Salakblog - Nem lesz Nadal-Federer álomelődöntő a US Openen
Nem lesz Nadal-Federer álomelődöntő a US Openen
Fotó: Europress/AFP

Nem lesz Nadal-Federer álomelődöntő a US Openen

Takács MártonTakács Márton
2017/09/07 06:06

A US Open női egyesében csak amerikaiak jutottak a legjobb négy közé, és hétfőtől új világelsőt köszönthetünk Garbine Muguruza személyében. A férfiaknál elmarad a nagyon várt Rafael Nadal-Roger Federer elődöntő. Így lehetne röviden összefoglalni a New York-i Grand Slam-torna tizedik napjának történéseit. 

CoCo Vandeweghe–Karolina Plísková 7:6 (7–4), 6:3

A nap első negyeddöntőjét nagyszerűen kezdte CoCo Vandeweghe, 3:1-re és 4:2-re is ő vezetett az első játszmában a világelső és tavaly itt döntős Karolina Pliskova ellen. A cseh szemei előtt lepereghetett a Tűz van, babám! főcíme, így 4:4-nél beérte amerikai ellenfelét. A színvonalra nem panaszkodhattunk, mindkettejüktől minőségi ütéseket láthattunk. 1:0 után 5:4-nél vezetett újra Pliskova, Vandeweghe a játszmában maradásért adogathatott, ahol szettlabdáról hozta a játékot. Ahogy 6:5 után ismét, így tie-break döntött. A 20. kiemelt amerikai lendületben maradt, meggyőzően teniszezett, mindegyik adogatópontját megnyerte és behúzta a szettet (7-4). Zsinórban negyedik egymás elleni meccsükön döntött rövidítés az első játszmában, Pliskova harmadszorra maradt alul ebben a műfajban.

A második felvonásban az elsőben történteket láthattuk pepitában, Vandeweghe brékelt, és 3:1-es vezetésre tett szert. Egyre nagyobb kockázatot vállalt, és az előnyébe került, mert Pliskova rögtön visszavette elveszített adogatójátékát ezen a nagyszerű találkozón. Hiába. Vandeweghe ott folytatta, az első szett végén abbahagyta és 5:2-re elhúzott. 5:3-nél meccslabdához jutott, az elsőt még hárította, a másodikat már nem. Vandeweghe 7:6, 6:3-ra diadalmaskodott és harmadik amerikaiként bejutott az elődöntőbe. Mindez azt jelenti, hogy hétfőtől már nem Pliskova a világelső, hanem Garbine Muguruza.

Pliskova kikapott, Muguruza az új női világelső | Hosszabbítás

Coco Vandeweghe szoros csatában, magas színvonalú mérkőzésen 7:6, 6:3 arányban legyőzte Karolina Pliskovát, aki így nem csak a mérkőzést, de a világelsőséget is elveszítette.

CoCo Vandeweghe

 

Rafael Nadal-Andrey Rublev 6:1, 6:2, 6:2

A világelső 2:0-val kezdett, az egészen elképesztő ütőerővel rendelkező Rublev úgy játszott, mintha nem lenne holnap, ahogy Szabó Gábor fogalmazott a közvetítésben, kompromisszum nélkül teniszezett. Nadal 4:1-re meglépett, szenzációsan teljesített. Az orosz titán háromszor is elveszítette az adogatójátékát, a spanyol pedig röpke 23 perc alatt 6:1-re hozta a játszmát. A második szett eleje szédületes teniszt hozott mindkettejüktől, mi meg csak pislogtunk, mint pocok a lisztben. A kiegyensúlyozottabb Rafa ezúttal 2:2-nél brékelt és meg sem állt a játszma megnyeréséig, ami ezúttal 6:2-vel lett az övé. Rublev a harmadik felvonást is rosszul kezdte, szétesett a játéka, Nadal pedig kegyetlenül kihasználta a hibáit, 4:1-nél végképp eldőlt a csata. A második meccslabda értékesítésével ez is 6:2 lett, Nadal begyalogolt a legjobb négy közé. Rublevet pedig láthatjuk jövő héten a Kopaszi-gáton a magyar-orosz Davis-kupa-párharcban.

