Salakblog - No show, avagy megijedt-e Federer?
No show, avagy megijedt-e Federer?
Fotó: Europress/Getty

No show, avagy megijedt-e Federer?

Szabó GáborSzabó Gábor
2014/11/17 09:31

Tegnap - mint azt alighanem szinte mindenki tudja -Roger Federer visszalépett a világbajnoki döntőtől, így az idényzárót zsinórban harmadszor Novak Djokovic nyerte. Először a pályán kért elnézést a nézőktől, akik egy rögtönzött teniszgálával vigasztalódtak, már amennyire vigasztalódtak, majd adott egy hosszabb interjút a Tennis tv-nek. Nagyjából ennyi ami történt, max. öt perc az egész, mégis megéri gondolkodni a történteken legalább annyit, mintha játszottak volna Noléval egy parádés öt szettest, mint Wimbledonban.

Nem arra gondolok, hogy a szurkolók miként reagáltak a visszalépésre, mert a szurkolók azért szurkolók, hogy szurkolóként reagáljanak. Mindenki úgy reagál amilyen ember. Aki Djokovicnak drukkol, de általában tiszteli az ellenfelet, az nyilván sajnálta a svájcit, akinek egy nehéz döntést kellett meghoznia. Aki általában nem tiszteli az ellenfelet, vagy pusztán csak nem szereti Federert, az előjött olyanokkal, hogy megijedt Djokovictól vagy el akarta kerülni a súlyos vereséget, meg hasonló butaságok. Ezek teljesen természetes szurkolói reakciók, még akkor is ha történetesen nem túl szimpatikusak, tiszteletteljesek.

Elég jó válasz ezekre a vádakra egy szám. Roger Federer 16 éves karrierje során ez volt a harmadik eset, hogy visszalépett. (2008 Blake Párizs, 2012 Tsonga Doha és a tegnap)

1224 meccsből háromra nem tudott kiállni, ezt a kérdést aligha érdemes tovább ragozni

Van azonban a tegnap este történéseinek, néhány olyan dimenziója, melyek tényleg érdemesek a gondolkodásra.

Az első mindjárt az, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki visszalépjen egy világbajnoki döntőtől? A fájós háton túl persze. Itt most konkréten arra gondolok, hogy Rogeren kívül alighanem mindenki kiállt volna tegnap, ahogyan kiáll mindenki egy Grand Slam döntőre is. És most pusztán nem csak arra gondolok, hogy Federer tegnapi döntésében összesűrűsödött mindaz, ami miatt ő 33 esztendősen ilyen szinten tud teniszezni. Amennyire ismeri és vigyázza a testét, amennyire előre gondolkodik. Mindez nem lett volna elegendő a visszalépéshez, ha Roger Federer nem hatszoros világbajnok. Sőt azt hiszem akkor is kiáll, ha hatszoros világbajnok, és hatszoros Davis Kupa győztes. De jelen állás szerint ugye hatszoros világbajnok, Davis Kupát pedig még nem nyert, sőt Davis Kupa döntőt sem játszott még. A Davis Kupa döntőt pedig ennek a hétnek a végén rendezik Franciaországban salakon, ahol ráadásul három nyert szettre mennek a mérkőzések.

Ne kerteljünk Federer azért lépett vissza, mert lehet, hogy életében soha többet nem játszik DK döntőt, világbajnokságot pedig nyert már hatot.

Ezt nyilván így nem mondhatja ki, de mindkét interjúban akadtak bőven erre utaló mondatok. Érdemes megfigyelni például a Tennis tv-s beszélgetésnél, az utolsó kérdésre adott válaszát, amiben a további terveiről kérdezik. Szinte szégyenkezve, a bajsza alatt mormogja, hogy megpróbál felépülni és ott lenni a Davis Kupa döntőn. A több mint négy perces beszélgetésből, mindez három másodpercet tesz ki, az utolsó hármat, leviszi a hangsúlyt mintegy jelezvén, hogy vége a beszélgetésnek.

De ebben a három másodpercben, a gesztusaiban, ahogyan picit szégyenkezik benne van minden profizmusa: nagyon jól tudja, hogy amit tett, az egyfelől ellenkezik ennek a sportágnak a manapság megszokott értékrendjével, hiszen az utóbbi évtizedekben már nem volt szokás a Davis Kupát a világbajnokság fölé helyezni, másfelől megtiszteli a nézőket, akik tenisz nélkül maradtak, és a szervezőket azzal, hogy ezt a döntését nem mondja ki. Nem szembesíti őket azzal, hogy ők most valami mögé szorultak.

Összegezve azt hiszem, egy ilyen döntés meghozatalához négy dolog együttes jelenléte volt szükséges: az amennyi mindent eddig Fed nyert, az hogy egyetlen valamit viszont sohasem nyert, az hogy annak az egyetlen valaminek a döntőjét hat nap múlva rendezzék és az, hogy a döntéshozót Roger Federernek hívják.Csak és kizárólag ennek a négy dolognak az együttállásából jöhetett létre ez a tegnapi visszalépés. Bármelyik hiánya esetén, pályára lépett volna.

És kikapott volna simán, hullafáradtan kettőben.

Hozzászólások