Salakblog - Nicolas Massu: "Thiem világelső akar lenni; ennek megfelelően edz és gondolkodik"
Nicolas Massu: "Thiem világelső akar lenni; ennek megfelelően edz és gondolkodik"
Fotó: Europress/AFP

Nicolas Massu: "Thiem világelső akar lenni; ennek megfelelően edz és gondolkodik"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/06/06 09:09
Bár Vina del Mar és Bécsújhely több, mint 12000 kilométerre található egymástól, a távolság nem akadályozhatta meg Nicolas Massu és Dominic Thiem együttműködését. A mindkettejükre jellemző győztes mentalitás volt az, ami összehozta őket.

Három hónappal ezelőtt kezdtek el együtt dolgozni, és már láthatóak is a közös munka eredményei. A 39 éves chilei mesélt a melós hétköznapokról, arról, szerinte hol tart most a tanítványa, na és persze arról, véleménye szerint van-e esélye Thiemnek magasba emelni a győztesnek járó trófeát Párizsban.

Ugyan a közös munka csak nemrég kezdődött, sikerek máris vannak. Dominic behúzta Indian Wellst és Barcelonát is.
Borzasztóan örülök az eddigi eredményeknek, de ez egy hosszú út, és menni kell tovább előre. Egy egész pályafutásra készülünk. Alkalmazkodnunk kell a menet közben adódó változásokhoz, kezelnünk kell az esetleges döccenőket. Meg kell értenünk, hogy a dolgok néha simán mennek, máskor meg akadhatnak hullámvölgyek. Fontos elfogadni, hogy mindez normális, de kell tudnunk változtatni, amikor az szükséges. 

Mielőtt Pablo Cuevas pályára lépett volna Thiem ellen, azt nyilatkozta, hogy manapság szokatlan azt látni egy topjátékostól, hogy a tenisze ennyire egy adott borításra specializálódjon.
Részigazság van ebben, azonban nem szabad Dominicot beskatulyázni salakosként. Vannak, akik azt mondják, hogy bár salakon nagyon jó, kemény pályán már nem ugyanaz a játékos. Ez nem így van. Ha megnézzük az eredményeit a gyorsabb borításokon, láthatjuk, hogy a tavalyi US Openen negyeddöntős volt, a párizsi ezresen elődöntős, Stuttgartban három éve tornát nyert füvön, idén márciusban pedig ő lett IW bajnoka.

massuthiem2.jpg Fotó: Twitter

Ez alapján úgy tűnik, hogy egy nagyon komplett játékossá érett.
Ezt jól mutatja, hogy első ezres trófeáját kemény pályán nyerte. Ettől még az persze igaz, hogy salakon nőtt föl, ugyanúgy, mint én. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a tenisze ne lenne összeegyeztethető a többi borítással. Ahogy ennek már sokszor bizonyítékát is adta. 

Tartod magad ahhoz az állásponthoz, hogy Thiem a favorit Párizsban?
Hogy ő volna a favorit? Nem, a legnagyobb esélyes egyértelműen Rafa.

De Thiem az egyik első számú kihívó?
Azért ott van Djokovic is...

Akkor mondjuk azt, hogy ők a három legnagyobb esélyes a végső győzelemre.
Papíron talán igen. De az esélyesség véget ér akkor, amikor a pályára lépsz. Akárki jöhet szembe, azt a meccset le kell játszani. Fordulóról fordulóra kell haladni. Ha a favoritok mindig győznének, a sport nem létezne.

Ez azt jelenti, hogy Thiem minden meccsnek úgy megy neki, mintha döntőt játszana?
Természetesen. Tisztelni kell az ellenfeleket, hisz ne feledjük, itt a világ legjobbjai versenyeznek. Abban azonban nincs semmi rossz, ha Dominic úgy megy föl a pályára, hogy azt gondolja, ő jobb az ellenfelénél.

thiemmassu3b.jpg Fotó: Twitter

Magasan van a léc. Thiem 2016-ban és 2017-ben elődöntős volt, tavaly pedig finálét játszott a Garroson. 
Tudni kell kezelni azt is, amikor ő a favorit, és azt is, amikor nem. Készen áll arra, hogy jól kezelje a nyomást. Amikor valaki a negyedik helyen áll a világranglistán, azzal szemben természetes, hogy vannak elvárások. Dominic fogja tudni kezelni ezeket.

Sokan azt gondolják, hogy ha Nadal uralmának vége lesz, Thiem fog dominálni salakon.
Ez nyilván a stílusa és az eredményei miatt van. Én azonban nem győzöm hangsúlyozni neki, hogy ne gondolkodjon előre magával kapcsolatban. Lehet magabiztos, gondolhatja azt, hogy ő a jobb játékos, de nem szabad elfelejteni, hogy a meccseket le kell játszani. 

Mi az ő legnagyobb erénye?
Az, hogy szorgalmas, és, hogy mélyen legbelül is egy jó srác. Azért küzd, hogy világelső legyen, ami szerintem egy abszolút logikus és reális cél. Iszonyú keményen dolgozik az edzéseken, és kőkeményen harcol a meccseken. Nem arról van szó, hogy fel akar jutni a csúcsra, ott is akar maradni. Hosszú pályafutás áll előtte.

thiem5.jpg Fotó: Europress/AFP

Látod benne a Garros-bajnokot?
Naná, ahogy sokan mások is, úgy én is. A dolog csak idő kérdése. Lehet, hogy már az idén, esetleg jövőre vagy azután. Egy olyan valakiről beszélünk tehát, akiben benne van a lehetőség, ami azért fontos, mert ez azt jelenti, hogy az elmúlt években elég jól csinálta, amit csinált. 

Mi a legfontosabb tanács, amit adtál neki, amióta együtt dolgoztok?
Ahogy anno játékosként is volt, most edzőként is van bennem egy győztes mentalitás. Ezt próbálom átadni neki, ami nem nehéz, mert alapvetően ő is ilyen. Könnyű vele dolgozni, mert mindig kíváncsi a tanácsaimra, rendkívül nyitott, és mindig figyel. Ez jelentősen megkönnyíti a dolgomat. Ő egy nagyszerű ember. Világelső akar lenni. Ennek megfelelően dolgozik és gondolkodik.

via ATPTour

Hozzászólások