Salakblog - Miközben a férfiaknál továbbra is a Nagy Hármas uralkodik, a nőknél szép csendben lezajlik egy generációváltás
Miközben a férfiaknál továbbra is a Nagy Hármas uralkodik, a nőknél szép csendben lezajlik egy generációváltás
Fotó: Europress/AFP

Miközben a férfiaknál továbbra is a Nagy Hármas uralkodik, a nőknél szép csendben lezajlik egy generációváltás

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/10/11 19:43
A 19 éves Iga Swiatek a 21 éves Sofia Kenin legyőzésével megnyerte a 2020-as Roland Garrost. Miközben a férfiaknál a Next Gen áttörésére még mindig várni kell, a nőknél szép lassan lezajlik egy generációváltás.

A tinédzser Swiatek úgy lépett pályára Sofia Kenin ellen a párizsi döntőben, hogy a 21 éves amerikai az Ausztrál Openen aratott győzelmével már szinte rutinosnak számított. Az elmúlt Grand Slam-tornákat figyelembe véve, jól kirajzolódik, hogy a női mezőnyben a fiatal játékosok egyre inkább átveszik az irányítást, és Serena Williamsnek vagy Simona Halepéknek az új generációval alaposan meg kell küzdeniük a végső győzelmekért.

Iga Swiatek az elmúlt két hétben mutatott játékával jelezte, a tenisz egyik meghatározó alakja lehet. Persze nem lehet tudni, hogy a hamar jött siker esetleg nagy nyomást helyez rá a jövőben, és ezért kissé megreked majd fejlődése, vagy egy nagy pályafutás első állomását láthattuk. Maga Swiatek is komoly érettségről tesz tanúbizonyságot nyilatkozataiban, ahol megfogalmazza, szenzációs győzelme után az a következő feladata, hogy stabil tudjon maradni.

„Úgy érzem, még sok mindenben tudok fejlődni, hiszen csak 19 éves vagyok. Tudom, hogy a játékom nem fejlődött ki teljesen. A legnagyobb változás az lesz számomra, hogy kiegyensúlyozott tudjak maradni. Azt hiszem, a női tenisz ezzel küzd, azért van ilyen sok Grand Slam-győztesünk, mert nem vagyunk olyan stabilak, mint Rafa, Roger és Novak. Ezért is az a fő célom, hogy kiegyensúlyozott legyek”- nyilatkozta Swiatek.

000_8RU7MH.jpgFotó: Europress/AFP

Az, hogy a fiatal játékosok közül ki lesz az, aki éveken át folyamatosan, nagyobb hullámvölgyek nélkül ott tud maradni a legjobbak között, és rendszeresen Grand Slam-tornák végjátékában lesz érdekelt, egyelőre nem lehet biztosan megmondani. Az azonban elég világosan látszik, hogy egyre több fiatal játékos érhet oda, és több teniszezőben is megvan a lehetőség, hogy éveken át uralja a teniszt. Nem csoda, hogy Serena Williams kislánya születése óta továbbra sem tudta megszerezni a hőn áhított, 24. Grand Slam-győzelmet.

Naomi Osaka már most, 22 évesen a sportág meghatározó alakja. A Roland Garroson sérülés miatt nem indult el, így a TV előtt ülte végig a döntőt, és szurkolt jó barátnőjének, Iga Swiateknek, majd a közösségi médiában meg is jegyezte, mennyivel nehezebb kívülről végigizgulni egy mérkőzést.

A US Openen Osaka pályafutása harmadik Grand Slam-győzelmét szerezte meg, az aktív teniszezők közül csak a Williams-testvérek és a másodszor is visszatérő Kim Clijsters rendelkeznek több egyéni GS-trófeával. A japán lány bebizonyította már, hogy Serena Williams ellen a legnehezebb körülmények között is képes higgadt maradni, és ugyan első nagy sikerei után jött egy komolyabb gödör, mikor mentális problémákkal küzdött, és a tenisz sem ment neki igazán, de viszonylag hamar lezárta ezt a rosszabb időszakot. Az utóbbi időben pedig a pályán kívül is egyre inkább vezérszerepet vállal, társadalmi kérdésekben is felszólal, és minden tekintetben a sportág meghatározó alakjává kezdi kinőni magát.

Az elmúlt nyolc Grand Slam-tornából egyedül tavaly Wimbledonban avattak 25 évesnél idősebb bajnokot, mikor Simona Halep emelhette magasba a trófeát. A 2018-as US Open győzelme óta Osaka három Grand Slamet vitt el, 2019-ben a Roland Garroson Ashleigh Barty 23 évesen az akkor 19 éves Marketa Vondrousovát győzte le, a tavalyi US Openen Bianca Andreescu 19 évesen a döntőben Serena Williamst legyőzve produkált szenzációs két hetet, de azóta sérülései miatt nem igazán mutathatta meg, Grand Slam-győztesként hogyan tud játszani. Az idei három Grand Slam-tornát pedig Kenin, Osaka és Swiatek, azaz egy 22, egy 21 és egy 19 éves teniszező osztotta el egymás között.

Ami talán még fontosabb a fiatal teniszezők szempontjából, hogy nemcsak egy-egy kiugró eredményről van szó, többen is bizonyították, hogy képesek folyamatosan ott lenni az élmezőnyben, különösképp a Grand Slam-tornákon. Osaka mellett az idei szezon nagy részét kihagyó Barty az Ausztrál Openen elődöntőt játszott, Sofia Kenin pedig az idei három Grand Slamből kétszer jutott be a fináléba. S közben többen is ott vannak, akik még nem nyertek Grand Slamet, de Swiatekhez hasonlóan előbb-utóbb odaérhetnek, mint például a 16 éves Coco Gauff, a tavalyi Roland Garros-elődöntős Amanda Anisimova, a Grand Slameken rendszeresen második hétig jutó Elise Mertens, vagy a kemény ütőerővel rendelkező Aryna Sabalenka.

000_1L6024.jpgFotó: Europress/AFP

A kiegyensúlyozottság hiánya, amit Swiatek is említett, azért továbbra is fennáll. Elég csak Sofia Keninre gondolni, aki úgy jutott el a Roland Garros döntőjéig, hogy előtte Rómában még kapott egy 6:0, 6:0-t Azarenkától. S egyedül Osaka tudott egynél több Grand Slamet nyerni az elmúlt időszak fiatal bajnokai közül. A következő években persze jobban látjuk majd, ki az, aki folyamatosan Grand Slam-győzelmekért játszik, és ki az, akinek egyszer jól jött ki a lépés.

Azzal, hogy folyamatosan tűnnek fel fiatal teniszezők, az idősebb játékosoknak újabb kihívásokkal kell szembenézniük. Míg a férfiaknál a Next Gen képtelen letaszítani a Nagy Hármast a trónról, a nőknél már nehezebb dolga van mondjuk egy Serena Williamsnek. Az amerikai teniszező amellett, hogy gyakran önmagával is megküzd, azzal a helyzettel szembesülhet, hogy a fiatal játékosok közül többen képesek arra, hogy akár egy Grand Slam-döntőben is legyőzzék őt. De Serena mellett Simona Halep, Angelique Kerber, Petra Kvitova, Garbine Muguruza, vagy éppen a továbbra is első Grand Slam-győzelmére pályázó Elina Svitolina is egyre nehezebb helyzetben vannak. Mint az Halep példáján is látszódott, aki hiába érkezett kitűnő formában a Roland Garrosra, hiába játszott kedvenc borításán, egy ihletett állapotban teniszező, 19 éves Iga Swiatek ellen esélye sem volt. 

Hozzászólások