A US Open 19 éves negyeddöntőse is jön Budapestre | Hosszabbítás

Köves Gábor szövetségi kapitány kihirdette a magyar csapatot az orosz együttes elleni jövő heti párharcra, melynek tétje a tenisz Davis-kupa világcsoportjába jutás.

Madison Keys–Kaia Kanepi 6:3, 6:3

Létrejött a színtiszta amerikai elődöntő a hölgyeknél, miután Madison Keys röpke 69 perc alatt legyőzte az észt Kaia Kanepit. Sloane Stephens, Venus Williams, Coco Vandeweghe és Madison Keys előtt legutóbb 1981-ben jutott négy hazai játékos a legjobb négy közé női egyesben a US Openen. Akkor Martina Navratilova, Chris Evert, Barbara Potter és a végső győztes Tracy Austin vitte véghez ezt a bravúrt.

[caption id="attachment_6233353" align="aligncenter" width="665"]Madison Keys Madison Keys

- Fotó: Europress/AFP[/caption]

Juan Martin Del Potro-Roger Federer 7:5, 3:6, 7:6 (10-8), 6:4

Nyolc év után játszottak újra egymás ellen, a 2009-es, emlékezetes döntőben az akkor 20 éves argentin meglepetésre legyőzte Federert. Most is.

Del Potro: "Mindig óriási dolog minden idők legjobbja ellen játszani" | Hosszabbítás

Ismét lesz egy Roger Federer-Juan Martín del Potro meccs a US Openen. Nyolc év után csapnak újra össze New Yorkban. A 24. kiemelt argentin 0-2-ről fordított Dominic Thiem ellen egy őrületes mérkőzésen, ma pedig az ellen a Federer ellen lép pályára a program utolsó meccsén, akit megvert, amikor legutóbb itt játszottak.

Itt és most is az argentin került előnybe, miután az első játszmában 5:5-nél brékelt, majd 7:5-re behúzta a szettet. 41 percre volt ehhez szüksége, a második felvonás csak hat perccel volt rövidebb, az eredmény viszont 6:3 lett a svájcinak. A harmadik játszmában Del Potro villámrajtot vett, 3:0-ra elhúzott. Extrát nem is kellett nyújtania, mert Federer nem játszott jól. 4:2-nél Del Potro viszont kettős hibával elbukta az adogatójátékát. Amit majdnem elmondhatott magáról Roger is, három hibát vétett zsinórban, de így is kiegyenlített 4:4-nél. A folytatásban nem volt váratlan esemény, így következhetett a rövidítés. Ahol Federer eleinte pazarul adogatott, 3-1-re vezetett, Del Potro 4-4-nél érte be, majd kettőt rontott, Federer viszont nem tudta kihasználni egyiket sem két szettlabdája közül. Del Potro kettős hibát vétett, de a svájci ezzel sem tudott élni. Ahogy a negyedik játszmalabdájával sem, az argentin viszont rögtön megcsinálta az első alkalommal egy pazar röptét és Federer out-ját követően. Del Potro jutott szettelőnyhöz és óriási lélektani fórhoz ezután a rendkívül fordulatos játszma után.

Del Potro 2:2-nél robbantott, brékelt, majd hozta a saját adogatását is, Federer mélypontra került, ellenfele pedig 4:2-es vezetéshez. 3:5-nél Federer a meccsben maradásért adogatott, 0:30-nál Del Potro két pontra került a győzelemtől, az ötszörös US Open-bajnok azonban ezt még megoldotta. Del Potro 5:4, 30:30-nél is két pontra volt a sikertől, Federer kezében volt a lehetőség a brékhez, de kiütötte a labdát. Az óriási szívvel küzdő Del Potro vele ellentétben nem hibázott, amikor mérkőzéslabdához jutott, értékesítette azt, így 2 óra 50 perc után ő jutott a legjobb négy közé Kettőből kétszer verte meg Roger Federert az Arthur Ashe-ben, a nyolc évvel ezelőtti fináléban, idén pedig a negyeddöntőben. Magyar idő szerint hajnali 6-ra véget is ért a tizedik nap programja.

Az alsó ágon Kevin Anderson és Pablo Carreno, a felsőn pedig Rafael Nadal és Juan Martin del Potro vívja majd az elődöntőt.

Hozzászólások