Salakblog - Nastasét örökre el kell tiltani
Nastasét örökre el kell tiltani
Fotó: Europress/AFP

Nastasét örökre el kell tiltani

Kálmán LaciKálmán Laci
2017/04/23 13:58

Ahogyan arról már mi is beszámoltunk, Ilie Nastse elég komoly ámokfutást eresztett meg az elmúlt napokban. Előbb rasszista megjegyzéseket tett Serena Williams és Alexis Ohanian születendő gyermekének bőrszínére, majd "kibaszott kurváknak" nevezte a brit Fed-kupa csapat kapitányát, Anne Keothavongot, valamint az első számú brit játékost, a magyar származású Konta Johannát.

Ez utóbbi sértegetés nyomán Nastasét ki kellett dobni a pályáról, és a Konta - Sorana Cirstea meccset félbe is kellett szakítani. A brit lányt láthatóan komolyan megviselte az incidens, és sírógörcsöt kapott. Később, összeszedte magát, folytatta a meccsét, és meg is nyerte azt. Holott, a Nemzetközi Teniszszövetségnek (ITF) jogában állt volna a győzelmet automatikusan is megítélni Kontának, amennyiben ő úgy döntött volna, hogy nem tudja folytatni.

A román csapatot pedig a brit-magyar lány viselkedése háborította fel. Cirstea ugyanis azt mondta a mérkőzést követően, hogy Konta eltúlozta az esetet.

"Ha meg akarták állítani a meccset, akkor azt 2:1-nél kellett volna megtenni (amikor Nastasét kivezették), nem pedig 3:1-nél, amikor Johanna elkezdett sírni. És, amikor visszajött a pályára, ő maga is azt mondta, hogy 'Elnézést kérek.', vagyis ő is tudja, hogy eltúlozta az esetet"

Azért az, hogy valaki egy ilyen kemény sértés után egy gémen át még tartja magát valahogy, azt követően pedig eltörik a mécses, és kifakad, az teljesen normális reakció. Ennyi empátiával azért Cirsteának is rendelkeznie kellene, és megértő lehetett volna nőtársával szemben, még akkor is, ha jelen esetben ő az ellenfél csapatának a tagja.

Ráadásul, hogy egyáltalán folytatták a meccset az is pusztán Konta sportszerűségén múlt, na meg a lelki erején.

Az ITF most vizsgálja a román Fed-kupa kapitány sorozatos rasszista és szexista megnyilvánulásait. Nastasét akár örökre eltilthatják a tenisztől.

Azt is hallani lehetett, ahogy odaszól a székbírónak, hogy "Mi a kibaszott problémád?" Ezt követően a mérkőzésvezető levezettette a román szakembert, Simona Halep pedig próbálta megnyugtatni a zúgolódó közönséget.

Nastase néhány órával korábban lehülyézett egy brit újságírónőt, aki beszámolt Serena terhességére vonatkozó nyilvánvalóan rasszista megjegyzéséről. Pénteken ugyanis a következőket mondta: "Lássuk, milyen színe lesz a babának. Tejcsoki?"

Eleanor Crooks, újságírónő szerint Nastase rendkívül frusztrált volt, hogy az újságírók megírták ezt, azonban az elhangzottak valóságtartalmát nem vitatta.

"Ismét lehülyézett, majd azt kérdezte tőlem, hogy amit mondott, az miért volt rasszista. Elmagyaráztam neki, hogy mi csak hírül adtuk azt, amit ő mondott, és, hogy teljesen szükségtelen volt ezt, a bőrszínre vonatkozó megjegyzést tennie. Elmondta, hogy szerinte a britek mindenképp le akarták őt járatni, majd lehülyézett még néhányszor. Én úgy gondolom, hogy ez nem helyénvaló viselkedés az ő pozíciójában, ráadásul teljes mértékben szükségtelen."

kontahelap

Simona Halep és Konta Johanna (fotó: twitter)

Az ITF vizsgálja Nastase csütörtök esti viselkedését is. A román ugyanis a hivatalos vacsora közepette el akarta kérni Keothavong szobaszámát. Ezt újfent megtette a pénteki sorsolás utáni fotózkodás során is, miközben szorosan magához szorította a brit kapitányt, aki egyébként férjnél van, és 18-hetes terhes.

Serena pénteken jelentette be, hogy ő és férje, Alexis Ohanian, aki ugye fehér, babát várnak. Nastese véleményét senki nem kérdezte a hírrel kapcsolatban, ő azonban valamiért feltétlenül szükségesnek érezte, hogy megnyilatkozzék. A sajtótájékoztatón az újságírók épp Halepet kérdezték, Nastase azonban románul, jól érthetően elsütötte a fent már idézett mondatot Serenáék születendő gyermekével kapcsolatban.

Halep, aki - a kapitánnyal ellentétben - érezte a megjegyzés súlyát, gyorsan hozzátette:

"Ő mindig viccel, 100%-ig biztos vagyok benne, hogy ez csak egy vicc volt. Nem gondolom, hogy ebben rossz szándék lett volna, de valóban, egy kissé tiszteletlen volt. De mi nem tudunk rá haragudni, ő ilyen, ő velünk is pont ilyen."

Az sem jó, ha a román lányok már megszokták ezt a fajta primitív, civilizálatlan, tapló viselkedést, amit Nastase az elmúlt napokban bemutatott. A teniszvilág többi részének azonban tényleg ne kelljen már mindezzel együtt élnie.

(részben a The Guardian és a The Telegraph írásai nyomán)
Hozzászólások