Salakblog - Navratilova: "Ideje átnevezni a Margaret Court Arenát"
Navratilova: "Ideje átnevezni a Margaret Court Arenát"
Fotó: Europress/AFP

Navratilova: "Ideje átnevezni a Margaret Court Arenát"

Kálmán LaciKálmán Laci
2017/05/27 12:21

Martina Navratilova csatlakozott azokhoz, akik szerint át kellene nevezni a Melbourne-ben található Margaret Court Arénát. Mindezt az után, hogy a 24-szeres egyéni Grand Slam-bajnok ausztrál teniszezőnő kijelentette, a jövőben nem óhajt a Qantas légitársasággal utazni.

Az ok: a cég nem ellenzi az azonos neműek közti házasságkötést.

Court, aki lelkészként dolgozik Perth-ben, a napokban nyílt levelet tett közzé a The West Australian című lapban. Csalódottságát fejezte ki, hogy a Alan Joyce, a Qantas első embere aktívan kampányol az azonos neműek házassága mellett. Hozzátette, ő a házasság intézményének a Bibliában megfogalmazott definíciójában hisz.

"Az önök álláspontja nem hagy számomra más választási lehetőséget, mint, hogy, amikor csak lehet, más légitársaságok szolgáltatásait vegyem igénybe" - fogalmazott Court.

Navratilova, aki nyíltan meleg, a Twitteren reagált az ausztrál teniszezőnő mondataira.

"Akkor talán eljött az ideje annak, hogy átnevezzék a Margaret Court Arenát."

Martina később azt is hozzátette, hogy Court rossz irányba halad a történelem folyamában.

"A Qantas-nak köszönet a támogatásért. Margaret, túl messzire mentél. Szégyellhetnéd magad."

Peter FitzSimons, a Sydney Morning Herlad újságírója feltette a kérdést, vajon a Melbourne Park továbbra is azt akarja-e, hogy az egyik stadionja egy olyasvalakinek a nevét viselje, aki ilyen egyértelműen kirekeszt, és ezzel megszégyeníti saját magát.

Azonban Malcolm Turnbull, miniszterelnök nem támogatja a névváltoztatási kezdeményezést.

"Teljesen mindegy, hogy az emberek mit gondolnak Margaret Court melegházassággal kapcsolatos álláspontjáról. Joga van hozzá, hogy az legyen a véleménye, ami. És szíve joga, hogy azzal a légitársasággal utazzon, amelyikkel akar. Ő minden idők egyik legnagyobbja, és a Margaret Court Arena az elnevezéssel a teniszezőnő, és az ő eredményei előtt tiszteleg" - nyilatkozta a miniszterelnök.

Ryan Adams, amerikai dalszerző-énekes a napokban lépett fel az arénában. A koncert előtt az alábbi Twitter-üzenetet posztolta.

"Hé, Margaret, egy pogány pasas fog fellépni a rólad elnevezett arénában. Aki szerint ráadásul minden házasság egyenlő."

Court egyébként évtizedek óta kritizálja a homoszexualitást, illetve az azonos neműek házasságkötését.

A közösségi médiában többen megjegyezték, hogy nehéz dolga lesz Court-nak, amikor majd repjegyet akar foglalni valamelyik légitársaságnál. Ugyanis a Qantas riválisa, a Virgin Australia is támogatja az azonos neműek közti házasságot.

Casey Dellaqua, ausztrál teniszezőnő is bírálta Court megnyilvánulásait, miután a bajnoknő korábban kritikáival célba vette a családját.

"Margaret. Ami sok, az sok" - írta Dellaqua a Twitteren, csatolva Court azon levelét, melyet egy újság szerkesztőjének küldött még 2013-ban.

A levélben Court azt fájlalja, hogy Dellaqua gyermeke egy azonos nemű kapcsolatba születik majd.

"Sajnálattal tölt el, hogy ezt a gyermeket úgy tűnik, megfosztották az apjától."

Közben az Ausztrál Teniszszövetség elhatárolta magát Court álláspontjától. Közleményükben azt írták, hogy míg a teniszpályán elért eredményei a legmesszebbmenőkig tiszteletre méltóak, addig a nézetei az egyenlőséggel, a sokszínűséggel kapcsolatban nem emlegethetők a sikereivel egy lapon.

via
Hozzászólások