytatásban a cseh már nem is nagyon volt a pályán, gémet sem nyert, Djokovic pedig 6-3, 7-5, 6-3-mal simán jutott a legjobb négy közé.

"Nagyon boldog vagyok, hogy ismét ott lehetek a legjobb négyben egy Grand Slam tornán" - nyilatkozta Djokovic, aki ezzel pályafutása 30. major elődöntőjét játszhatja majd. "Mivel minden nap játszanom kell, ezért most elsősorban a regenerációra, és mindig csak a következő meccsre összpontosítok."

Ezzel a meccsel egy időben kezdett David Goffin és Dominic Thiem a Lenglenen. Mindkettejüknek ez volt életük első Grand Slam negyeddöntője, és biztos volt, hogy valamelyiküknek meglesz az elődöntő is. Ennek megfelelően volt is feszültség a játékosokban - ez Thiemen látszott igazán, ennek megfelelően a mérkőzés első felében ő tudta kevésbé hozni azt, amit tud. Az első szettet Goffin nyerte 6-4 arányban.

ThiemFotó: Europress/Getty

A második játszma kulcsfontosságú volt a meccs végkimenetele szempontjából. A belga 2-0-ra, majd 5-3-ra is vezetett, 5-4-nél pedig adogathatott a 2-0-ás szettelőnyért, azonban Thiem visszajött és a játszma végül egy rendkívül kiélezett rövidítésbe torkollott. Itt Goffin volt egy labdára is a szettől, azonban végül a tie-break 9-7 arányban, és ezzel a második játszma is Thiemé lett.

A harmadik szettben break előnyben is volt Goffin, azonban a szett vége megint nem az övé lett. A negyedikre a belga kissé már elfogyott, így azt már simán söpörte be az osztrák. Összességében Thiem 4-6, 7-6, 6-4, 6-1-gyel jutott élete első GS-elődöntőjébe, ahol a világelsővel játszhat majd.

Jöhettek a lányok. Serena Williams a torna egyik meglepetésembere, Yulia Putintseva ellen játszotta a maga negyeddöntőjét. Az amerikai nagyon nem kezdett meggyőzően, és ahelyett, hogy világelsőként ő rázta volna meg magát a szett végén, a kazah lány volt az, aki a maga javára tudta billenteni a játszmát. Serena a folytatásban is sokat rontott, míg Putintseva jó ideig rendkívül alacsonyan tudta tartani a hibái számát. Az amerikai mindezek ellenére elhúzott 4-1-re, azonban ellenfele visszajött, köszönhetően annak, hogy Williams irgalmatlanul sok technikai és taktikai hibát is vétett. A szett végén már mindketten sokat rontottak, de Putintseva sokszor kulcspillanatokban is, így a világelső keservesen, de 6-4-gyel kiegyenlített.

SerenaFotó: Europress/Getty

A döntő szettben már dominálni tudott Serena, még mindig nem volt sallangmentes, de lényegesen jobban játszott, mint az első két szettben. Sokat romlott Putintseva adogató statisztikája, és lényegesen többet hibázott, mint addig, ez is megkönnyítette a világelső dolgát. A vége 5-7, 6-4, 6-1 lett Serena javára.

A meccs utáni interjúban Marion Bartoli szembesítette azzal Williamst, hogy, amikor két gémre volt a kieséstől, a következő 25 pontból megnyert 22-t, amivel 4-0-ra ment a döntő szettben. "Hihetetlen ez az egész" - reagált Serena. "Őszintén nem is gondoltam, hogy meg tudom nyerni a második szettet. De aztán nagyon feldobott az, hogy végül sikerült. A pontokat meg nem számoltam, csak játszottam, ahogy tudtam. Köszönöm szépen a közönségnek a támogatást."

A másik negyeddöntőben Kiki Bertens és Bacsinszky Tímea küzdöttek egymással. Nagyon harcos és fordulatos első szettet vívtak, rengeteg break született, szám szerint hét. Végül a holland lány a legfontosabb pillanatban, 6-5-ös vezetésénél is el tudta venni ellenfele adogatását, így 7-5-tel övé lett az első szett.

A második játszma rendkívül simán alakult, Bacsinszky Timi valahol első szett 5-5-nél elvesztette a fonalat és zsinórban bukott hat gémet, így pillanatok alatt 4-0-ás hátrányba került a második szettben is. Ezután megpróbált még visszakapaszkodni, de végül Bertens felőrölte őt, és 6-2 lett a második szett a holland javára.

BertensFotó: Europress/Getty

A juniorok versenyében magyar részről Valkusz Máté volt érdekelt, aki azonban sajnos sem egyesben, sem párosban nem jutott tovább. Egyesben az argentin Genaro Alberto Olivieri verte a második helyen rangsorolt magyar fiút, párosban pedig Máté az amerikai Ulises Blanch-csel az oldalán szenvedett vereséget - akivel egyébként a torna első kiemeltjei voltak.

Vegyes párosban a Hingis/Paes kettős 6-3, 3-6, 10-7 arányban legyőzte a Hlavackova/Roger-Vasselin duót, és ezzel Martina és Leander ott vannak a fináléban. Ellenfelük a Mirza/Dodig páros lesz, miután nagy csatában 4-6, 6-3, 12-10-re legyűrték a Mladenovic/Herbert kettőst.

A pénteki egy rendkívül erős napnak ígérkezik Párizsban, ugyanis, lejátsszák mind a női, mind a férfi elődöntőket. A Chatrier-n majd Serena Williams kezd Kiki Bertens ellen 13.00-tól, őket követi majd Stan Wawrinka és Andy Murray. A Lenglenen pedig ugyanekkor először Garbine Muguruza játszik Samatha Stosurral, majd pedig Novak Djokovic Dominic Thiemmel.

FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ:

Novak Djokovic - Thomas Berdych 6-3, 7-5, 6-3

Dominic Thiem - David Goffin 4-6, 7-6, 6-4, 6-1

NŐI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ:

Serena Williams - Yulia Putintseva 5-7, 6-4, 6-1

Kiki Bertens - Bacsinszky Tímea 7-5, 6-2

FIÚ EGYES, NYOLCADDÖNTŐ:

Genaro Alberto Olivieri - Valkusz Máté 6-4, 6-1

FIÚ PÁROS, NYOLCADDÖNTŐ:

Balzerani/Shimizu - Blanch/Valkusz 4-6, 6-3, 10-7

Hozzászólások