Salakblog - Néhány korai tipp a US Open elé
Néhány korai tipp a US Open elé
Fotó: Europress/Getty

Néhány korai tipp a US Open elé

Kálmán LaciKálmán Laci
2015/07/22 15:07

A wimbledoni torna befejeződött, a győztesek kitáncolták magukat a bálon, lassan az utózöngék is elcsendesednek, úgyhogy ideje, hogy az amerikai keménypályás szezon és azon belül is a US Open felé kezdjünk el kacsintgatni.

Egyéniben a két világelső lett a bajnok történelmi győzelmeket aratva. Serena másodszor is címvédő lett egyszerre mind a négy Grand Slam tornán, Djokovic pedig beelőzte Agassit, Lendlt és Connorst a nagy tornákon aratott győzelmek számát tekintve.

És hogy mi jön most? Íme, néhány meglehetős korai szcenárió az amerikai nyílt teniszbajnokság elé, a bleacherreport szakírója Lindsay Gibbs nyomán.

Serena megcsinálja a naptári Grand Slamet és beállítja Steffi Graf 22-es rekordját (az open érában)

Ez egy tökéletes szezon Serena számára, épp ezért úgy gondolom, semmi nem állhat az útjába. Ha győz, behúzza a huszonkettedik Slamét, amellyel utoléri Grafot és megcsinálja az első naptári Grand Slamét.

Ha létezik óriási nyomás, ez az. És ha létezik ember, aki ezt kezelni tudja, az Serena.

Az amerikai, aki alig 10 napja nyerte meg huszonegyedik nagy címét, egyben hatodik wimbledoni trófeáját, úgy tűnik, kitűnően érzi magát a bőrében, magabiztos a játékát illetően és remekül kezeli a helyét a tenisztörténelemben.

Magasan a mezőny fölött van, és ezt újfent be is fogja bizonyítani a US Openen azzal, hogy egy újabb történelmi győzelmet arat.

Ő Serena, minden idők legnagyobbja.

Marin Cilic nem fog címet védeni

Jócskán felkavarta az ATP Tour állóvizét, amikor a tavalyi US Openen a tehetséges, de folyton alulteljesítő Marin Cilic sokkolta a világot és megnyerte a tornát, többek között Tomas Berdychet, Roger Federert és Nishikori Keit is legyőzve.

Sajnos a 26 éves horvátnak sérülésekkel tarkított éve van, bár azért Wimbledonban már mutatott valamit abból, amit tud. Eljutott a negyeddöntőig, ahol csak a későbbi győztes Djokovic győzte őt le. Ennek ellenére nem tűnik úgy, hogy készen állna a címvédésre New Yorkban.

Cilic a nem túl acélos 14-10-es mérleggel rendelkezik idén. Nem elképzelhetetlen, hogy nyer még Slamet a pályafutása során, de aligha idén szeptemberben.

Simona Halep visszatér

Töretlenül bízom Halepben.

Az övé volt a tavalyi év egyik nagy előretörése, döntőt játszott a Garroson, elődöntős volt Wimbledonban, de idén eddig szenved a nagy tornákon. Negyeddöntős volt az Ausztrál Openen, a második fordulóban esett ki Párizsban és az elsőben, Wimbledonban.

A londoni vereség után Halep azt nyilatkozta, hogy önbizalomhiánnyal küzd.

„Az önbizalmam nem volt épp a topon. Tudtam, hogy ez problémát jelent majd meccs közben, mert ilyenkor sokkal jobban érzed a nyomást” – mondta Simona.

Azonban Halep jó formát mutatott az év eleji amerikai kemény pályás szezonban, Indian Wellsben és Miamiban, ezért úgy gondolom, hogy a borítás és az, hogy újra az Államokban versenyezhet, jót tesz majd neki. Túl tehetséges ahhoz, hogy ilyen sokáig árnyéka legyen önmagának. Úgy vélem, minimum elődöntős lesz.

Ryan Harrison megéri legalább a harmadik fordulót

Emlékeztek még Ryan Harrisonra? Ő az a 23 éves, nagyon szép stílusban teniszező játékos, akit egykoron az amerikaiak nagy ígéretének tartottak, de mostanság inkább, mint a legnagyobb csalódást emlegetik, ha szóba kerül még egyáltalán.

Az utóbbi időben lassan a feledés homályába merült, ám most annyi küzdelem és sérülés után úgy tűnik, kezd formába lendülni, és ami még fontosabb egyre jobb hangulatban is készül.

Visszajött a 127. helyre a világranglistán és gyűjtögeti a győzelmeket a kisebb tornákon. A következő lépés az lehet számára, ha újra megmutatja magát az amerikai kemény pályás szezonban is.

