Salakblog - "Nem számítottam arra, hogy Ash hisz nekem, és megnyeri a Roland Garrost"
"Nem számítottam arra, hogy Ash hisz nekem, és megnyeri a Roland Garrost"
Fotó: Europress/AFP

"Nem számítottam arra, hogy Ash hisz nekem, és megnyeri a Roland Garrost"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/06/09 15:21

Ashleigh Barty mindössze négyéves volt, amikor életében először belépett a West Brisbane Tennis Centre területére. 

Jim Joyce azonnal látta, hogy ez a pufók arcú kislány borzasztóan fogékony a teniszre, hogy iszonyatosan tehetséges. Ennek ellenére először át akarta irányítani őt máshoz, ő ugyanis akkoriban nemigen foglalkozott ennyire fiatal teniszpalántákkal. 

Végül Joyce nem csak, hogy elkezdte őt edzeni, hanem egyfajta mentorként, amolyan második apaként fontos része lett Barty életének. Így aztán rendkívül büszke volt, amikor volt tanítványa szombaton 6:1, 6:3 arányban legyőzte Marketa Vondrousovát a Roland Garros döntőjében. Ezt megelőzően legutóbb 46 évvel ezelőtt győzött ausztrál nő Párizsban, akkor Margaret Court emelhette magasba a trófeát. 

"Az egyik ok, amiért mégis elkezdtem vele dolgozni az az egészen kivételes koncentrációja volt" - meséli Joyce. "Nem olyan volt, mint egy 4-5 éves, inkább, mint egy 10 éves. Elképesztő tempóban szedte magára a tudást, és rettenetesen jól összpontosított mindig, amikor valami újat tanítottam neki. Emellett a szem-kéz koordinációja is kiváló volt."

"Sok tehetséges gyereket láttam az évek során, talán volt köztük néhány olyan is, aki ütőkezelésben még jobb is volt, mint Ash. Fejben, koncentrációban azonban a nyomába sem értek."

Joyce bízott persze volt tanítványában, mégis alig hitte el, hogy Barty a legkevésbé kedvelt borításán tudott Grand Slamet nyerni.

"Amikor másnap reggel felkeltem, első dolgom volt, hogy újranézzem a meccs utolsó néhány játékát, hogy elhiggyem, tényleg megtörtént. Egyébként az egyik üzenet, amit Ash-től kaptam is pont erről szólt. 'Ez tényleg megtörtént? GS-t nyertem salakon!' "

"Még mindig alig találok szavakat mindarra, ami történt. Őszintén szólva azt várom már nagyon, hogy magamhoz ölelhessem őt. Ő olyan, mintha a lányom lenne. El sem tudom mondani, mi mindenen mentünk át együtt."

Néhány évvel ezelőtt Barty nem igazán találta a helyét a teniszben, ezért úgy döntött, visszavonul, és megpróbálkozik a krikettel. Vágyott egy új kihívásra, és meg akarta nézni, milyen az élet anélkül a sportág nélkül, melynek korábban az egész életét szentelte. 

Amikor visszatért a teniszhez, stabilan és kérlelhetetlenül haladt előre a csúcs felé. Joyce tudja, hogy ritka manapság, hogy valaki egymás után két GS-t is meg tudjon nyerni, mégis úgy érzi, Ash tenisze versenyképes lehet Wimbledonban is. A korábbi mester ott ül majd a lelátón és drukkol. Rajta nem fog múlni, az biztos. 

"Sokkal fittebb, amióta visszatért, és mentálisan is sokat fejlődött. Az esetek többségében higgadt tud maradni nyomás alatt is. Profi módon állt a döntőhöz is, miközben az ellenfele borzasztóan ideges volt. Ash azt tette, amit tennie kellett."

"Feljött a világranglista második helyére, de a hálójátékában, ami egyébként már most is fantasztikus, még mindig van tartalék. Abban fejlődhet még, hogy a megfelelő labdákra jöjjön föl a hálóhoz. Ha ezt is megcsinálja, már az idén nagyon jó lehet Wimbledonban."

"Nehéz dolog kezelni egy ekkora sikert. De Ash, az ő mentális stabilitásával meg fogja tudni ezt oldani."

barty3.jpg Fotó: Europress/AFP

Joyce szerint Barty egyébként sosem volt rossz salakon, csak valamiért nem hitte el magáról, hogy jó lehet.

"Passzolt hozzá ez a borítás, és fiatalon voltak is jó eredményei, csak aztán a fejébe vette, hogy ő nem tud salakon játszani. Az egyik utolsó dolog, amit mondtam neki, mielőtt elutazott az európai salakszezonra, hogy 'Ash, tudsz salakon játszani. A teniszed passzol a borításhoz.' "

"Nem számítottam arra, hogy hisz nekem és megnyeri a Roland Garrost."

via smh

Hozzászólások