Salakblog - Nick Kyrgios után itt a tenisz újabb fenegyereke, aki azt mondja, teljes szívéből utálja ezt a sportot
Nick Kyrgios után itt a tenisz újabb fenegyereke, aki azt mondja, teljes szívéből utálja ezt a sportot
Fotó: Europress/AFP

Nick Kyrgios után itt a tenisz újabb fenegyereke, aki azt mondja, teljes szívéből utálja ezt a sportot

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/02/22 12:06
"Teljes szívemből utálom a teniszt!"

Ezt nyilatkozta nemrégiben Alexander Bublik a L'Equipe című francia sportlapban. Majd hozzátette: "Ha elég pénzem lenne, már rég visszavonultam volna."

Amikor a fönti mondatokkal kapcsolatban megkérdezték Gilles Simont, azt mondta, ő nem hisz a kazahnak, mert szerinte ez a fajta hozzáállás nem passzol a személyiségéhez. Egyébként a mai napon Bublik vívja az első elődöntőt Marseille-ben Stefanos Tsitsipas ellen, Simon pedig majd azt követően mérkőzik Felix Auger-Aliassime-mel.

Ezek után nem túl meglepő kijelentés, ha azt mondjuk, Bublik a tenisz ellentmondásos figurái közé tartozik. De vajon tényleg utálja a teniszt?

Gyakran hasonlítják őt Nick Kyrgioshoz, szó se róla, akadnak átfedések kettejük között, főleg, ha a viselkedésükre gondolunk. Az ausztrál is számtalanszor elmondta már, hogy nem igazán van oda a teniszért. Mindkettejükre jellemező, hogy fel-felvillantják a tehetségüket, utána azonban, ha esetleg nem a szájuk íze szerint alakulnak a dolgok, érdektelenné, motiválatlanná válnak. 

Egyikük sem szívesen bonyolódik hosszabb labdamenetekbe, ellenben mindketten szeretnek szokatlan taktikai húzásokat választani, úgy mint az alsó szerva, vagy a teljes erővel meghúzott második adogatás. A kazah ütött 211 km/h-ás ászt a Denis Shapovalov elleni mérkőzésén és egyébként sem szokatlan tőle, hogy két első szervával kínálja meg az ellenfeleket. Bublik ugyanúgy rendszeres tweenerező, mint Kyrgios, és az is jellemző mindkettejükre, hogy olyan megoldásokkal rukkolnak elő, amilyeneket a többiektől inkább csak a gyakorlópályán látunk.

Közös tulajdonságuk továbbá, hogy imádják a nagy pályákat, a neves ellenfeleket, a komoly mérkőzéseket. Bublik ugyanúgy felpumpálja magát, és a legkiválóbb versenyzői énjét húzza elő a topjátékosok elleni fontos meccseken, mint az ausztrál. Shapovalov ellen is elsősorban a szettek végjátékában játszott jól, és ahogy ünnepelt, kiválóan megmutatta, mennyit jelent számára, hogy meg tudta nyerni a fontos pontokat.

bub2.jpg Fotó: Europress/AFP

A viselkedése percek alatt képes akár nagyot is változni. Van, hogy az egyik pillanatban még közvetlen és nagyvonalú, a másikban pedig már pökhendi és fölényes. A korábban már említett Shapovalov elleni meccs egy pontján például Bublik panaszkodott a székbírónak a labdaszedőkre, akik szerinte összevissza dobálták egymásnak a labdákat. Nagyjából negyedórával korábban azonban meginvitálta az őt pályára kísérő kis srácot, hogy üljön le mellé a padra. Bátorította is a fiút, aki láthatóan kissé elfogódott volt a nagy stadionba lépve. 

A meccset követően megkérdezték tőle, hogy jól érezte-e magát a pályán. "Igen, kifejezetten jól" - válaszolta Bublik. "Az előző mérkőzésen, Benoit Paire ellen nem annyira, de ma jó volt."

A hétköznapi életben elég sok olyan ember van, akik nem szeretik a munkájukat. A közvélekedés szerint a sportolók szerencsések, mert abból tudnak pénzt keresni, amit egyébként a szabadidejükben is szeretnek csinálni. De mi van, ha a sport közülük sokaknak csak egyfajta túlélés? Mi van, ha csak arra használják, hogy megalapozzák vele a jövőjüket? 

Akár szereti Bublik a teniszt, akár nem, az biztos, hogy ő a sportág egyik legszínesebb, legizgalmasabb figurája. Nekünk nézőknek az az igazán fontos, hogy élvezhessük a teniszét, erre pedig a kazah az esetek kilencven százalékában lehetőséget ad. 

LWOT

Hozzászólások