Salakblog - Nem tudsz jó kommentátor lenni, ha szar a meccs, viszont el tudod rontani a jót - beszélgetés Hajdú B. Istvánnal és Szabó Gáborral
Nem tudsz jó kommentátor lenni, ha szar a meccs, viszont el tudod rontani a jót - beszélgetés Hajdú B. Istvánnal és Szabó Gáborral
Fotó: Europress/AFP

Nem tudsz jó kommentátor lenni, ha szar a meccs, viszont el tudod rontani a jót - beszélgetés Hajdú B. Istvánnal és Szabó Gáborral

HosszabbitásHosszabbitás
2019/05/29 13:50
Mi kell egy jó teniszközvetítéshez? Mi a különbség a Roland Garrosra és a BL-döntőre való felkészülés között? Megállíthatja-e bárki Rafael Nadalt a Philippe Chatrier salakján? Többek között ezek a kérdések merültek fel az Eurosport Roland Garrost felvezető beszélgetésében, melyben Szántó Petra faggatta a Roland Garrost húsz év szünet után közvetítő Hajdú B. Istvánt és Szabó Gábort.

"A régen az sajnos nagyon régen volt, a Roland Garrost húsz éve közvetítettem legutóbb, 1999-ben" - kezdte a beszélgetést Hajdú B. István, aki ezt követően részletesen mesélt az 1999-es torna érdekességeiről, illetve azokról a nehézségekről, amelyekkel akkoriban egy kommentátornak meg kellett küzdenie. Noha a felkészülés a rendelkezésre álló információmennyiség miatt könnyebb, a tenisz így is tartogathat váratlan meglepetéseket, és a visszatérő Hajdú B. rögtön szembesült is egy ilyennel Petra Kvitova visszalépése kapcsán.

Hamar kiderült, hogy Hajdú B. István és Szabó Gábor pályafutásában közös pont az 1999-es Roland Garros, hiszen annak döntőjét - igaz más csatornáknál - mindketten közvetítették. A két kommentátort ezen kívül a 2016-os riói olimpia tenisztornája is összekapcsolja, hiszen a helyszínen tekinthették meg Novak Djokovic és Juan Martín del Potro első fordulós mérkőzését, amit a legjobb, élőben látott teniszmérkőzésükként tartanak számon. Egészen közelről láthatták, ahogy a szerb világelső sírva hagyja el a riói torna helyszínét.

068_FtpTrial-AA_08082016_324559.jpg Fotó: Europress/AFP

Abban egyetértettek, hogy a férfiaknál Nadal a legnagyobb esélyes, kihívója pedig a zsinórban negyedik Grand Slam-győzelmére hajtó Djokovic lesz. Hajdú B. István azt emelte ki, erről a két játékosról tudja elképzelni, hogy képes lehet egymást követő hét győzelemre Párizsban, és csak a döntőben tartja lehetségesnek Nadal legyőzését. Szabó Gábor ehhez hozzáfűzte, lényeges szempont lehet, hogy Djokovicnak épp Nadal ellen, ráadásul a Philippe Chatrier pályán kellene megszereznie 28. győzelmét, ami korábban Roger Federernek két nekifutásra sem sikerült.

Valamivel bonyolultabb a kép a nőknél, ahol rengeteg játékos okozhat meglepetést. "A férfi győztest talán ötből-hatból eltalálnám, a nőit lehet, hogy tizenötből sem" - jegyezte meg ezzel kapcsolatban Hajdú B., aki a beszélgetés végén elismerte, eredetileg Caroline Wozniacki menetelését tartotta valószínűnek, ám a dán búcsúját követően Simona Halepet tartja a legnagyobb favoritnak. Szabó Gábor a holland Kiki Bertenst nevezte a női verseny esélyesének, aki - Naomi Osaka teljesítményétől függően - akár világelső is lehet.

Türelmesebb nézőink talán azt is megtudhatják, melyik csapat nyeri a 2019-es Bajnokok Ligája döntőjét. Jó szórakozást!

Hozzászólások