„Egyre jobb vagyok. Amikor 20 évesen nagy szezont futottam, még nem álltam rá készen. Most, ha eljutok ugyanoda, kész leszek, menni fog” – nyilatkozta Harrison.

Én hiszek neki. Menetel majd egy jót a US Open első hetében, ami eszünkbe juttatja majd, miért is hittünk az ő tehetségében oly nagyon.

Coco Vandeweghe meríteni fog wimbledoni sikereiből

Amikor a tehetséges 23 éves amerikaiakról beszélünk, akkor semmiképp se feledkezzünk el Coco Vandeweghe-ről.

Az idei Wimbledon volt számára a nagy áttörés, ahol a negyeddöntőig jutott megverve például Karolina Pliskovát, Sam Stosurt és Lucie Safarovát is, hogy aztán megállítsa őt Maria Sharapova.

A 32. helyig jött előre a világranglistán, ami azt jelenti, hogy jó eséllyel kiemelt lesz a US Openen. Figyelembe véve, hogy a játéka mennyire alkalmas a kemény borításra, ne legyünk meglepve, ha New Yorkban is arat majd jó néhány győzelmet.

Úgy tippelem, hogy kinéz neki egy újabb negyeddöntő.

Összejön végre a Fedal a US Openen

Kevés olyan dolog van, amit ne ért volna el Roger Federer és Rafael Nadal külön-külön, illetve együttesen, de az egyik ilyen, hogy még soha nem játszottak egymás ellen a US Openen.

Valahogy mindig elkerülték egymást ezen a tornán, annak ellenére, hogy 33 alkalommal találkoztak már, viszont úgy sejtem, ez az idén másként lesz.

Federer minden valószínűség szerint második lesz a világranglistán a US Open előtt, Nadal pedig – függően attól, hogy mennyi pontot gyűjt addig – valahol a hatodik és a tizedik hely között.

Ez azt jelenti, hogy jó eséllyel már a negyeddöntőben összefuthatnak. A torna ezen fázisáig pedig úgy hiszem, mindketten eljutnak majd.

Így leginkább a sors kezében vagyunk abból a szempontból, hogy egy ágra kerülnek-e és megkapjuk-e végre a mi kis Fedalunkat a US Openen. Úgy vélem, így lesz, és egy hatalmas meccset játszanak majd.

Muguruza korán búcsúzik

Nagy rajongója vagyok Muguruza teniszének, és annak a hozzáállásnak, amivel játszik, és úgy vélem komolyan kell majd vele számolni az elkövetkezendő években.

A 21 éves tehetség bemutatta sokoldalú teniszét a wimbledoni döntőig vezető úton, és úgy állt ki a Serena elleni döntőre, hogy komolyan hitt benne, hogy akár nyerhet is, ami hatalmas dolog.

De egy ekkora menetelés egy Grand Slam tornán nagyon sokat ki tud venni egy játékosból, és emiatt úgy gondolom, hogy Garbine, ha csak ideiglenesen is, de kijózanodik egy kicsit New Yorkban.

Először indul majd top 10-esként egy Grand Slam tornán, minden szem rászegeződik majd, amik látni fogják, amint kiesik az első két forduló valamelyikében.

De semmi ok az aggodalomra, vissza fog ő térni és akár bajnok is lehet 2016-ban.

Andy Murray győzni fog

Lehet, sokan úgy gondoltátok, hogy majd Djokovicot jövendölöm győztesnek. Nos, úgy vélem, az egy elég megúszós tipp lenne. Ehelyett azt mondom, hogy Murray fog nyerni.

A skót annyira jól játszott egész évben, hogy nehéz elképzelni, hogy Slam nélkül fejezze be a 2015-ös évet. Roger Federer elképesztő játéka megakadályozta, hogy döntőt játsszon Wimbledonban, de ez akár még kamatozhat is neki New Yorkban.

Murray imádja a US Opent. Itt játszott először finálét még 2008-ban, majd itt nyerte az első Grand Slamét 2012-ben, pont ezért azt gondolom, hogy ez lesz az a torna, ahol karrierje újra a legsikeresebb pályára áll majd.

Vagy az elődöntőben, vagy a döntőben kell, hogy megverje Djokovicot, és ezt meg is fogja tenni. Murray győzni fog New Yorkban.

Nyilván a felvezető tornák után okosabbak leszünk, de ha belegondolunk, már nincs is sok hátra, hisz egy bő hónap és kezdődik az év negyedik Grand Slam versenye.

(Forrás: Lindsay Gibbs / bleacherreport)

Hozzászólások